Boekverslag : Hugo Claus - Vrijdag
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 956 woorden.

Jaar van uitgave

1964Het spel heet Vrijdag, vanwege Goede Vrijdag, dag van boete enz, en het speelt zich af op deze vrijdag. Georges (vader van Christiane) komt op deze dag terug uit de gevangenis en ook op deze dag besluit Erik (geliefde van Jeanne en vader van het nieuwe kind van Jeanne en Erik) weg te gaan baar Frankrijk om daar te gaan werken.De samenvatting

Georges komt terug uit de gevangenis op vrijdag. Hij komt eerder terug dan Jeanne en Erik verwacht hadden. Niemand wist dat hij kwam, maar hij kwam eerder vrij wegens goed gedrag. Hij zat in de bak voor het vrijen met zijn dochter Christiane. In de tijd dat Georges in het gevang zat, hebben Jeanne en Erik een relatie gekregen en daaruit is een kind gekomen. Georges wilde niet dat zijn vrouw hem in het gevang op kwam zoeken, omdat hij zich schuldig voelde en toen Jeanne een kind van Erik kreeg vond Georges dat zij quitte stonden. Christiane is erg geliefd bij de jongens. Erik verkoopt tv's en speelt met kaarten om geld te verdienen. Jeanne heeft een tv van Erik gekocht die zij zelf moet betalen. Georges wordt boos en maakt de tv met een klap kapot. Jeanne die weet niet meer wie ze moet kiezen; Erik of Georges. Erik komt 's middags want Jeanne heeft hem uitgenodigd. Erik doet net alsof er niets aan de hand is, Georges vond dat niet leuk en bedreigt Erik met een mes. Erik zegt dat de affaire Georges' schuld is want hij is met Christiane gevreeën en daardoor moest hij naar het gevang. Dit heeft Erik en Jeanne bij elkaar gebracht.

Jules is een oude douanier en moest, net als Georges, voor een zedendelict naar het gevang. Hij werd in het gevang een goede vriend van Georges. Jules was ook een schilder en gaf Georges een schilderij als afscheid mee. Jules werd trouwens helemaal gek van het gevang en moest naar een speciale inrichting.

Georges wilde eerst niet aan Christiane toegeven maar ging later toch met haar naar bed. Voor de rechtbank vertelde Georges dat het niet waar was, ook tegen Jeanne. Maar Jeanne wist dat het wel waar was. Georges geeft als reden voor het vrijen medelijden met Christiane.

Erik besluit weg te gaan naar Frankrijk. Jeanne en Erik moeten van Georges nog eenmaal met elkaar naar bed; om afscheid te nemen. Zij doen het echter niet.

Erik vertrekt naar Rouen en Georges en Jeanne beginnen opnieuw samen met het kind van Erik.Beginsituatie

Georges in het gevang en Jeanne en Erik hebben een kindHoogtepunt

Georges komt terug uit het gevang , veel eerder dan iedereen verwacht had.Eindsituatie

Jeanne en Georges gaan toch samen verder , met een schone lei want Erik is naar Rouen.Personages

Georges: vader van Christiane, man van Jeanne. Gevreeën met zijn dochter en daarom naar zijn gevang.

Erik: Vader van het nieuwe kind van Jeanne. Was een vriend van Georges.

Jeanne: Moeder van twee kinderen, een van Georges en een van Erik.

Christiane: dochter van Georges en Jeanne en zij heeft Georges verleidt tot seks met haar.

Jules: oude douanier die ook in het gevang zit voor een zedendelict.Het verhaal speelt zich af in West-Vlaanderen in een volksbuurt in Marke. Op zich niet belangrijk waar het zich afspeelt als het maar in Vlaanderen is en in een volksbuurt is.De tijd fictie is een dag namelijk vrijdag. Georges komt aan aan het begin van de dag en aan het eind van de dag gaat Erik weg.Het thema is volgens mij incest. Georges pleegt het en daardoor krijgen Erik en Jeanne hun kans op een relatie.Thematische componenten zijn keuzes, overspel en gevangen zijn.Het is eigenlijk een toneelstuk dus ook als scenario geschreven. Het is een alwetende verteller.Het was een saai verhaal. Het was ook niet leuk geschreven maar wel grappig dat alles zo in het Vlaams was. Ik vond het wel leuk dat het in scenario geschreven was.DE EXTRA VRAGEN BIJ VRIJDAG VAN HUGO CLAUS

1. Erik herwint zijn zelfrespect door bij Jeanne weg te gaan en in Rouen te gaan werken. Het neemt voor Jeanne de keuze wie te kiezen.2. Cruciaal is dat Georges vrijt met Christiane. Hierdoor moet hij naar het gevang en komen Jeanne en Erik bij elkaar. Hij heeft met het delict Jeanne pijn gedaan alhoewel zij hier we erg snel overheen is, zie Erik. Georges wist eigenlijk heel goed dat hetgeen hij deed met Christiane niet door de beugel kon.3. Iedereen is vastgelopen. Jeanne want ze heeft met allebei een relatie en weet niet wie ze kiezen moet. Erik omdat hij eigenlijk wat met Jeanne heeft en Jeanne weet niet wat ze wil. Hij gaat dus maar weg. Georges omdat hij Christiane toch nog erg leuk vindt, hij is een beetje boos op Jeanne omdat zij hem een beetje vergeten is en met Erik gegaan is. Georges heeft ook nog een groot schuldgevoel. Christiane is eigenlijk ook vastgelopen omdat zij met teveel mannen een relatie(tje) gehad heeft en veel voelt voor haar pa.4. Karakteristieken van de psyche van elk personage: Jeanne is een aantrekkelijke vrouw, en wil een man. Ze laat een beetje over zich heen lopen en ze weet niet wat ze wil. Georges is rustig maar soms opvliegend, hij voelt meelij met anderen. Hij heeft berouw voor wat hij gedaan heeft. Christiane houdt van mannen. Zij is best nog gek op haar vader. Ze is eigenlijk een delletje Erik is iemand die niet van moeilijkheden houdt. Hij gaat ze liever uit de weg. Hij wil wel bij Jeanne blijven maar neemt toch zelf de beslissing. Een koele, zakelijke kikker.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen