Boekverslag : Jan De Zanger - Ben Is Dood
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2536 woorden.

1b – De kaft is groen met een rode rand, titel en schrijver staat erop, en een afbeelding. De afbeelding is:

Een jongen (Fer) met de rug naar je toe bij een schoolbank linksboven, en een asbak met een peuk en een briefje op een tafel rechtsonder in de hoek.1c – Ik dacht natuurlijk al dat er iemand in dood ging, maar ik dacht zelf dat die gene zelfmoord had gepleegd doordat hij gepest werd of thuis of op school problemen had ofzo, omdat dat meestal de reden is dat er iemand dood gaat in jeugdboek, maar deze keer dus niet.2a – Ben is dood: In het boek gaat de 18-jarige, drugsgebruikende Ben Vermeer dood door een busongeluk, maar 2 klasgenoten betwijfelen of het een ongeluk was en gaan op onderzoek, en ontdekken zo veel

over Ben’s leven.3a - Achternaam: de Zanger

Voornaam: Jan

Doopnamen: Jan Ferdinand

Geboren: 04-07-1932

Te: Schiedam

Overleden: 14-01-1991

Te: Hjelsminde (Denemarken)De schrijver van dit boek is Jan de Zanger.

Jan de Zanger werd geboren in 1932 en stierf in 1991.

Na de middelbare school ging hij Nederlands studeren en was hij jarenlang leraar.Later ging hij zich bezighouden met lees- en literatuuronderwijs.Daarnaast vertaalde hij ook veel jeugdboeken.

Ben is dood was zijn eerste jeugdboek en verscheen in 1981.Dit boek had zoveel succes dat hij zich daarna vooral ging richten op het schrijven van jeugdboeken.Hij schreef boeken zoals:Ik ben naar Wladiwostok,Voor een halve zak drop,Desnoods met geweld,Dit been is korter en Hadden we er maar wat van gezegd.

Zijn boeken gaan over eigentijdse problemen.De verhalen spelen zich meestal af op school.Een veel voorkomend verschijnsel in zijn boeken is de dubbele verhaallijn.Verder worden er vaak terugblikken gebruikt.3b – Nee, nog nooit.

3c – Ik vind dat hij goed schrijf; hij gebruikt niet echt verkeerd taalgebruik, maar hij verteld wel hoe het is, en laat mensen ( mij wel tenminste) wel nadenken. Het verhaal was goed te begrijpen. Het verhaal bevat best veel dialogen omdat Fer en Meta vaak gedachten wisselen over Ben. Hij houd het verhaal ook spannend door flashbacks en vooruitwijzingen.

4a – Realistisch

4b – Ik vind dat leuk omdat ik me dan helemaal in kan leven in de hoofdpersoon en in het boek.

5a – De 18-jarige, drugsgebruikende Ben Vermeer sterft meteen in het begin van het boek aan een busongeval, maar 2 klasgenoten betwijfelen of het wel een ongeluk was. 2 van zijn klasgenoten, Meta Snellers en Fer van Aken, besluiten op onderzoek uit te gaan, en ontdekken zo veel over de stille Ben. Bijvoorbeeld fat hij was begonnen met softdrugs (Hasj) Maar dat een smerige dealer harddrugs ( heroine) door zijn Hasj had gedaan waardoor hij verslaafd raakte aan de heroine. Ook was Ben pasgeleden nog opgepakt en had even in de jeugdgevangenis gezeten omdat hij verdacht werd van dealen. Ook leren ze Ben’s echte, en waarschijnlijke enige echte vriendin Ellie kennen. Van haar krijgen ze veel informatie over Ben’s leven, en zo komen ze er ook achter dat hij gedichten schrijft. De enige aan wie Ben deze gedichten durft te laten lezen is een leraar op school: DHR den Hartog. In het begin vond hij Ben’s gedichten mooi, maar wanneer hij Ben een van zijn gedichten voorleest, en Ben naar waarheid verteld dat hij eigenlijk niet zo van dat soort gedichten houdt, verteld hij Ben dat zijn gedichten rotzooi zijn, en zo verdwijnt voor Ben een heel grote steun. Ook verteld Ellie hen dat toen Ben’sjongere broertje Tim overleed aan een motor-ongeluk met zijn motor, Ben helemaal veranderde.

Samen komen ze vanalles te weten, en komen tot de conclusie dat geen van hen ooit iets gedaan heeft om Ben te helpen. Zo eindigt het boek.6a – Het speelt zich af in een klein stadje, maar ik denk dat er platteland in de buurt is, want Meta Snellers heeft een verzorgpony, en die hou je niet midden in de stad.

6b – Worden benoemd in het boek, en beschreven.

6c – Tussen gewone mensen, maar het boek gaat deels over drugsverslaafden.

6d – Het speelt zich af in de school, jeugdherberg ‘De centrifuge’ en bij meta thuis.

7a – In de moderne tijd, dat merk ik aan de taal en de dingen die op school gezegd en gedaan worden.

7b – Ik denk dat het verhaal niet langer duurt dan ongeveer 14 dagen, omdat ze Ben’s hele verleden gaan achterhalen, en dat doe je niet in een paar dagen, maar het is ook niet iets dat 2 gewone klasgenoten die geeneens vrienden van Ben waren, daar echt maanden of jaren mee bezig zijn, en aangezien het nergens gezegd wordt, leek me dit een best logische tijd.

7c – ja, er komen veel flash backs en vooruitwijzingen in voor, dan spring je bijvoorbeeld van wat er `s avonds is gebeurd, en lees je daarna pas wat er `s morgens is gebeurd.

8a – Ja, het zou op zich best echt gebeurd kunnen zijn, want de dingen die gebeuren kunnen op zich iedereen gebeuren. Er zijn bijvoorbeeld wel meer jongeren die drugs gebruiken, genegeerd worden, verkeerd begrepen en sommigen daarvan plegen zelfmoord. Hoewel aan het eind van het verhaal nog niet echt duidelijk was of het nou een ongeluk, zelfmoord of moord was, hoewel zelfmoord wel erg waarschijnlijk is.

9a – Fer van Aken: Een meestal stille teruggetrokken jongen. Over het uiterlijk wordt niet echt wat gezegd. Hij heeft niet zo heel veel vrienden, maar wordt ook niet gepest ofzo. Als hij tot de conclusie komt dat hij Ben (en eigenlijk niemand uit zijn klas) echt kent, is het zijn idee om op onderzoek uit te gaan naar Ben en zijn leven voor hij stierf. Meta Snellers: Een vlotte meid die paard rijdt en een verzorgpony heeft waarmee ze geregeld wedstrijden rijd. Over het uiterlijk wordt alleen gezegd dat ze halflang, donkerblond haar heeft dat steeds voor haar gezicht valt. Ze geeft wel haar mening, sluit vriendschap met Fer (en worden later verliefd), geeft ook toe Ben nooit gekend te hebben, en besluit Fer mee te helpen in zijn onderzoek naar Ben’s leven.

9b – Fer vind ik teveel teruggetrokken, maar ik vind het wel goed dat hij het initiatief neemt om op onderzoek te gaan. Later in het verhaal als hij wat meer met Meta omgaat wordt hij wel een beetje losser, maar ik zou in ieder geval nooit hem willen zijn ofzo. Meta vind ik een hele leuke meid. Ze is vlot, en kan goed met haar ouders opschieten. Ik vind het trouwens eigenlijk ook leuk omdat ze paardrijd.

10a – Meneer de Boer (Ook wel De Kozak genoemd), Ellie, De ouders van Meta en meneer den Hartog.

10b – Menner de Boer is geschiedenisleraar, en wordt door vrijwel iedere leerling op school gehaat. Zo komt hij ook aan zijn bijnaam De Kozak. Hij verteld in de klas dat Ben lui was, drugs gebruikte en niks waard was en allemaal dat soort onzin die een leraar niet mag zeggen. Ellie was Ben’s beste en waarschijnlijk enige echte vriendin, en is de eigenaresse van jeugdkroeg De Centrifuge. Van haar krijgen Fer en Meta veel informatie over Ben’s vroegere leven. Dankzij haar komen ze er bijvoorbeeld achter dat Ben gedichten schrijft, en hoe meneer den Hartog hem belazerd heeft. Ook verteld zij hem dat toen Ben’s jongere broertje Tim overleed bij een motor-ongeluk op Ben’s motor ben helemaal veranderd is en eigenlijk toen pas begonnen is met gedichten schrijven. De ouders en de oom van Meta doen ontzettend hun best om Fer en Meta te helpen waar ze kunnen, en van de oom van Meta krijgen ze veel informatie over jongeren en drugsgebruik. DHR den Hartog is ook leraar en hij is de enige waar Ben zijn gedichten aan durft te laten lezen. In het begin vind hij ze mooi, maar als hij Ben zijn gedichten laat lezen, en Ben naar waarheid antwoord dat hij niet zo van dat soort gedichten houdt, zegt menner den Hartog dat Ben’s werk rotzooi is, en daarmee verliest ben een belangrijke steun.

11a – Ik denk niet echt dat het verhaal een diepere betekenis heeft, maar ik denk wel dat de schrijver duidelijk wil laten zien hoe makkelijk je mensen pijn kunt doen, of verkeerd begrijpt en wat voor gevolgen dat kan hebben. Ook wordt er veel informatie gegeven over drugs en drugsgebruik.

11b – Ik vond het op zich best een leuk en interessant boek. Ik vind het ook wel goed dat er buiten alleen het onderzoek naar Ben ook hele ander dingen gebeuren zoals bijvoorbeeld de wedstrijden van Meta en de liefde tussen Meta en Fer later in het boek. Maar eigenlijk heb ik veel mooiere, leukere en spannendere boeken gelezen, dus ik zou hem niet meteen aanraden.

1 – Het belangrijkste stuk uit het boek vond ik toen er zoveel bekend werd over Ben; wat er gebeurd was en hoe hij zich altijd gevoeld moest hebben. Ik vond dit een belangrijk stuk omdat dat eigenlijk is waar het boek om draait. Fer en meta willen onderzoeken waarom Ben dood wilde en hoe zijn leven moet zijn geweest. Ik was er zelf ook nieuwsgierig naar. Als ze stukje bij beetje komen te weten wat er met ben aan de hand was gaan ze hem ook beter begrijpen, en ik denk ook dat de schrijver met dat deel van het boek (het deel over Ben’s leven en wat er allemaal met hem gebeurd is) wil laten zien hoe snel mensen verkeerd begrepen worden, en daardoor genegeerd of gepest, en wat er dan kan gebeuren. Ook vond ik het een belangrijk stuk omdat in het echt mensen ook zo vaak verkeerd begrepen of gekwetst worden, en dan misschien met drugs of gedichten, maar het gevolg is toch ongeveer hetzelfde.

2 – Er zijn 2 hoofdpersonen in het boek, Fer en Meta, ik zal me wel met alle 2 vergelijken. Fer: wat ik tof aan hem vind is dat hij het initiatief nam voor het onderzoek. Dat zou ik wel van hem willen hebben. Ik zou niet zo teruggetrokken als hem willen zijn. Dat zou ik dan aan hem willen veranderen; dat hij wat opener werd naar anderen, en wat minder verlegen, dat hij ook af en toe een beetje laat weten dat hij ook bestaat zeg maar. Gelukkig wordt hij later in het boek als hij wat meer met Meta optrekt veel losser. Eigenlijk lijk ik niet echt op hem want de eigenschap van hem die ik wil hebben heb ik niet, en die ik niet wil hebben gelukkig ook niet dus. Meta: Wat ik leuk aan Meta vind is dat zij zo los is. Ze kan goed met haar ouders en eigenlijk met iedereen wel goed opschieten. Dat is wel een goede eigenschap. En eigenlijk kan ik zo geen slechte eigenschappen van haar opnoemen. Voor zover ze in het boek beschreven wordt zou ik niets aan haar willen veranderen. Eigenlijk lijk ik dus ook niet echt op haar de enige overeenkomst is dat we allebei dan paardrijden, maar dat is geen eigenschap:P.

5 – Het boek gaat over de 18-jarige drugsgebruikende Ben die meteen in het begin van het boek overlijd bij een bus-ongeluk. 2 Van zijn klasgenoten betwijfelen of het eigenlijk wel een ongeluk was en besluiten op onderzoek te gaan naar Ben en zijn vroegere leven. Voor de dood van Ben hadden ze niets met elkaar te maken, maar nu sluiten ze vriendschap en worden later in het boek zelfs verliefd. Tijdens hun zoektocht leren ze nieuwe mensen kennen die hun verder helpen met hun zoektocht. Zo leren ze bijvoorbeeld Ellie kennen. Zij was Ben’s beste en waarschijnlijk enige vriendin. Zij verteld hen onder andere over Ben’s jongere broertje Tim die een paar jaar eerder overleed bij een motor-ongeluk op zijn motor. Ben is was na dat ongeluk helemaal veranderd en is toen begonnen met gedichten schrijven. Ook horen ze van haar dat meneer den Hartog, ook een leraar op school, de enige was aan wie Ben zijn gedichten durfde te laten lezen. In het begin vond hij Ben’s gedichten mooi, maar toen hij Ben een paar van zijn gedichten liet horen en Ben naar waarheid zei dat hij eigenlijk niet zo van dat soort gedichten hield, vertelde meneer den Hartog hem dat zijn gedichten rotzooi waren, en daarmee verloor Ben weer een belangrijke steun. Verder horen ze ook van haar dat Ben een tijdje in een jeugdgevangenis heeft gezeten omdat hij verdacht werd van dealen. Ook leren ze de moeder van ben kennen die hen ook over ben’s leven verteld. Verder worden ze goed geholpen door de ouders van Meta, en krijgen ze van Meta’s oom veel informatie over drugs en drugsgebruikers. Ik vond het best een mooi en interessant boek, want ik vind realistische boeken altijd wel mooi omdat ik me dan helemaal kan inleven in de hoofdpersoon. Ik vond het onderwerp drugs ook wel interessant omdat je eigenlijk zo om je heen er best veel over hoort en misschien mensen kent die drugs gebruiken of er kapot aan zijn gegaan. De schrijver heeft ook een bedoeling gehad met het boek, en ik vind dat het boek mensen ( mij in ieder geval) na laat denken. Dat vind ik ook wel goed. Je moet wel echt van het dit soort boeken houden, want als je bijvoorbeeld helemaal geen interesse hebt in zo’n onderwerp wordt het al snel saai omdat het boek dan wel weer best eentonig is. Er gebeuren ook wel andere dingen in maar die kun je ook in andere boeken lezen zeg maar. Ik zou het boek ook niet meteen aan iemand aanraden, omdat er veel boeken zijn die ik toch veel mooier vond.

6 – ‘Hebben we daar al die moeite voor gedaan?’ Reageert de Kozak als hij hoort dat Ben Vermeer verongelukt is. De klas is verontwaardigt en loopt bij de leraar weg.

‘Hij is dood,’ zei ze. Ze zette haar ellebogen op tafel en hield haar hoofd tussen haar gebalde vuisten. ‘God, hij is dood. Voordat ik gister naar die school van jullie ging ben ik naar het kerkhof geweest. Weet je hoe het er daar nu uitziet?’ Ze keek hen tussen haar gebalde vuisten aan. Ze zeiden niets. ‘Die planken zijn weg. Ze lagen een eindje verop bij de volgende die de grond in moest. En Ben ligt onder een halve meter zand.’

‘Hou je mond en laat me uitspreken’, had hij nijdig geroepen. ‘Ik ben nog lang niet klaar. Ben werd door bepaalde leraren geholpen. Ze hielden hem een hand boven zijn hoofd tot het echt niet meer kon. OP die manier hebben ze een misdadiger van hem gemaakt. Dus stellen jullie je nu maar niet aan, ik zal geen traan om dat vriendje van jullie laten. Ga op je plaatsen zitten.’ ‘Die vent is gek,’ had Arno gezegd. De Kozak was langzaam rood aangelopen. Het was of hij zijn adem in stond te houden en zachtjes tot tien telde.

Wanneer de 18-jarige, drugsgebruikende ben vermeer overlijd aan een bus-ongeluk, betwijfelen 2 van zijn klasgenoten, Fer van Aken en Meta Snellers, of het wel een ongeluk was. Ze sluiten vriendschap en besluiten samen op onderzoek uit te gaan naar Ben en zijn vroegere leven. Zo leren ze nieuwe mensen, kennen en komen veel te weten over Ben en beginnen hem ook te begrijpen. Ook leert Fer een geheel nieuwe kant van zichzelf kennen.

(Het boek is een tendesroman )
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen