Boekverslag : Hugo Claus - De Zwarte Keizer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 401 woorden.

Auteur

Claus, Hugo



Titel

DE ZWARTE KEIZER / Hugo Claus,1958



Hugo Claus werd geboren op 5 april 1929 te Brugge. Van zijn tweede tot zijn elfde jaar verbleef hij op verschillende kostscholen. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij met de gedichtenbundel: ' Kleine Reeks' en op zijn 19e publiceerde hij 'De Metsiers'. In 1958 schreef hij het kortverhaal 'De zwarte keizer.



Het thema dat vrij duidelijk naar voor komt in dit verhaal is de kijk van kinderen op vreemde culturen. Die wordt aan de man gebracht door verschillende motieven, zoals het oog en de neger, die voor de kinderen als vreemd wordt beschouwd. Een mogelijk verband met de titel is het zwart dat naar de neger verwijst, maar ook de invloed die de man op de kinderen heeft, waar ze naar opkijken en zo te vergelijken is met een keizer.



Wat de personages betreft spelen twee kinderen, Simon en Wannemaker, de hoofdrol. Ze zijn beide round characters en hebben hun eigen karakteriserende taal, die typisch is voor kinderen van hun leeftijd. Nog een belangrijke rol is toegeschreven aan een neger die door beide kinderen sterk geapprecieerd wordt. De bijrolletjes worden vertolkt door de leraar, de moeder van Wannemaker, de stadsman,…



Het verhaal speelt zich af in een periode na de tweede wereldoorlog, op een zonnige namiddag. Aangezien het hier om een kortverhaal gaat, beslaat het verhaal niet echt een lange vertelde tijd. Voor de ruimte van het verhaal kunnen we het verhaal in twee delen opsplitsen. Het eerste deel speelt zich af op school en het tweede deel in het stadspark aan de Rooseveldlaan (Vermoedelijk in Gent-Zuid), een vertrouwde plaats voor de kinderen. De plaats van het gebeuren is een reële, eerder begeleidende plaats.



Wat we zeker niet mogen vergeten als we het verhaal lezen, is dat de hoofdpersonages nog kinderen zijn. Dus moeten we ons ook aanpassen en ons proberen in leven in het verhaal. Dan pas wordt duidelijk dat opscheppen, liegen, 'vechten ' om kleinigheden en hun andere reacties eigen zijn aan de kinderen en goed toegepast worden in het verhaal.



De zwarte keizer is dus al bij al een goed verhaal dat hier en daar emoties probeert op te roepen en goed in te vullen is in de maatschappij van vandaag. Het verhaal leest vlot en is daarom niet alléén bestemd voor gevorderde lezers, wat van verschillende boeken van Hugo Claus niet kan gezegd worden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen