Boekverslag : Onbekend/anoniem - Van Den Vos Reynaerde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1023 woorden.


A De Samenvatting:


Het verhaal is opgesplitst in drie delen.


Eerst de aanklacht tegen Reynaert. Er komen enorm veel dieren bij koning Nobel om zich te beklagen over Reynaert. Men komt aan met de meest gruwelijke beschuldigingen. Tijdens de aanklacht komt Cantecleer ook nog langs met een dode kip, die Coppe heette. Reynaert had haar kort geleden nog de kop afgebeten. De enige die het voor Reynaert opneemt is Grimbeert de das.


In het tweede deel van het verhaal is de indaging, Reynaert moet bij de koning verschijnen. De eerste die hem komt halen is Bruun de beer, maar Reynaert is hem te slim af en zorgt er door middel van een listige steek voor dat hij klem komt te zitten in een boomstam, wordt bijna doodgeslagen en verliest zijn beide wangen en zijn oor. De tweede die proberen moet om Reynaert te halen is Tibeert de kater, deze is wel slimmer dan Bruun, maar ook hem is Reynaert te slim af. Hij laat hem in de val lopen als hij op muizenjacht gaat. Ook Tibeert wordt bijna doodgeslagen en hij verliest een oog. Men had het bijna met hem opgegeven, want niemand had nog het lef om die listige Reynaert op te zoeken. Behalve Grimbeert de das die nam het weer voor Reynaert op. Grimbeert besloot zelf Reynaert op te zoeken om hem voor het hof te dagen en deze keer kwam Reynaert zonder listen mee.


Het derde deel van het boek gaat over het proces. Reynaert wordt zoals voorspelt ten dode veroordeeld. Wanneer zijn grootste vijanden (Tibeert, Bruun en Izengrijn) de galg gaan maken, bedenkt Reynaert weer een list. Hij vertelt de Koning en zijn vrouw dat Tibeert, Bruun, Izengrijn en zelfs dat Grimbeert (die het de hele tijd voor hem heeft op genomen) een aanslag op de koning hadden geplant om hem van de troon te kunnen stoten en dat ze in het bezit waren van een immens grote schat waarmee ze iedereen af konden kopen. Alleen Reynaert zou weten waar deze schat zou liggen. Reynaert moest deze schat gaan halen en hij zei dat hij daarna op bedevaartstocht zou gaan om zichzelf van al zijn zonden te verlossen.. Cuwaert en Belijn zouden met hem mee gaan om er zeker van te zijn dat hij terug zou komen met de schat, maar bij het hol van Reynaert aangekomen, neemt hij Cuwaert mee naar binnen en vermoord hem. Hij geeft de kop van Cuwaert in een tas mee aan Belijn als bootschap voor de koning. Zodra de koning deze ontvangt laat hij Reynaert vogelvrij verklaren. Hij voelt zich bedrogen en vernederd, maar kan hier niets meer aan doen, want Reynaert is hem natuurlijk al lang gevlogen samen met zijn vrouw en kinderen.




B Politieke achtergronden:


Veel politiek komt hier niet in voor, het enige wat duidelijk naar voren komt is dat koning Nobel, de koning in het bos en heerser van alle dieren, veel macht heeft maar er niet zo goed mee om gaat. Hij is heel erg materialistisch ingesteld, zodra hij hoort over de schat (die helemaal niet bestaat) wil hij die hebben en trapt hierdoor in de leugens van Reynaert. Het gaat koning Nobel er alleen maar om hoe hij meer en meer kan krijgen, Reynaert maakt hier natuurlijk mooi gebruik van en speelt hem zo uit tegen Izengrijn, Tibeert, Bruun en Grimbeert. Wat natuurlijk erg slim van hem bedacht was want zo kwam hij vrij en ontsnapte hij aan de dood.




B Sociaal economische achtergronden:


In het boek zie je duidelijk de standencultuur naar voren komen. Helemaal boven aan het rijtje zie je Koning Nobel (de vorst), daarna komen Izengrijn, Tibeert, Bruun, en Grimbeert (de adel) die toch duidelijk veel te zeggen hebben. De rest van de dieren zijn ondergeschikt aan hen.


Ook zie je dat de eercultuur duidelijk naar boven komt. Zo zie je dat Reynaert bij vrijwel iedereen laag stond aangeschreven. Ook al is hij van adel. Hij staat zeer laag in het aanzien. Dit komt door alle gruwelijke streken die hij iedereen in de loop der jaren heeft gemaakt. Elke keer weer zegt hij dat hij berouw heeft en zal stoppen maar wanneer men hem dan ook maar het kleinste beetje vertrouwen schenkt maakt hij daar meteen weer misbruik van.




B Culturele achtergronden:


Dit verhaal is heel oninteressant als je gaat zoeken naar culturele achtergronden. Er komt wel iets van symboliek in voor, maar dit is zeer gering. Net als in Karel en de Elegast komt het getal drie weer voor. Er worden drie pogingen gedaan om Reynaert op te halen en de derde keer wanneer Grimbeert (die het al eerder voor hem opnam) hem op komt halen komt hij pas mee. Verder zie je geen van de culturele achtergronden terug in het verhaal.




C Relevante aspecten:


Van den vos Reynaerde is een dierenepos. Een dierenepos is een verhaal waarin voornamelijk dieren voorkomen. Deze dieren hebben menselijke trekjes en lijken gewoon op mensen. Cortois het hondje (een trouw beest) bijvoorbeeld, is heel hoffelijk (zoals je al uit zijn naam kunt opmaken, cortoys is namelijk Frans voor hoofs), Bruun de beer is een domme zeer goed gelovige beer en Reynaert zelf verspreidt de ene leugen na de andere. Allemaal hebben ze weer andere trekjes. Zo ook koning Nobel. Hij doet zich erg Nobel voor, maar is tegelijkertijd erg gefixeerd op geld en andere rijkdommen en op deze zwakke plek van hem weet Reynaert hem te pakken zodat hij kan ontsnappen.


In dit verhaal wordt de maatschappij duidelijk bekritiseerd. Vooral de Adel en de Geestelijkheid. Neem bijvoorbeeld de geestelijkheid deze word compleet belachelijk gemaakt. Ten eerste het feit dat de pastoor poedelnaakt naar buiten komt rennen wanneer hij merkt dat er een kat (Tibeert) in de val zit en ten tweede wanneer Tibeert zodra hij vrij is uit wraak het “huwlijksgereedschap” van de pastor eraf krabt.


Wat ook duidelijk in het verhaal naar voren komt is: dat het erg moeilijk is om te veranderen (ten eerste moet je dat natuurlijk ook zelf willen waar ik bij Reynaert ook aan twijfel), want ieder keer weer zegt hij dat hij zal veranderen en dat hij van zijn fouten heeft geleerd maar iedere keer weer houd hij iedereen weer voor het zootje.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen