Boekverslag :  - De Blauwe Vogel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 793 woorden.

Boekverslag: De Blauwe Vogel1. TitelbeschrijvingDe titel 'De Blauwe Vogel' heeft te maken met de missie die de 2 hoofdpersonen moeten uitvoeren. Mytyl en Tyltyl moeten op zoek naar de Blauwe Vogel voor een goede heks voor geluk te brengen.2. HoofdpersonenMytyl en Tyltyl spelen de hoofdrol in dit boek zoals ik net al had geschreven.

Mytyl is ± 8 jaar, net zoals haar broer Tyltyl. Ze is een aardig meisje wat vaak haar broer wil helpen.

Tyltyl is aardig maar wil vaak stoer doen om de aandacht te trekken. Hij wil, net zoals zijn zus hem wil helpen, haar ook helpen als zij voor schut wordt gezet.

Ook speelt de Blauwe Vogel een belangrijke rol. Daar zoekt het duo naar.3. Waar en wanneer?Het verhaal speelt zich overal af; van het Holst van de Nacht tot een groot bos en wordt voorgedragen dat het nu zou kunnen zijn gebeurd.4. Het Verhaal/UitrekselMytyl en Tyltyl voelen zich de zieligste kinderen van de wereld omdat ze niet op wintersportvakantie mogen gaan en omdat ze nooit iets meemaken. En daarom mogen ze van hun vader en moeder een computerspelletje bij de videotheek halen. Mytyl droomt de hele tijd over de heks die in het begin van het spelletje voorkomt.

Dan komt er iemand de trap op; Mytyl wordt wakker. Ze doet het licht aan. Dan ziet ze de gestalte goed die zojuist in haar kamer is ingekomen: het is de heks van het spelletje, Berylune.

Berylune kijkt door de kamer van Mytyl.

"Leuk kastje", zegt het oude vrouwtje.

"O, daar zit onze stenenverzameling in", zegt Mytyl.

"Onze?" vraagt Berylune.

"Eh, ja. Ook van m'n broer, Tyltyl."

Berylune keek haar verbaast aan en Mytyl was haar broer Tyltyl aan het halen. Ze was allang blij dat ze niet meer alleen was want ze vond de heks best wel griezelig. Toen ze Tyltyl had gehaald, gingen ze naar beneden en praatte in de keuken verder.

"Ik heb een opdracht voor jullie, tenminste, als jullie het willen doen. De opdracht is dat jullie de Blauwe Vogel voor me zoeken en vinden..

Ik moet die vogel echt hebben. Er is alleen één probleempje. Ik weet niet waar je hem kunt vinden maar dit kan jullie erbij helpen."

Berylune gaf een petje aan Tyltyl.

"Een petje", zei Mytyl teleurgesteld.

"Het is niet zomaar een petje", zei Berylune. Op de pet heeft een gele steen. "Deze steen is de Steen-die-inzicht-geeft. Met deze steen kun je de taal van de dieren verstaan en voorwerpen tot leven wekken." Ze draaide de steen een stukje naar rechts en Tylette de kat begon te praten. "Waarvoor stop je nou met aaien?" Mytyl was van schrik gestopt met aaien.

"Je praat!" zei ze verschrikt.

"Natuurlijk, dat doe jij ook tegen mij", zei Tylette.

"Maar dan zeg je niets terug."

"Wees blij, ze kraamt alleen maar onzin uit", zei Tylo de hond.

"Draai de steen maar wat verder Tyltyl", zei Berylune en Tyltyl gehoorzaamde.

Het waakvlammetje van het gasfornuis kwam tot leven, uit de druppels van de kraan kwam een tenger meisje. Ook kwam het Brood en de Suiker melden.

"Zo, zijn we compleet? O, nee! Het Licht! Bijna vergeten!" zei Berylune en het Licht kwam van de trap aflopen.

"Dan kunnen jullie nu gaan."

"Ga je dan niet mee?" vroeg Mytyl.

"Nee, ik moet andere dingen doen" zei Berylune.

Eenmaal in Berylune's kantoor aangekomen gingen ze meteen aan de slag.

Ze reisden naar de toekomt, verleden en in het heden. Ze kwamen in het land van de herinneringen, in het Holst van de Nacht en op nog veel meer plaatsen.

"Jullie moeten nu wel gaan", zei het Licht.

"Maar we hebben nog niet die vogel gevonden", zei Tyltyl teleurgesteld.

"Geeft niet. Maar blijft wel proberen hem te vinden", zei het Licht tegen Tyltyl, "ik breng jullie weer naar huis. Jullie zijn al een jaar weg."

"Maar, hebben onze ouders ons dan niet gemist?" vroeg Tyltyl maar hij kreeg geen antwoord.

De volgende morgen vertelden ze dit ongelooflijke verhaal aan hun ouder die er niets van geloofden.

Er kwam die dag ook nog een vriendinnetje bij Mytyl en Tyltyl spelen en ze gaven haar een steen uit hun verzameling mee.

"Tyltyl, Tyltyl! Kom eens! Kijk, kijk!" riep Mytyl en Tyltyl kwam eraan en keek naar de groene doorzichtige steen die ze meegaven.

"Maar, maar, dat kan niet!" zei hij verbaast en hij zag de Blauwe Vogel in de steen zitten.5. De Bedoeling van de schrijverDe bedoeling van de schrijver, Rien Broere, was om een jubileumcadeau te maken voor de Mytyl- (De Blauwe Vogel genaamd) en Tyltylschool in Amsterdam omdat ze beide 50 jaar bestaan. De Mytylscholengemeenschap is voor lichamelijk gehandicapte kinderen en de Tyltylscholengemeenschap is voor lichamelijk én geestelijke gehandicapte kinderen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen