Boekverslag : Klaus-peter Wolf - Dosenbier Und Frikadellen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1853 woorden.

DOSENBIER UND FRIKADELLEN

Schrijver:Klaus-Peter Wolf, 1954

weigerde na het eindexamen de dienstplicht.

Hij studeerde ongemotiveerd en zonder afsluitend examen en trok als een vagebond kris-kras door Europa. Hij schreef een dozijn boeken en hoorspelen, organiseerde een jongerentehuis, leefde een tijd met rockers en werd daarna leider van zijn eigen uitgeverij.

Geschreven in 1979, eerste uitgave in 1981.Titel: Dosen Bier und FrikadellenSchrijver: Klaus-Peter WolfHoofdpersonenAchim

Hij is de hoofdpersoon, de nieuweling in de groep. Ligt goed bij de meisjes, wordt als "watje" aangezien door de jongens.El

Hij is leider van de groep, is een chaotisch figuur, weet niet wat hij met de groep moet doen. Hij gaat er van door als het fout gaat.Mick

Hij houdt van de groep en heeft er ook veel voor over. Hij heeft één vriendin, maar schooiert ook met de andere meisjes.Lee

Hij ziet zichzelf als nieuwe leider als El de gevangenis in moet. Beperkt zich tot Lona. Voelt zich beledigd als hij met zijn formele naam Leonard wordt aangeduid.Danny

Hij bemoeit zich niet met de personen van de groep als zodanig. Bekijkt het meer afstandig, maar doet wel mee met de activiteiten van de groep.Franek

Hij behoort net als Franek niet tot de kern van de groep. Hij doet wel mee met de activiteiten van de groep.Gina

Zij is de eerste vriendin van El. In het begin lijkt het een hard meisje, maar als het uit is met El, is zij een zielig, hulpeloos meisje geworden.Bibi

Zij is de verstandigste van allemaal, is realistisch en doorziet als eerste dat het fout gaat met de groep.Ina

Zij weet niet wat ze eigenlijk wil. Ze weet zich geen raad als ze zwanger raakt. Ze vindt de groep belangrijker dan de school of haar ouders.Lona

Zij houdt zich in de groep rustig. Beperkt zich zo veel mogelijk tot Lee.Karin

Zij behoort niet tot de groep. El wordt verliefd op haar.

Zij is strijdlustig en geeft niet zo maar op; komt op voor haar rechten.TitelverklaringAls Achim, de hoofdpersoon, voor het eerst zonder zijn ouders buitenshuis de nacht doorbrengt, krijgt hij samen met Ina en Bibi als ontbijt blikjes-bier met broodjes gehakt.

(In het Duits heet dat Dosenbier und Frikadellen.)

SamenvattingEl Ringo vertelt de spelregels van de groep aan de nieuweling Achim. Ze delen alles en helpen elkaar. Daarna moet Achim bij El Ringo achterop de motor om zijn zadelvastheid te testen. Als Bibi aan het schoonmaken is, ziet ze haar vriend Mick aankomen. Ze krijgen ruzie omdat Bibi niet wil vrijen.

Die avond ziet Achim de rest van de groep: Bibi, Mick, Lee, Ina en Gina.

Wanneer Mick merkt dat zijn vriendin Bibi wel wat ziet in Achim, geeft hij hem een stom in zijn maag.Even later komen Lona, Danny en Franek binnen. Ze vertellen dat ze padvinders hebben gezien die haantjes op een kampvuur braden. Ze gaan er op af met hun motoren. Na een ruwe vechtpartij waarbij ze de vier padvinders in elkaar slaan eten ze de haantjes op.

Als ze weer terug gaan, rijdt Mick over een haasje. El maakt het dier af tot grote woede en verdriet van de meisjes.Als El bij het arbeidsbureau is geweest, ontmoet hij een blond

meisje dat protest?pamfletten over de te hoge werkloosheid uitdeelt.

El helpt haar hoewel hij daar geen zin in heeft.Achim heeft ruzie met zijn vader en moeder omdat hij een maand niet op school is geweest.

De mentor van Ina schrijft aan haar ouders dat ze in één week

bijna niet op school is geweest.

Midden op straat slaat El een oude man in elkaar omdat die kritiek heeft op Els' levenswijze. El wordt door de politie meegenomen en zal daarvoor gevangenisstraf krijgen.

Achim vertelt aan de groep dat hij van huis is weggelopen.

Gina stormt binnen en vertelt dat de politie El heeft meegenomen.

Achim kan niet naar huis terug en brengt de nacht door samen met Ina die stiekem het huis is uitgelopen. Zij blijven die nacht in het onderkomen van de groep. Zij gaan met elkaar naar bed. De vader en de moeder van Achim maken ruzie omdat hij de hele nacht van huis is geweest.

Als Bibi de volgende morgen binnenkomt zijn Achim en Ina al wakker. Als ontbijt eten ze broodjes gehakt en drinken bier uit blikjes.

Ina's vader leest de brief die haar mentor geschreven heeft en gaat woedend naar haar school om haar op te halen. Zij is er niet en hij maakt ruzie met haar mentor. Onderweg naar huis ziet hij Ina met Achim en Lee. Er ontstaat een vechtpartij en Ina's vader druipt af, nadat hij door Lee is bedriegt met een mes.Als El na een paar dagen terugkeert bij de groep hoort hij van de problemen. Ze groeien hem soms boven het hoofd. Omdat Ina's ouders zeker de politie er bij zullen halen, brengt El haar bij zijn moeder.

De rest overlegt met elkaar over de situatie.

Plotseling zien zij de politie die bij hun binnenkomt om Ina op te halen. Gina houdt de agenten bezig totdat El weer terugkomt. Als een agent begint over een mes, rent Lee weg. Als de agenten hem pakken, nemen ze hem mee. Gina vraagt zich af waarom El zoveel doet voor Ina en tegen haar zo koel is. Zij voelt nattigheid.

Als de politie bij El thuis komt, nemen zij Ina mee. Thuis krijgt Ina een flink pak slaag van haar vader.De groep is verhuisd naar een ander kraakpand en El, Mick en Franek gaan Ina kidnappen. Als ze alleen zijn, probeert Gina met Achim te vrijen, zonder succes. Als El, Mick en Franek Ina bij haar thuis hebben weggehaald, is zij dolgelukkig. Als Achim alleen is, vraagt hij zich af hoe het met de groep verder gaat als El de gevangenis in moet. Wanneer El thuis komt, hoort hij van zijn moeder dat de politie langs is gekomen om hem mee te nemen wegens ontvoering. El wil samen met Achim een overval op een winkelier plegen om aan geld te komen.El gaat nu met Ina en Achim met Gina, waarmee hij bij haar thuis het bed in duikt.

Lee kan zich niet houden als hij een mooie, nieuwe Suzuki ziet en hij steelt hem.

El en Ina willen gaan samenwonen.

De overval op een winkelier slaagt door El en Achim slaagt.Als Bibi, El en Ina alleen zijn, komt Danny binnen. Hij zit onder het bloed. Hij vertelt dat de Freeway Riders Lee zagen op de gestolen motor die van één van hen was. Zij hebben Lee meegenomen. El, Achim, Franek en Mick gaan hem bevrijden.Het valt El en Ina tegen zelf een woning te vinden en ze gaan naar een makelaar. Ook daar wordt het niks.

Als ze teruggaan, zien ze een protestmars. De politie heeft de weg afgezet. De protesterende mensen eisen meer werkgelegenheid. El ziet in de menigte het blonde meisje dat hij heeft geholpen pamfletten uit te delen, met een megafoon.

Plots wordt zij overvallen door drie agenten.El kan zich niet inhouden en stormt er op af. Het gevolg is, dat de hele menigte slaags raakt met de politie. Het blonde meisje raakt gewond en El zorgt er voor dat zij naar het ziekenhuis wordt gebracht. Ze blijkt Karin te heten.Als El en Ina de motor gaan ophalen, vertelt ze dat ze denkt dat ze zwanger is.

Ze moet van El een zwangerschapstest doen en als ze zwanger is, moet ze het weg laten halen omdat hij niet wil dat het kind een vader krijgt die in de gevangenis zit.Bibi zegt wat iedereen al denkt: het gaat slecht met de groep.

Zij gaan allemaal bijna met elkaar op de vuist.

Ina doet de zwangerschapstest; die is positief.

El gaat met een bos bloemen naar Karin in het ziekenhuis. Hij merkt tot zijn grote schrik dat hij verliefd op haar is.

Ina vertelt aan Bibi dat ze een kind krijgt. Bibi probeert haar te troosten. El ziet niet meer zitten met de groep. Mick wil de groep redden, maar daarvoor hebben zij geld nodig.

Achim loopt denkend aan vroeger naar zijn ouderlijk huis, maar keert op het laatste moment terug naar de groep.

Als Bibi en Ina uit de stad terug komen, lijkt alles weer goed. Als de groep hoort dat Ina een kind krijgt, krijgen zij weer ruzie met elkaar. De groep wil Ina naar Nederland laten gaan voor een abortus.El gaat weer naar het ziekenhuis. In de winkel waar hij sinaasappelsap voor Karin haalt, ziet hij dat die gemakkelijk te overvallen is.

Achim heeft medelijden met Ina.

El legt de jongens het plan voor om de winkel te overvallen. De jongens vinden het een prima plan, maar de meisjes mogen van niets weten.

Gina is verdrietig en boos dat zij El kwijt is geraakt. Gina, Bibi en Lona beginnen een grote schoonmaak alsof zij daarmee hun problemen kunnen opruimen. De discussie barst los over de vraag wie de vader van het kind is. Ina zegt dat het van Achim is.

Achim is kwaad dat zij de overval zonder hem willen doen.

El haalt Karin af van het ziekenhuis. Na bij Karin thuis gedouched te hebben, gaan ze naar bioscoop. Tijdens de film vrijen zij met elkaar. Ina en Achim zijn ook in de stad. Achim verteld haar van de overval en biedt haar zijn aandeel aan om de abortus te betalen. Zij wil niet dat hij meedoet.

Franek en Lee oefenen een messengevecht waar El bij moet blijven. Hij zou liever bij het gesprek tussen Ina en Gina zijn. Gina gaat naar El om hem voor zich te winnen. Dan komt uit, dat zij een supermarkt gaan overvallen. Weer ontstaat er ruzie. Lee en Lona gaan naar huis. El wil Gina niet meer. De vraag is of de overval nog door kan gaan, zij nemen een dag bedenktijd.Karin gaat op vakantie en vraagt of El meegaat.

Lee ziet de overval niet zitten, maar Mick wil doorgaan. Bibi probeert Gina te troosten die jaloers is vanwege Karin. Zij zien El in een disco en proberen met hem te praten. Hij heeft daar geen zin in en gaat weg. Danny en Franek zwalken dronken door de stad.Achim, Mick en El plegen met succes de overval op de supermarkt. Achim zoekt daarna Ina op. Hij breekt in in een tuinhuisje waar zij vrijen, eten en de nacht doorbrengen. Mick scheurt uitdagend op zijn motor door de stad. El zet zijn buit op een spaarbankboekje en gaat trots naar Karin.

Hij heeft niet door, dat Gina hem gevolgd is.

De politie komt El halen bij Karin. Na een felle vechtpartij weet hij te ontsnappen en scheurt weg op zijn motor. Hij denkt dat Karin hem heeft verraden, en is er van overtuigt dat de politie hem niet te pakken krijgt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen