Boekverslag : Christa Wolf - Der Geteilte Himmel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 686 woorden.

Titel

Der geteilte HimmelLiteraire gegevens

Schrijver : Christa Wolf

Plaats van uitgave : M√ľnchen

Jaar van uitgave : 1973

Jaar van gelezen druk : 1988

Gelezen druk : 22e

Aantal bladzijden : 197De schrijfster

Christa Wolf, de schrijfster van deze roman, schreef Der Geteilte Himmel in 1963. Zij schreef het verhaal uit het hij-perspectief, door de ogen van Rita. Het doel van het boek is, om door middel van dialogen en discussies over economie en politiek, te laten zien in hoeverre je in de vroegere DDR over die onderwerpen kritiek kon uiten. Doordat Wolf de partij kiest van Rita, laat zij zien dat het uiten van kritiek over de politiek en de economie acceptabel is. Dat is ook de reden dat het boek wel in de DDR gepubliceerd mocht worden.De inhoud

Rita Seidel, een meisje uit Oost-Duitsland, wordt in een kamer van het ziekhuis wakker uit haar bewusteloosheid. Onmiddelijk herinnerd zij zich het ongeluk waardoor zij bewusteloos is geworden, en breekt in tranen uit, een arts constateert een shocktoestand, en laat haar in een sanatorium opnemen.

In dat sanatorium herinnert Rita zich het hele verhaal weer. Twee jaar geleden werd zij verliefd op een scheikunde-student, Manfred Herrfurth, na een half jaar besluit zij haar baan als kantoorbediende op te geven en bij Manfred in de woonplaats een lerarenopleiding te volgen. Zij krijgt door de ouders van Manfred een kamer aangeboden, en Manfred maakt haar helemaal wegwijs in de stad.

Vanwege de stelling 'een leraar moet kennis gemaakt hebben met het leven in een grote fabriek', krijgt Rita van Manfred's vader een baantje in een wagonfabriek. Hier ontmoet zij Rolf Meternagel, een opzichter die zijn baan kwijt is omdat hij wordt verdacht van het verduisteren van geld, terwijl een aantal ondergeschikten van Rolf de schuldigen zijn. Door de ontmoeting met Rolf gaat Rita aan de 'grote-mensen-wereld' wennen, en kan zij zich staande houden.

Ondertussen wonen Rita en de inmiddels afgestudeerde Manfred samen, en Manfred is samen met z'n compagnon Martin Jung bezig om een spinmachine te maken, dat de doorbraak in de wetenschappelijke wereld moet zijn. Als de spinmachine af is, krijgen Martin en Manfred het bericht dat hun uitvinding is afgewezen. Manfred laat hierdoor de moed zakken en wil niet tegen de afwijzing van hun uitvinding in beroep gaan, dit in tegenstelling tot Martin die alles doet om erkenning van hun uitvinding te krijgen. Rita probeert Manfred weer wat op te 'stoken', maar deze wil niet. Als Manfred eens naar een conferentie in West-Berlijn is, komt hij niet meer terug naar Rita, omdat hij het in het westen veel beter vindt. Na een paar dagen in West-Berlijn te zijn, schrijft Manfred een brief aan Rita, wanneer en hou zij naar West-Berlijn moet komen. Als Rita in West-Berlijn is, ziet zij dat Manfred niet naar het Westen is gevlucht vanwege het geld maar om voor de problemen weg te lopen, wil zij niets meer met Manfred te maken hebben, en gaat zij weer terug naar Oost-Duitsland, naar haar oude en vertrouwde wagonfabriek.

Een paar dagen later gebeurt het ongeluk waardoor Rita in het ziekenhuis komt : Als zij tussen twee wagons dreigt te komen, doet zij geen moeite om er tussen uit te komen, want zij ziet het ongeluk als het enige middel om van Manfred verlost te worden.De hoofdpersonen

Rita : Zij is de verteller van het verhaal, door haar ogen zie je het verhaal. Verder is Rita de vriendin van Manfred, en heeft ze een redelijk vasthoudend karakter.

Manfred : Hij is een scheikunde-student, die aan het eind van het verhaal afgestudeerd is. Hij is iemand die de moed snel opgeeft als het niet zo gaat als hij wil.

Martin : Martin is de compagnon van Manfred, en in tegenstelling tot Manfred laat hij de moed niet zakken als het anders gaat dat hij wil, want hij probeert de afwij- zing van z'n werk aan te vechten.De titel

De titel refereert aan een passage uit het boek, waarin Rita de twee Duitslanden van die tijd, vergelijkt met de hemel die zij boven zich ziet, waarbij zij zich afvraagt of de hemel dan misschien een plaats is die niet verdeeld is, zoals Duitsland in Oost- en West-Duitsland verdeeld is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen