Boekverslag : Remco Campert - De Harm En Miepje Kurk Story
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2207 woorden.

Remco Campert - De Harm en Miepje Kurk story

Beoordeling door Ornée & Vermeer Tekstbureau



Samenvatting



De schrijver Romke Terkamp heeft na zijn scheiding zichzelf plechtig beloofd, dat hij nooit meer van een vrouw zal gaan houden, want ze kosten je volgens hem, bijvoorbeeld aan aandacht, teveel tijd. Hij besluit daarom ook alleen nog maar seksuele relaties met vrouwen aan te gaan. Op een dag komt hij plotseling zijn oude vriend Harm met zijn vrouw Miepje tegen. Met Miepje is het “seks op het eerste gezicht “.Harm nodigt Romke uit om een tijdje bij hen te komen logeren, totdat zijn flat af is. Romke accepteert deze uitnodiging met genoegen.

In het begin verloopt alles nog prima, maar het is duidelijk dat Romke en Miepje steeds meer met elkaar betrokken raken. Na een tijdje krijgen ze een (puur seksuele) verhouding. Als de vrijgezellenflat van Romke eindelijk af is, spreken ze daar af om met elkaar naar bed te gaan. Dat gaat een tijdje goed, maar dan krijgt Harm psychische problemen. Hij moet steeds aan de dood denken en dit maakt Miepje zeer verdrietig, want ze komt daardoor aandacht tekort. Romke probeert hem weer tot zinnen te laten komen, maar dat lukt hemm niet. Na een heftige ruzie en een paar harde klappen van Miepje wordt Harm weer normaal. Alleen dan krijgt Harm wel het vermoeden dat Miepje een verhouding heeft met iemand. Harm mag absoluut niets van de relatie afweten, dus als hij zijn idee voorlegt om Miepje een paar dagen te volgen wil Romke die taak wel op zich nemen. Hij legt Harms plan aan Miepje uit, die daar eerst heel erg boos over wordt, maar later wel wil meewerken aan een zelf bedachte planning. Diezelfde avond gaat Romke bij de familie Kurk eten. Miepje vertelt haar verhaal en alles gaat volgens plan. Romke en Harm zijn beiden blij. Romke omdat hij niet verraden is en Harm omdat Miepje geen verhouding heeft. Maar dan zegt Miepje ineens: ‘En ik ben nog even met Romke naar bed gegaan'. Romke begint te gieren van het lachen en daardoor vat Harm het gelukkig op als een grapje. Gered!

Dan verloopt alles nog een tijdje goed, maar gaat Miepje zich opeens raar gedragen. Ze heeft genoeg van Harm. Twee dagen later is ze verdwenen.

Als Romke een paar dagen later bij Harm thuis zit, wordt er aangebeld. Er staat een knappe vrouw voor de deur die onmiddellijk binnenstormt. Die beeldschone vrouw is Froukline Scharnier, de vriendin van Miepje (in de twee betekenissen van het woord). Ze komt even wat kleren halen en daarbij, voor haar eigen plezier, Harm een beetje de grond in boren. De volgende dag komt Froukline bij Romke aan de deur. Ze wil een kind van hem. Dit om Miepje gelukkig te maken, bij wijze van geschenk, want vroeger had ze een relatie met haar. Romke protesteert hier natuurlijk tegen, maar geeft toe als Froukline zegt dat ze anders Harm alles zal vertellen over zijn relatie met Miepje. Hij moet dus met haar naar bed. Froukline wordt meteen zwanger...

Uiteindelijk loopt het verhaal, naar mijn gevoel, goed af, want Miepje keert bij Harm terug en Romke heeft een nieuwe vrouw, Knollie, die hij tijdens een bezoek aan een vriend in Frankrijk heeft ontmoet. Froukline zal haar kind alleen moeten opvoeden.

Titel

De Harm & Miepje Kurk story. In de titel worden twee van de hoofdpersonen geïntroduceerd. Het verhaal wordt niet vanuit Harm of Miepje beschreven, maar vanuit een vriend van hen, Romke. Het boek is zo genoemd, omdat het een deel uit het leven van Harm en Miepje Kurk beschrijft. Het is een „story“, omdat het verhaal heel erg lijkt op dat van een soap.



Genre

Het is een seksroman, want het gaat over verschillende relaties tussen enkele mensen.

Thema en motieven

Het thema is: verhoudingen tussen mensen.

Alles draait om de verhoudingen die de mensen met elkaar hebben en het omgaan met elkaar, net zoals in een soapserie, waar dit boek overigens sterke overeenkomsten mee vertoonde. Alle gebeurtenissen in het boek worden veroorzaakt door relaties tussen mensen. Hierbij speelde seks ook een grote rol.

Motieven waren:

-seksualiteit

-overspel

-vrijheid

-vlucht

-voornemens

Opbouw

De roman is onderverdeeld in zestien genummerde hoofdstukken, beginnend bij hoofdstuk nul en eindigend bij hoofdstuk vijftien. In het eerste hoofdstuk, zijn er dingen onduidelijk, je wilt vragen stellen, er wordt zo een constante spanning aangehouden, want de antwoorden worden pas gegeven in het laatste hoofdstuk.

Begin: het boek heeft een open begin, want je valt zomaar middenin bepaalde gebeurtenissen en leest wat er daarna gebeurt, of eigenlijk lees je wat er al is gebeurd.

Eind: het boek lijkt een open eind te hebben, maar het heeft een soort cirkelconstructie, want het eindigt op het begin van het boek.

Personages

Romke Terkamps is van beroep schrijver. In het algemeen zou je zeggen dat het een egoïstische, seksistische, zelfzuchtige en schijnheilige man is, maar zijn karakter verandert min of meer in de loop van het verhaal : eerst is hij (na zijn scheiding) een vrijgezel die eigenlijk niks van een vaste relatie moet hebben, hij wil geen liefde meer in zijn leven, omdat daar alleen maar verdriet en leed van komt. Dan krijgt hij een relatie met Miepje, maar het gaat dan voor beiden alleen om de seks. Die relatie eindigt ook weer, want aan het einde heeft hij een vaste relatie met Knollie.

Harm Kurk is van beroep journalist. Hij is een dikke man die getrouwd is met Miepje, van wie hij erg veel houdt. Voordat Miepje bij hem wegloopt, gaat hij nogal makkelijk met haar om, maar daarna krijgt hij door dat hij haar eigenlijk een beetje heeft verwaarloosd en begrijpt dat hij haar anders moet gaan behandelen. Verder hecht hij ook nog zeer veel waarde aan vriendschap en is erg gauw depressief. Dat zie je bijvoorbeeld aan de zin: ‘Scheelt er iets aan Harm?‘, vroeg ik. ‘Afgezien van het feit dat ik dood ga scheelt er niets aan‘, zei hij. Als hij eenmaal iets in zijn hoofd heeft, wat hem heeft aangegrepen, dan denkt hij meteen aan niets anders meer. Hij beseft dat hij dood zal gaan en meteen heeft het leven geen zin meer voor hem.

Miepje Kurk verandert in de loop van het verhaal: eerst is ze Harm erg trouw, maar dan krijgt ze een relatie met Romke en daarna loopt ze bij Harm en Romke weg en uiteindelijk komt ze weer terug, omdat ze toch erg veel om Harm geeft. Je weet niet echt wat er in haar hoofd omgaat, ze doet vrij onverwachte dingen en haar kijk op “het leven“ verandert steeds. Er komt in het boek niet echt een duidelijke beschrijving van haar uiterlijk. Ze ziet er vast wel ’lekker’ uit, denk ik, als het voor Romke, die zo ‘tegen‘ vrouwen was geworden, toch nog “seks op het eerste gezicht“ was.

Froukline Scharnier is een knappe lesbische vrouw die erg bazig is. Froukline is een rijzige vrouw met lang golvend kastanjebruin haar en een prachtig “als uit steen gehouwen gezicht“. ‘Voor jullie armzalige piemeldragers, heette ze misschien Miepje‘. Uit die zin kan je heel sterk op maken dat ze niet erg positief over mannen denkt, sterker nog, ze kraakt ze af. Ze heeft een hekel aan mannen. Froukline wil een kind van Romke om Miepje gelukkig te maken, terwijl hij dat niet wil, maar ze krijgt het toch, omdat zij gewoon zegt wat er gebeurt en ze wenst geen tegenspraak, en zeker niet van mannen. Dit was een duidelijk voorbeeld van de bazigheid van Froukline.



Dit waren de belangrijkste personges uit het verhaal. Hieronder staan nog drie karakters die van belang zijn in het leven van Romke, ze komen maar heel even voor.

Knollie wordt beschreven als een blonde dame die kleren ontwerpt en Willem Ananas helpt met organisatorisch werk. Eigenlijk heet ze Suzanne, maar omdat Willem haar altijd Knollie genoemd heeft, reageert ze er al lang niet meer op. Zij mag van Willem een relatie met anderen aangaan als ze dat wil. Ze krijgt dan ook een relatie met Romke.

Bollie verandert net zo min als Knollie in het verhaal en wordt ook als een blonde dame beschreven. Ze zou een zusje van Knollie kunnen zijn. Zij helpt Willem Ananas ook met het organisatorisch werk en fotografeert. Eigenlijk heet ze Dorine, maar Willen noemt haar Bollie en ze reageert ook al lang niet meer op Dorine. Zij mag van Willem in tegenstelling tot Knollie geen relatie aangaan met iemand anders.

Willem Ananas is een verstrooide schilder die Knollie en Bollie klusjes laat opknappen zoals de tuin mooi houden en koken. Willem is een vriend van Romke. Hij woont in een kasteelachtig huis in Frankrijk.

Tijd

Het verhaal duurt ongeveer een jaar. Het is niet chronologisch. Eigenlijk is het hele verhaal één grote flashback, want er wordt eerst beschreven hoe Romke en Knollie door de straat lopen waar Harm en Miepje Kurk woonden en dan komen alle herinneringen die Romke eraan heeft overgehouden weer naar boven. Het verhaal begon dus met het einde en daarna krijg je te horen hoe het tot dat einde kwam, dus de voorgeschiedenis.

Perspectief

Dit verhaal heeft een ikperspectief. Het wordt vanuit Romke Terkamps geschreven en je komt vooral over zijn gevoelens te weten.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een stad, waarvan de naam niet bekend is. Verder speelt het zich veel af bij Harm en Miepje thuis. Ook wel vinden er gebeurtenissen plaats in de vrijgezellenflat van Romke en in Frankrijk bij een vriend van Romke.

Leeservaring

Op school was er de mogelijkheid om een serie boeken uit de Wolters Noordhoff Edities te bestellen. Er werd mij verteld dat ik die boekjes mocht gebruiken voor mijn boekenlijst. Dat leek me een goed idee. Ik had er al twee van gelezen en wilde nu iets nieuws, vandaar dat ik nog de keuze had tussen de drie overblijvende. De Harm & Miepje Kurk story sprak me het meest aan, want dat ging over relaties tussen mensen en ik hou ervan om die te gaan analyseren om mijn mensenkennis te kunnen uitbreiden.

Het onderwerp leek me in de eerste plaats best wel interessant, maar het viel me zwaar tegen dat het zo oppervlakkig werd behandeld. Het kwam absoluut niet realistisch over, maar leek eerder op een goedkoop soapverhaal. Froukline bijvoorbeeld; zonder dat de lezer nog maar enige goede verklaring heeft gekregen over haar besluit om een kind te krijgen, wordt ze meteen zwanger en wij horen daar niet eens geshockeerd door te zijn.. Een kind krijgen is niet niks, je denkt er toch echt wel over na voordat je zo’n groot besluit neemt. Over haar reactie tegenover Miepje (dat die weer terug gaat naar Harm) kom je ook niets te weten.

Het valt me eigenlijk ook tegen van Remco Campert dat hij zo’n ontzettend onorigineel verhaal heeft geschreven. Ik had wel meer van hem verwacht. De beschrijvingen van veel dingen waren naar mijn gevoel onvolledig. Ik vond het geen mooi verhaal; meer echt zo’n standaardsituatie, waarbij iemand vreemd gaat en later toch weer terugkomt. Geen enkele passage uit het boek heeft me ontroerd.

Ik kom me in geen enkel personage inleven, ze staan te ver van me af. Ze zijn “ervaringrijke“ volwassenen, dus is het ook vrij moeilijk om je er als tiener in te kunnen verplaatsen. Ik heb ook absoluut niet dezelfde denkwijze als zij, ik vond ze maar dom, er werd niets zinnigs gezegd in het boek.

Over de bouw van het verhaal valt eigenlijk vrij weinig te zeggen. Ik vond het verhaal vanaf het begin al a-boeiend, maar Campert heeft het slim gespeeld door met het einde te beginnen, zodat de lezer zich verplicht voelt het boek uit te lezen om een verklaring voor het begin te krijgen. Het verhaal zit ook zo simpel in elkaar, je zou nooit in de war kunnen raken door de structuur, het is wat dat betreft echt een kinderboekje.

Iets positiefs? Ik vind De Harm en Miepje Kurk Story wel een leuk soort humor hebben. Het is een verhaal dat makkelijk en snel geschreven en te lezen is. Er komen geen moeilijke woorden in voor; dat viel voor mij dus mee, maar dan maakt het boek ook geen indruk meer op me, en dat is minder. Mijn conclusie is dat ik het echt een flutboek vond, een schande voor de Nederlandse literatuur. Ik raad het af aan iedereen.



De Auteur

Remco Campert werd in 1929 in Den Haag geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij bij een gezin in Epe. Hij is de zoon van de dichter en prozaschrijver Jan Campert o.a. auteur van het beroemde verzetsgedicht ‘De achttien doden‘. Het gymnasium in Amsterdam maakte hij na de oorlog niet af, omdat hij het grote besluit nam om schrijver te worden. Remco Campert is dan ook redacteur en medeoprichter geweest van enkele literaire tijdschriften.

Als dichter debuteerde hij in 1951 met de bundel Vogels vliegen toch. Hierin toonde hij zich de meest gematigde vertegenwoordiger van de experimentele richting in de jaren vijftig. Zijn gedichten kenmerken zich niet door een onstuimige dadendrang, maar door bezonkenheid en melancholie, die soms aan wanhoop grenst. (nadien een ontwikkeling naar versobering).

Zijn eerste roman was Het leven is vurrukkelluk, latere romans zijn Het gangstermeisje (1966) en Tjeempie! (1968).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen