Boekverslag : Renate Dorrestein - Verborgen Gebreken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2038 woorden.

Titelbeschrijving



Auteur Renate Dorrestein

Titel Verborgen gebreken

Jaar v. 1e druk 1996

Gelezen druk 2000



De belangrijkste personages



Agnes Stam Is een vrouw van zeventig die vroeger lerares was. Door een ongeluk in haar jeugd heeft ze haar oog verloren. Ze is nooit getrouwd geweest, maar was ooit verliefd op haar eigen broer, Robert, die net is overleden aan kanker. Ze had nog drie broers: Frank, Justus en Benjamin. Deze zijn ook allemaal overleden en daardoor voelt ze zich eenzaam, want vroeger werd ze altijd beschermd door haar broers. Samen met haar broers heeft ze vijftig jaar geleden een huis op het eiland Mull opgeknapt. Sindsdien gaat de hele familie daar altijd op vakantie met de kinderen, kleinkinderen, nichtjes en neefjes. Haar schoonzusters vinden haar een oude vrijster. Ze merkt zelf dat haar gezondheid achteruit gaat en ze is bang dat anderen dat ook zien. Al heeft ze geen kinderen, haar opvoedings- methoden zijn beter dan die van de 'echte ouders' in het boek.



Christine Wil Chris genoemd worden omdat dat veel stoerder staat. Ze is de blonde, tien jaar oude dochter van Sonja Jansen. Ze weet niet wie haar vader is en die wordt ook niet bekend gemaakt in het boek. Ze is heel zorgzaam tegenover haar broertje Tommie. Ze heeft het gevoel dat zij de enige is die hem kan beschermen. Ze heeft ook nog een oudere broer, Waldo, heeft haar meerdere malen misbruikt in het verleden. Maar ze denkt dat het allemaal haar schuld is. Toch is Chris gek op hem en hij ook op haar. Haar gedachten zitten volkomen onvolwassen, onbezonnen en soms ook chaotisch in elkaar. Het is duidelijk aan haar te merken dat ze geen normale, gestructureerde opvoeding heeft gehad. Agnes noemt haar Bazooka, omdat ze altijd kauwgom kauwt van het merk ‘Bazooka Joe’.



Thomas Die Tommie genoemd wordt, is een heel verlegen jongetje van vier jaar, die vroeger ook door Waldo is misbruikt. Hij doet alles wat zijn zus hem opdraagt. In het begin van het boek zegt hij bijna niets, maar in het verloop van het verhaal begint hij een beetje praatjes te krijgen. Agnes noemt hem Invatuq, omdat hij op een eskimo lijkt.



Waldo Is zestien jaar oud en is erg koppig. Maar hij weet meestal wel zijn zin te krijgen omdat hij praatjes heeft. Hij komt te overlijden doordat Chris hem per ongeluk in het water duwt.



Sonja Jansen Is de veertig jaar oud en denkt heel veel aan zichzelf en wil graag vertroeteld worden. Ze is moeder van Chris, Tommie en Waldo. De drie kinderen hebben allen een andere vader. In het verhaal heeft ze een relatie met Jaap. Ze geeft Chris altijd overal de schuld van en schenkt alleen maar aandacht aan Waldo, in wie ze zichzelf herkent. De andere twee doen haar te veel aan hun vaders denken dus verwaarloosd ze hen. Maar aan het eind van het verhaal schijnt ze te zijn bijgedraaid en schenkt ze wel aandacht aan de kinderen.



Jaap Is de jongere vriend van Sonja. Hij deelt met haar de zorg voor haar kinderen en lijkt echt van ze te houden. Vooral aan het eind van het verhaal blijkt zijn bezorgdheid over de kinderen wanneer hij achter de waarheid wil komen, die Sonja niet wil weten.



Korte samenvatting



Het is zomervakantie en familie Jansen gaat op vakantie naar Schotland. Als ze daar aankomen, krijgt Chris al gauw straf omdat ze brutaal was. Wanneer de anderen die avond terug kwamen, mochten de kinderen nog naar Oban gaan als ze maar om 12 uur weer bij de veerboot waren. Dus Chris en Tommie gingen samen naar Oban en Waldo ging alleen. Waldo wilde zelf gaan rondtrekken naar het eiland Skye waar hij bergen kon beklimmen.Bij het afscheid nemen valt Waldo van de veerboot. Chris en Tommie gingen op de veerboot in een wildvreemde auto zitten die naar Mull ging. Ze zaten in de auto van Agnes Stam, wiens broer Robert net is gecremeerd. Als ze op Mull aankomen, weet Agnes nog niet dat Chris en Tommie in haar auto zitten. De auto rijdt verder naar het vakantieterrein ‘Port na Bà. Pas als

Mrs Flynt de kinderen opmerkt, weet ze dat ze niet alleen op Mull is aangekomen. Ze noemt ze Chris, omdat ze veel kauwgom eet, Bazooka. Tommie noemt ze Ivatuq omdat hij op een eskimo lijkt. Als ze haar postbus leeg haalt, zit er een folder in en er staat het huis van Agnes als vakantiewoning te huur aangeboden. Ze denkt dat het een vergissing is. De wasmachine was kapot gegaan, daardoor liep het huis helemaal onder water. Als ze in de supermarkt bij de vleeswaren staat, valt ze flauw. Als ze thuis is komt inspecteur Miller van Scotland Yard binnen, met een foto van de vermiste kinderen Christine en Tommie. Maar de inspecteur herkent de kinderen in het huis van Agnes niet. De ouders verblijven in het ‘Western Isles Hotel’ in Tobermory. Als Agnes met Tommie op het strand is zegt hij dat hij wilt varen hij wijst het eiland Skye aan, waar zijn broer aan het bergbeklimmen is. De volgende morgen komt er een man van het verhuurbedrijf die naar het huis komt kijken. Het huis verkeerd helemaal niet in de goede staat is. Maar als de man samen met Agnes buiten staat, dan komt Chris in de deuropening staan met een luchtbuks, die ze onder Agnes haar bed heeft gevonden, in haar handen. De luchtbuks ging af en trof de man die neerviel. Agnes kreeg hetzelfde ogenblik een beroerte. Dan slaat Christine het hele huis kort en klein. Dan komt Agnes weer bij en gaat ze binnen op kussens op de grond liggen. Ze schrijft op een

blaadje please take us to the Western Isles hotel in Tobermory, ze geeft het aan de kinderen en zegt dat ze snel moeten gaan liften. De kinderen weten niet wat er op het blaadje staat.

Ze gaan het hotel en worden herkent door de mensen achter de balie. Dan rennen ze weer naar buiten waar ze tegen Sonja en Jaap aanbotsen. De inspecteur is in het ziekenhuis bij de man

die door de luchtbuks is geraakt. Muriel Flynts neemt Agnes mee in haar auto en brengt haar naar het verzorgingstehuis. Daarna gaan Sonja, Jaap, Chris en Tommie opweg naar het huis

van Agnes. Als ze daar aankomen, is Agnes er niet meer. Dan haalt Tommie het oog van Agnes uit zijn broekzak en geeft het aan Chris. Na een tijdje besluiten ze Waldo te gaan

zoeken op Skye, want ze weten niet dat hij dood is en dat zijn lijk in de haven in Oban gevonden is.



De punten van het schrijversprofiel



a. Er is wel sprake van een problematische jeugd met name Chris in dit boek. Zij voelt zich verantwoordelijk voor Tommie haar broertje. Ze doet soms rare dingen waarvan je denkt dat ze zich heel volwassen wilt gedragen maar toch overkomt als een kind. Er is geen sprake van de chronische ziekte ME en het zich aangetrokken voelen tot vrouwen.



b. Het is niet echt een negatief manbeeld dat voorkomt maar wel hoe Jaap omgaat met de kinderen. Hij begint echt te houden van die kinderen terwijl het de kinderen van Sonja zijn. Aan het einde van het boek laat Sonja dan ook aan Jaap merken dat hij niks over haar kinderen te zeggen heeft als hij het alleen maar goed bedoelt. Verder kun je die stelling nog combineren met de broers van Agnes. Agnes hield erg veel van haar broers en ze was ook erg op hen gesteld. Wanneer ze allemaal overleden zijn staat ze er alleen voor en dan probeert haar schoonzusje haar huis ook nog af te pakken.



c. Dit komt hier duidelijk naar voren. De relatie tussen Sonja en Chris is niet helemaal hoe het zou moeten zijn. Chris krijgt overal de schuld van en loopt dus ook op een gegeven moment weg. Wanneer ze de kans krijgen om alleen naar Mull te gaan met de veerboot, komen ze ook niet meer terug. Chris is ook degene die altijd voor haar kleine broertje Tommie zorgt.



d. Waldo, Chris en Tommie zijn allemaal van een andere vader. De man waar Sonja nu mee is, Jaap, is van geen van allen hun vader. Er is dus duidelijk sprake van slechte huwelijken.



e. Dat valt in dit boek wel mee. Het speelt zich af in Schotland wordt er verteld in het plaatsje Mull en Port na Bà. Ik weet zelf niet of deze plaatsen echt bestaan maar het speelt zich in ieder geval af in Schotland en ze zijn met de hele familie op vakantie. Het is wel vreemd dat dit allemaal in een vakantie is gebeurd.



f. Klopt. Het kan natuurlijk echt gebeurd zijn, maar het is niet te verwachten. Wanneer je op vakantie gaat laat je niet je dochtertje van 10 alleen met haar kleine broertje met een veerboot ’s avonds naar een andere plaats gaan. En dan nog dat Chris de buks pakt als die man van het verhuurbedrijf langskomt en hem doodschiet.



g. Er werd wel overdreven maar niet in zo een sterke mate dat het een schokeffect met zich mee bracht. Natuurlijk is het vreemd als een kind van tien jaar een normale man zomaar met een buks doodschiet maar het gaf geen schokeffect. En dan nog het oog van Agnes dat op een gegeven moment wordt kwijtgeraakt, wanneer ze Agnes dan niet meer terug zien blijkt dat Tommie het oog heeft.



De conclusie

De meeste punten komen bijna allemaal ongeveer wel overeen met de algemene punten. Dat houdt volgens mij in dat dit een boek is volgens het patroon van Renate Dorrestein. In ieder punt zat wel iets herkenbaars, en ging er wel een lichtje branden van….dat komt overeen met….. Het was dus wel een kenmerkend boek van Renate Dorrestein. Dit was ook zo bij Want dit is mijn lichaam en bij het boek Buitenstaanders. Misschien is het wel toeval dat alle punten bijna overeen kwamen met het schrijversprofiel, maar dat weet ik dus niet want de rest van de boeken heb ik nog niet gelezen. Er zijn misschien ook wel boeken die helemaal afwijken van het schrijversprofiel, maar als ik dat zou willen weten zou ik gewoon de rest van de boeken ook moeten lezen.



Persoonlijk oordeel

In het begin kon ik het verhaal niet helemaal volgen. Aan het begin van ieder hoofdstuk staat steeds een stukje uit het bijbelboek Genesis. Dat vond ik heel erg raar want ik weet nu nog steeds niet waarom dat steeds gedaan werd. Het taalgebruik was wel makkelijk en ook goed te begrijpen. In het boek zijn er veel gebeurtenissen, dat komt mede door de vele flashbacks. Dat vind ik een groot pluspunt van het boek, want dan lees je snel van de ene naar de andere gebeurtenis en krijg je niet dat er zo uitgebreid wordt ingegaan op één klein onderwerp. Het verhaal wordt heel onschuldig verteld, ondanks dat er toch twee moorden in worden gepleegd. Het boek is zo geschreven zodat je je helemaal kunt verplaatsen in de personages. Dit is absoluut geen saai boek, dat komt misschien ook wel omdat het verhaal net zo goed een waar gebeurt verhaal kan zijn, zo dicht staat dit boek bij de werkelijkheid. Wat ik heel goed aan het boek vind is dat alles wat er in voorkomt, van twee kanten wordt bekeken. Wat ik minder aan het boek vond, was dat er niet duidelijk was waarom Tommie nou zo stil was en waarom hij zich zo verschuilt achter zijn zus. Zijn probleem word helemaal niet besproken, als hij een probleem heeft dan. Ik zou het boek sterk afraden aan mensen die niet houden van een boek vol problemen.

Ik denk dat de titel tot stand is gekomen doordat de personen in het boek allemaal hun eigen gebreken hebben. Agnes heeft bijvoorbeeld een glazen oog, als gevolg van een ongelukje tijdens haar jeugd. Er zijn echter meer gebreken waarover de personen niet willen praten, de verborgen gebreken. Dit zijn bijvoorbeeld: de incest binnen het gezin Jansen en die tussen Agnes en haar broer Robert; het gebroken gezin van Sonja, die drie kinderen heeft van drie verschillende mannen; het slechte ouderschap en de eenzaamheid van bejaarden, zoals Agnes.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen