Boekverslag : Paul Kustermans - Voorbij De Regenboog
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 325 woorden.

Boekbespreking 1:

Voorbij de regenboog – Paul Kustermans

Uitgeverij: Averbode, 1997 Aantal blz.: 208 blz.





Voorbij de regenboog vertelt het aangrijpende liefdesverhaal van een rijke patriciersdochter en een berooide, maar heel begaafde leerling-schilder.

Ruben woont met zijn moeder nabij het 16de-eeuwse Antwerpen. Omdat ze de rentmeester van haar pachtheer afwijst, wordt zijn moeder beschuldigd van hekserij en veroordeeld tot de brandstapel. Ruben vlucht en beland daardoor op straat en zwerft een tijdje rond in de stad. Door een toeval, en dankzij zijn natuurlijk tekentalent, komt Ruben in het atelier van meester Boecke terecht.

Op zoek naar een model voor zijn meester ontmoet hij het beeldschone patriciersmeisje Syrah. Het is liefde op het eerste gezicht. De twee koesteren zich in hun prille liefde met voorzichtige ontmoetingen en veel mooie woorden, hoewel ze de onmogelijkheid van hun dromen inzien. Maar ze leggen zich er niet bij neer.

Terwijl het duidelijk wordt dat de heksenvervolgers Ruben op het spoor zijn, bereidt Syrah hun vlucht naar het Zuiden voor.

Hun tocht brengt hen door een land van groeiende opstand, brandstapels, hagenpreken en verborgen bijeenkomsten van de Calvinisten. Na een lange reis en veel hindernissen ontdekken Syrah en Ruben hun thuis. Het is een kleine boerderij in het Zuiden van Frankrijk waarin een man met zijn dochter wonen.

Dan vertelt Syrah haar geheim. Ze lijdt aan een ernstige ziekte en lang heeft ze niet meer te leven.

Syrah sterft na een zomer samen geweest te zijn met Ruben aan haar zijde. Haar laatste woorden waren: “Ik ga naar het land voorbij de regenboog”.

Rubens wereld stort in.

Maar zoals hij beloofd had, gaat hij naar Italië waar hij uitgroeit tot een grote schilder. Jaren later keert hij terug naar Antwerpen waar hij zich vestigt als kunstschilder. En 5 jaar later keert hij naar Frankrijk terug. Zijn naam was dan al een begrip. Hij had ondertussen al de schilderijen gemaakt die in zijn hart leefden en onder ieder schilderij stond de vreemde signatuur; Ruben fecit Syrae

(Ruben heeft dit gemaakt voor Syrah).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen