Boekverslag : Hugo Claus - De Zwaardvis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1473 woorden.

Titel

De ZwaardvisSamenvatting

Ik moet eigenlijk beginnen met te zeggen dat het boek nogal raar is opgebouwd. Dit zeg ik om mijn samenvatting van het verhaal wat begrijpelijker te maken. Het geval is namelijk dat per hoofdstuk er wordt gesprongen in de tijd. Op de kaft van het boek is te lezen dat de lotsbestemmingen van vier mensen het pad kruisen en dat een redeloze misdaad word begaan. Het leek mij wel interessant dus ben ik begonnen met lezen. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Sibylle Ghyselen, Gerard, en hun zoon Maarten. Vervolgens springt het verhaal naar een verhoor door de commissaris en de enige agent, mijnheer Lippens, in het dorpje Zavelgem. Ze verhoren Richard de klusjesman van de familie Ghyselen. Hij is meestal dronken. Waarvoor hij verhoort wordt weet men aan het begin nog niet. Na dat verhoor springt het boek weer terug naar de familie Ghyselen. Dan wordt al een beetje duidelijk dat Maarten geobsedeerd is door God en vooral door Jezus. Later maakt men nog kennis met meester Goossens en juffrouw Dora. Dora komt niet echt veel in het verhaal voor maar is wel degene die ervoor zorgt dat Maarten zo'n obsessie voor Jezus heeft.

Is het u ook al opgevallen dat er nog weinig van een redeloze misdaad te zien is. Het enige wat er mee te maken heeft zijn de verhoren alleen weet je niet waar die voor dienen.

Meester Goossens heeft een oogje op Sibylle.

Dora is een beetje raar want die lijkt verliefd te worden op het jongetje Maarten.

Het grootste deel in het boek beleven we met Maarten en zijn obsessie.

Verder gebeurt er eigenlijk weinig als ik eerlijk mag zijn. Maar door de verhoren tussendoor gaat de lezer zich afvragen wat er nou precies is gebeurt. Helemaal in het laatste hoofdstuk wordt dan duidelijk waar het allemaal over gaat. Het is Richard die zijn vrouw heeft vermoord nadat hij Sibylle en meester Goossens samen de liefde zag bedrijven. Op dat moment vallen alle stukjes van de puzzel in elkaar. De tekst op de kaft van het boek is ook gelijk duidelijk.

Meester Goossens heeft dus een oogje op Sibylle. Sibylle heeft een zoontje Maarten die geobsedeerd is door Jezus. Richard werkt voor Sibylle en Maarten. Sibylle en Gerard zijn gescheiden. De lotsbestemmingen van Goossens, Sibylle, Maarten en Richard kruisen elkaar dus allemaal. En door deze kruisingen vermoord Richard zijn vrouw omdat er op het moment dat Sibylle en Goossens bij elkaar waren iets in hem was geknapt.

En dat is dan ook gelijk het einde van het boek.Titelverklaring

De titel van het boek is dus zeker niet letterlijk te nemen.

Met de zwaardvis word Maarten bedoeld. Maarten weet heel wat van Godsdienst af en zegt dan dat de Katholieken de vissers waren en Jezus de vis. Maar dan wel de mooiste, sterkste en slimste vis. Dan gaat hij nadenken over welke vis dat dan zou moeten zijn en dan komt hij uit op de zwaardvis. En daarom vind de jongen zich zelf ook een zwaardvis. Ik denk dat hij daarom ook zijn haar laat groeien net als Jezus.Thema

Het thema is dan denk ik ook wel godsdienst maar niet alleen. Het laat ook zien dat het leven niet makkelijk is en dat er dingen gebeuren die je niet wilt en dat je keuzes moet maken.Tijd

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Dat was denk ik ook wel duidelijk uit mijn samenvatting. Het verhaal speelt zich dan weer voor de moord en dan weer na de moord af.

Het is daarom ook moeilijk te zeggen hoeveel tijd er verstrijkt in het verhaal. Maar achter op de kaft staat dat het maar een dag is en bij nadere studie van het verhaal blijkt dit ook zo te zijn. Het lijkt trouwens allemaal wel langer dan een dag.Opbouw

Het boek telt 95 bladzijden. Het lettertype is niet echt klein en er zijn geen illustraties.Perspectief

Je beleeft het verhaal door het hij/zij perspectief.Personen

Er zijn een aantal personages in het boek.

Wie nou echt de belangrijkste is, is moeilijk te zeggen maar van Maarten is te zeggen dat hij toch wel de grootste rol heeft in het geheel. Wat ik van zijn uiterlijk kan zeggen is dat hij lang haar heeft en dat hij dat heeft omdat hij op Jezus wil lijken. Hij krijgt les van juffrouw Dora over het Nieuwe Testament. Maarten wordt hierdoor zo aangetrokken dat hij er helemaal door geobsedeerd raakt. 's Nachts leest hij stiekem in een boek en daar haalt hij de regels uit van hoe hij zijn leven moet leiden.

Juffrouw Dora van wie hij dit alles leest komt niet echt veel voor in het verhaal. Zij zegt wel dat ze misschien wel verliefd aan het worden is op Maarten maar ze is al behoorlijk oud en denkt binnenkort te sterven.

De moeder van Maarten daarentegen (Sibylle) speelt een grotere rol in het verhaal. Zij is gescheiden van haar man Gerard. Ze heeft nu ook geen vriend en leeft samen met haar zoon op de boerderij. Haar moeder komt op de dag in het verhaal op bezoek. Verder is zij wat onze maatschappij normaal zou noemen.

Mijnheer Goossens is verliefd op Sibylle. Hij gaat ook later met haar naar bed. Hij is beleefd en wil veel maar weet zich meestal wel in te houden.

Richard is de klusjesman bij Sibylle en Maarten. Hij kan het wel goed vinden met de twee en ondanks dat hij altijd dronken is mag hij daar blijven werken. Hij is getrouwd met Julia, die hij later vermoord. Richard was vroeger veearts maar omdat hij medicijnen gegeven had aan vrouwen die eigenlijk voor dieren bestemd waren is hij in de gevangenis terecht gekomen. Ik denk dat hij daarom ook is begonnen met drinken. En omdat hij is begonnen met drinken is Julia ook gaan drinken. Het lijkt eerst eigenlijk op een dom iemand maar als je hem beter leert kennen dan blijkt dat hij eigenlijk best wel slim is maar dan wel dronken.

De commissaris die de mensen verhoort is een man die zich niet laat afleiden en zijn kalmte kan bewaren. Dit tot tegenstelling van zijn agent mijnheer Lippens die snel zijn geduld verliest en dan wil gaan schreeuwen en slaan.Plaats

De belangrijkste plaats is de boerderij. Daar wonen Sibylle, Maarten en daar werkt Richard en meester Goossens komt daar ook nog in het verhaal. Verder is er weinig over te zeggen. De boerderij geeft je wel het gevoel van verlaten en het dorpsgevoel. Alles kan daar gebeuren zonder dat iemand er enig benul van heeft.Mijn persoonlijke leeservaring

Als je begint aan dit boek dan begin je al gelijk met het afvragen wat die redeloze misdaad nu is. Het is dan ook niet echt te begrijpen wat een jongetje met een rare kijk op zijn Godsdienstige ervaringen te maken heeft met een misdrijf. Alleen tussendoor die verhoren van mensen houden je nog een beetje in gedachten van waar je op zit te wachten. Het is trouwens best verwarrend dat springen in de tijd. Dan ben je dus voor de moord en dan weer na de moord. En het irritante is dan ook nog dat je pas helemaal aan het eind te horen krijgt dat het een moord is. Maar ondanks dat is het wel te begrijpen.

Wat ook verwarrend is, is het taalgebruik. Dat is heel ouderwets vergeleken met de tijd. Hij praat wel over Sylvester Stallone en over auto's en beeldschermen en AIDS. Allemaal zaken van deze tijd en als hij dan nog met gij en ouderwetse spelling aankomt vind ik dat wel raar.

Het boek leest wel snel door. Omdat er weinig gebeurt is het ook makkelijk te volgen. Over het algemeen is het dus een redelijk saai boek. Echt boeien doet het niet. Het is af en toe wel grappig hoe de karakters zich gedragen, maar dat is dan ook alles. Bijvoorbeeld als Maarten doet alsof hij Jezus is dan zie je daar de onzin van in. Maar toch heb je tegelijkertijd in je achterhoofd zitten dat het ook echt zo kan. Mensen die anderen hun geloof opdringen. Dat is dan wel iets om over na te denken. Maar dan wel het enige.Over de schrijver

Hugo Maurice Julien Claus werd geboren op 5 april 1929 in het Sint-Janshospitaal in Brugge. In zijn jeugd liep hij vaak weg en in 1946 verliet hij zijn ouderlijk huis voorgoed. Hij ging naar Noord-Frankrijk en later naar Parijs. In 1948 ging hij naar Oostende. Daar ontmoette hij Elly Overzier waarmee hij in 1950 weer naar Parijs ging. In 1968 werd hij veroordeeld tot een celstraf van vier maanden omdat hij drie naakte mannen had laten optreden in de toneelvoorstelling 'Masscheroen'. Op 12 juni trouwde hij met Veerle de Wit. Een jaar later werd hij 65 jaar.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen