Boekverslag : Eroica - Ludwig Van Beethoven Ingezonden Door: Matthias Mangelschot
De taal ervan is Geschiedenis en het aantal woorden bedraagt 706 woorden.

Ludwig van Beethoven werd geboren in het Duitse Bonn op 17 december van het jaar 1770


en overleed te Wenen in het jaar 1827 tijdens een hevige storm.


Het huis waar Ludwig in geboren was bestaat nu nog en wordt gebruikt als museum.


Beethoven was een Duits componist en behoort tot de beste componisten van de westerse muziekgeschiedenis. Hij ontwikkelde een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Beethoven leefde een leven vol ups en downs, vooral in zij privé-leven ging het niet goed, maar componeerde ook meesterwerken zoals de 3de symfonie(Eroica), het strijkkwartet in bes en het kwartet in G-mineuer.

Zijn grootvader Lodewijk was geboren in Mechelen en was kapelmeester in Bonn; zijn vader, Johan werkte daar als tenorzanger. Ludwig kreeg aanvankelijk muziekles van zijn vader maar later ook van onder andere de hoboïst Pfeiffer en de componist Neefe.


Op zijn 16 jaar trok Beethoven naar Wenen om Mozart te bezoeken.


Maar hij moest z’n verblijf onderbreken door de ziekte van zijn moeder, Maria Magdalena Keverich, die kort daarop overleed. Na haar dood nam Beethoven de zorg van z’n twee broers en vader op zich. In 1790 schreef Beethoven de herdenkingsmuziek voor koning Jozef 2. Maar sommige delen van het werk waren zo moeilijk dat ze bijna niet te spelen waren. Kort daarop vertrok hij weer naar Wenen om er bij Haydn te gaan studeren. Maar als hij in Wenen aankwam was Mozart al gestorven. Hij speelde onder invloed van Mozart op feesten van de sociale top, maar de dynamische muziek van Beethoven sprak in het begin niemand aan In die


In 1977 kreeg Beethoven een hersenvliesontsteking en maakte hij z’n testament. Vlak na die gebeurtenis schreef hij de Eroica symfonie die hij speelde in kleine zalen. Beethoven kon zich ook wel eens boos maken als de mensen zijn muziek als achtergrondmuziek beschouwden.De Eroica symfonie werd eerst opgedragen aan Napoleon, maar wanneer Napoleon zich tot keizer liet kronen bestempelde hij het werk tot een heldendicht. Sinds 1800 leed Beethoven aan hardhorigheid, die steeds erger werd en in 1818 overging in doofheid. En ondanks die doofheid bleef Beethoven verder dirigeren, wat soms tot komische situaties leed.

Met de 5e symfonie maakte hij iets nieuws, het was een symbool van strijd en onderdrukking.


Als Beethoven zijn 5e symfonie schreef was dat eigenlijk bedoeld als boodschap aan de aliens over hoe de mensen zijn:Bang, hardwerkend,… Hij schreef zijn 5e symfonie in mineur en niet in majeur zoals zijn meeste werken.


Beethoven zijn privé-leven was niet echt geweldig. Hij zocht lang naar een vrouw maar ondanks de vele keren dat hij verliefd werd, kon het er nooit van komen.Maar hij schreef wel prachtige liefdebrieven:Zo schreef hij ooit eens 13 liefdesbrieven naar Josefina en in Tymplodz schreef hij ooit in 3 dagen verscheidene liefdesbrieven naar een vrouw die nooit bij naam werd genoemd.Mar men vermoed dat het ofwel Josephina Bursnuvick die in de brieven overeenkwam met de emoties van de vrouw waar Beethoven naar schreef, ofwel was het Toni Brantana, die overeenkwam in het uiterlijke. Beiden kregen kinderen 8 maanden na de brief dus het zou kunnen dat Beethoven een kind heeft gehad.


wanneer hij 43 jaar was,op het toppunt van zijn roem, overleed zij broer.


Daarna volgde de strijd om de voogdij van diens zoon met zijn schoondochter.


Beethoven kreeg de voogdij maar een paar jaar later pleegde beethoven z’n neef zelfmoord.


In zijn laatste 9 jaar was Beethoven volledig doof en dus kon hij z’n pianospel niet horen.


In die tijd schonk hij ook minder aandacht aan hygiëne en kledij, het werd zelfs zo erg dat hij voor zwerver werd opgepakt.Toen verklaarden zijn tijdgenoten hem krankzinnig,maar voor ons componeerde hij toen de beste muziek.


Hij overleed op 56-jarige leeftijd aan waterzucht.


Hij kreeg een prachtige begrafenis met een 20000 mensen aanwezig.

Beethoven zijn muziek spreekt nu nog vele mensen aan,en wij beschouwen hem als één van de beste componisten van zijn tijd, Beethoven kreeg ook standbeelden in Bon en Wenen.


Er is zelfs noch een haarlokje van Beethoven bewaard gebleven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen