Boekverslag :  - De Reizen Van De Slimme Man
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2381 woorden.

Hier volgt een korte samenvatting van het boek:Dit verhaal gaat over Niels die met veel raadsels zit als meneer Frank (zijn oppassser) sterft.

Meneer Frank las altijd mooie verhalen voor als Niels zijn ouders uit gingen.

Meneer Frank las altijd verhalen zoals: de man die met twaalf schepen wegvoer naar de oorlog bij Troje en na twintig jaar in zijn eentje terugkeerde. Niels vraagt zich steeds maar af wie die man was. Niels kan deze verhalen maar niet loslaten. Ze spoken door zijn hoofd.

Op een dag krijgt Niels een boek thuis gestuurt. Eerst dacht hij:

“wat is dat nou voor een lelijk ding?” maar al gauw komt hij erachter dat het boek van meneer Frank is. Hij weet dat er iets mis is omdat meneer Frank het boek altijd meenam naar iedere plek waar hij ging, zelfs als hij even koffie ging drinken. Later in het verhaal blijkt dat meneer Frank dood is. Iets voordat meneer Frank stierf was Niels en zijn ouders al verhuist vanwege

het werk dat Niels zijn vader deed. Daar in Wassenaar had hij al snel iemand waarmee hij kon omgaan. Haar naam was Piek en omdat hij wel vaak voor haar opkwam werd hij al snel Niels van Piek genoemt. Niels zit in dezelfde klas als Piek en als een van de twee iets niet snapte hielpen ze elkaar. Niels zit op het gymnasium omdat hij later de verhalen van Oysseus wilt kunnen lezen. Voor die tijd las de opa van Piek wel eens voor over Odysseus. De moeder van Piek was Stella Star uit Hollywood (beroemde ster). Hij was al gelijk gek van haar. Hij nodigde weleens vrienden uit Amsterdam uit om op te scheppen over naast wat voor een beroemde ster hij wel niet woonde! Intussen is hij een boek aan het schrijven alleen lukt het hem niet echt!!!! Hij weet maar niet hoe hij moet beginnen en later als hij vordering maakt met zij boek noemt hij het: “De reizen van de slimme man...”.Verhaalanalyse:1. titel:

uitleg en verklaring titel:Deze titel: “De reizen van de slimme man” zegt iets over het onderwerp van het boek.

Wat later pas in het boek duidelijk wordt is dat het gaat over de reizen van Odysseus.

Deze verhalen las Frank (de oppasser van Niels) altijd door. Later begint Niels aan zijn eigen boek en noemt dat: “De reizen van de slimme man”2. soort verhaal:

tot welke genre behoort het boek?Als je deze verhaalsoort indeelt ‘naar tijd’, dan kun je spreken van een “eigentijds verhaal”.

Maar als je dit verhaal indeelt ‘naar onderwerp’, dan zou je dit verhaal een soort detectiveverhaal kunnen noemen omdat Niels maar steeds op zoek is naar antwoorden van de verhalen die Frank voorlas.

En als je het verhaal ‘naar hoofdpersoon’ indeelt, dan is het een familieverhaal, omdat Niels ook veel contacten had met zijn –en andere families. Familie speelt in dit verhaal wel een grote rol.3. gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn:

A. probleem van de hoofdpersoon noemen:Het probleem van Niels (de hoofdpersoon) is dat hij de verhalen van Frank niet kan lezen omdat dat in het Grieks geschreven is.B. hoofdlijn beknopt in zes stappen noemen:1. beginsituatie: Niels moet gaan verhuizen met zijn ouders vanwege het werk dat Niels zijn vader doet.

2. ontstaan van het probleem: Meneer Frank gaat dood dus nu kan Niels niet meer naar de verhalen luisteren van ‘de slimme man’.

3. verslechtering van de situatie: Het gymnasium dat Niels wil doen om grieks te leren lezen wordt hem te moeilijk en wilt daarom stoppen met de curcus, maar dat mag niet van zijn ouders.

4. dieptepunt: Niels begint steeds dromen te krijgen over Odysseus. En Piek (het vriendinnetje dat naast hem woont) wordt steeds maar bozer op Niels omdat hij zich zo afwezig en vreemd gedraagt.

5. langzame of snelle verbetering: Niels raakt buiten bewustzijn in de zee, en terwijl hij buiten bewustzijn is, ontmoet Niels meneer Frank. En als Niels weer bijkomt, voelt hij zich al stukken beter door de dingen die meneer Frank gezegt heeft.

6. oplossing van het probleem: Niels begint met een boek te schrijven, en dat boek gaat heten: “De reizen van de slimme man” hierin staan alle verhalen die Niels zich nog maar kan herinneren.

C. hoe begint en eindigt het verhaal?:Dit verhaal komt snel op gang. De beginsituatie wordt kort beschreven en er ontstaan al snel problemen.4. personen:

A. noem de personen:de hoofdpersonen zijn: Niels en meneer Frank, maar ook Piek

de karakterpersonen zijn: Niels en Piek.

Eerst behandelen we Niels: Niels is een doorzetter want hij wil hoe dan ook het te hoog gegrepen gymnasium halen. Daarnaast maken we hem wel eens boos mee e.d. We zien veel verschillende karaktertrekjes bij hem.

En zo is dat ook bij Piek : zij heeft ook veel karaktertrekjes, bijvoorbeeld als ze boos is begint ze de ene keer te schelden en de andere keer je te negeren. Bij dit voorbeeld van Piek zie je goed een situatie waarbij zij meerdere karaktertrekjes heeft.B. bespreek de hoofdpersonen: leeftijd, karakter, uiterlijk, gedrag, milieu, veranderingen in de loop van het verhaal. :Eerst bespreken we van meneer Frank wat we allemaal wel niet van hem weten:

zijn leeftijd is onbekend, maar ik weet wel dat hij heel erg oud is, omdat meneer Frank moest vluchten voor de vijand in de 2e wereldoorlog. Dat is dus lang geleden dus moet meneer Frank wel heel oud zijn. Het karakter van meneer Frank is dat hij wel heel erg aardig moest zijn, omdat Niels meneer Frank altijd belde als hij niet kon slapen. En je gaat niet iemand bellen als je niet kan slapen als je een hekel hebt aan die persoon. En Niels was er kapot van dat meneer Frank dood was, dus meneer Frank moet dus wel een fijn karakter gehad hebben. Over het uiterlijk is niets bekend gemaakt door de schrijver. En zijn gedrag staat eigenlijk al bij de karakter van meneer Frank, dus zijn gedrag is wel vriendelijk. Het milieu van meneer Frank is dat hij 2 hoog in een flat in Amsterdam woont met wel honderd planten op zijn balkon. Hij woont in het zelfde flat als Niels met zijn ouders. De veranderingen in de loop van het verhaal met meneer Frank is dat meneer Frank al snel in het begin van het verhaal sterft.

Dan zijn we nu aangekomen wat we wel en niet allemaal over Niels weten. En dat is dit:

zijn leeftijd is niet precies duidelijk maar er valt wel te schatten dat niels ongeveer 16 a 17 jaar zou zijn. Zijn karakter is dat hij een doorzetter is maar hij snauwt soms ook wel eens op Piek, maar voor de rest is het wel een aardige jongen. Over het uiterlijk van Niels wordt niets verteld. Zijn gedrag staat dus ook al weer beschreven bij de karakters, hij doet vriendelijk tegen mensen die vriendelijk tegen hem doen, maar als hij een ding verkeerd opvat is hij gelijk boos. Het milieu van Niels is dat hij boven meneer Frank woont in Amsterdam voor een tijdje, en daarna de rest van van het verhaal in Wassenaar. Zijn ouders zijn erg rijk en hebben een zwembad achter huis. Dus Niels zijn milieu is met andere woorden erg goed. De veranderingen die we met Niels in het verloop van het verhaal meemaken is dat hij bijna geen vrienden meer heeft in Wassenaar en dat hij stapelgek aan het worden is van Stella Star.

Nu zijn we aangekomen bij de laatste bespreking van de hoofdpersoon: Piek

De leeftijd van piek is ongeveer het zelfde als Niels omdat zij bij hem in de klas zit.

Het karakter van Piek is dat ze snel op de tenen getrapt is, ze is dus snel boos.

Over haar uiterlijk wordt gezegt dat ze er erg lelijk uitziet. Dat is verbazend omdat haar moeder juist zo knap is. Haar gedrag is dat ze kattig overkomt, maar ze kan ook heel aardig doen. Het milieu van Piek is dat zij ook rijk is, dit wordt niet open en breed in de tekst vermeld, maar haar moeder is een hollywoodster!!!!! Dus ze zullen wel flink verdienen.

Piek woont in Wassenaar, de veranderingen die we met Piek in het verhaal meemaken zijn er niet zo veel, ze gaat een keer op vakantie voor vijf weken, maar voor de rest blijft ze wel hetzelfde.

C. Geef een korte beschrijving van de andere personen. :De andere personen die in dit boek voorkomen zijn: Stella Star, mevrouw Kooy, vader van Piek (meneer Spruit), opa Spruit, ouders van Niels, Bas, Paultje,Stella Star was een mooie vrouw met volgens Niels zijn mening een toffee huid.

Zij is een ster in hollywood en is best wel aardig, voor de rest is ze rijk.Mevrouw Kooy houdt van roddelen en woont al heel lang in het flat in Amsterdam waar Niels ook in woont. Alleen woont mevrouw Kooy op de 1e verdieping. Het zal wel een oude vrouw zijn, omdat ze erg van roddelen houd.De vader van piek (meneer Spruit) kom je bijna niets over te weten. Alleen dat ze rijk zijn en in wassenaar wonen maar eigenschappen van meneer Spruit kom je niet tegen.Opa Spruit is al oud en hij is wel erg aardig. Hij vertelt Niels ook verhalen over Odysseus en hij is zelf ook schrijver van 3 boeken geweest.Ouders van Niels weet je alleen dat het erg goed met zijn vader gaat, omdat hij moet verhuizen voor zijn werk zodat hij nog meer geld verdient en dat wordt in de inleiding van het verhaal ook allemaal verteld maar dat is verder niets bijzonders.Het enige dat ik van Bas kon achterhalen was dat hij de vriend van Niels was en dus ook even oud was omdat ze vroeger in Amsterdam bij elkaar op school zaten.Paultje was de zogenaamde verloofde van Niels. Vroeger op de basisschool speelden ze altijd van die spelletjes. Paultje schijnt wel knap te zijn alleen soms heeft ze van die rare buien dat ze ineens iemand negeert of zo....5. tijd:

A. wanneer speelt het verhaal zich af?Wanneer dit verhaal zich afspeelt wordt niet in het boek vermeld. Maar als ik naar de uitgave-datum kijk zie ik 1988, dus ik vermoed dat het verhaal ook rond die tijd zich afspeelt.

B. Hoeveel tijd verloopt er tussen begin en eind?Ik denk zo’n 10 a 11 jaar, omdat in het begin van het boek staat: “lang geleden toen ik klein was.....” En aan het eind was Niels ongeveer 16 a 17 jaar en nu wordt er gezegd: toen ik klein was..., en ik denk als je klein bent en je wordt vaak voorgelezen omdat je niet kon slapen ben je ongeveer 6 a 7 jaar.C. Is het een chronologisch of niet-chronologisch verteld verhaal?De tijd in dit verhaal verloopt zoals in de werkelijkheid. Dit verhaal verloopt dus chronologisch.D. Zijn er terugblikken?Er is een terugblik, daar begint het verhaal mee. Het verhaal is als het ware een terugblik omdat het verhaal begint met: lang geleden....... tot het verhaal ten einde is, en dan is het verhaal afgelopen. Verder vinden zich in dit verhaal geen terugblikken.E. Zijn er veel sprongen in de tijd?Er zitten in dit verhaal zeker weten veel sprongen in de tijd. Bijv: LATER op het station.....

Of : NADAT mijn ouders terug kwamen...... enz.6. vertelwijze:

A. Door wiens ogen beleven we het verhaal?Door de ogen van de persoon die op dat moment aan het vertellen is.B. Is het een ik-verhaal?Ja dit is voor een groot gedeelte een ik-verhaal maar aan de andere kant worden er ook stukjes verhaal door andere personen verteld. Dus het is niet ALEEN maar een ik-verhaalC. Is er een alwetende verteller?Ja, dat is Niels zelf. Hij vertelt wel eens van: “toen ik dit deed gebeurde dat”. Hij vertelt dan in het snel even wat er allemaal in die tussen tijd gebeurt is.7.Ruimte:

waar speelt het verhaal zich af?Het verhaal speelt zich gedeeltelijk in Amsterdam af maar meer in Wassenaar

Maar verder valt er niets te vertellen over waar het verhaal zich afspeelt.8. onderwerp:

wat is het onderwerp van het verhaal?Over Niels die een grieks boek wil leren lezen en later over de verhalen van dat boek zelf een boek gaat schrijven.

9. bedoeling/boodschap:

A. heeft de schrijver volgens jou een bedoeling met dit verhaal?Nee, ik denk het niet. Ik denk dat dit boek er gewoon voor is om lekker onderuit in je stoel heerlijk te kunnen lezen.B. Heb je een duidelijke boodschap kunnen ontdekken?Ja, dat je moet doorzetten met wat je ook doet. Net als Niels deed met zijn gymnasium.

Maar verder heb ik geen DUIDELIJKE boodschap kunnen ontdekken10. taal:

A. vond je het taalgebruik moeilijk, makkelijk of normaal? Waarom?

Normaal, omdat het de dagelijkse taal is waar veel mensen nu mee praten. Het zijn geen moeilijke woorden en het verhaal is goed te begrijpen.B. Bevat het verhaal veel beschrijvingen?Ja, best wel..... er werd op het laatst zelfs helemaal terug gedacht hoe het vroeger in Amsterdam uitzag. De gracht lag hier, de boom lag daar en een weg liep over de brug.....enz.C. Bevat het verhaal veel dialogen?

Ja, in het verhaal vonden er zich zelfs een heleboel dialogen plaats!!!! (vooral tussen Niels en Piek)

Mijn mening:Ik vindt dit wel een goed boek terwijl ik absoluut niet van lezen houd. (dus dat moet wel heel goed zijn). En voor de rest is het geen moeilijke taal, vind ik. Ik vind dit boek wel spannend en soms lachwekkend hoe ze tegen elkaar staan te schelden enzo....

Verder vind ik het boek een beetje eentonig bij elk onderwerp. Want bij elk onderwerp gaat het boek wel 10 van de 123 bladzijden op in en dat vind ik een beetje naar.

Dit was mijn korte mening van “de reizen van de slimme man”.Korte informatie over het boek:Het enige wat ik heb kunnen achterhalen over dit boek is het volgende (dit stukje moest ik wel van het internet halen omdat ik er anders geen informatie over kon vinden. A.U.B. uw begrip) : 1. Het boek is bekroond met de zilveren griffel in 1988.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen