Boekverslag : Hugo Claus - De Metsiers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 698 woorden.

Titel

De MetsiersAuteur

Hugo ClausTijd

Volgorde:

-Het verhaal is chronologisch.

-Er bevinden zich in het boek een aantal flashbacks (deze gaan soms 25 jaar terug, men maakt dan gebruik van de verleden tijd).

-Voorbeeld op p.18 laatste paragraaf ('Zij had')tot p.19 eerste paragraaf(',lachte hij')

-Er zijn geen andere tijdsprongen. Er wordt maar 1 tijd gebruikt bijna en dat is de tegenwoordige tijd.

-Het boek is niet echt spannend. Alleen het voorlaatste hoofdstuk bij de tweede eendenjacht waar Bennie vermoord wordt.

-De verteltijd van het boek is 122 bladzijden en ik heb 4 dagen nodig gehad om het boek uit te lezen.

-De vertelde tijd van het boek is ongeveer een week.Tempo of ritme

-Het hele verhaal is eigenlijk een scènische voorstelling. Omdat het boek bijna uitsluitend uit dialogen bestaat.

-Er komen soms ook vertragingen in het verhaal voor. vb.: p.112 r.19-25 ('Hij is')Ruimte

-concrete ruimte: Het verhaal speelt zich of in en om de hoeve.

-beleefde ruimte: Het dorpskarakter is belangrijk, het bepaalt het leven en de handelingen van de personages. De sfeer heeft het gehele boek iets weg van wantrouwen en een gebrek aan liefde.Personages

Er zijn zes hoofdpersonages, ze zijn allemaal dynamisch want zij evalueren in het verloop van het verhaal:

-de Moeder (enige personage zonder naam): ongeveer 50 jaar, heeft een kind van Metsiers het noemt Ana. Zij is de baas in het gezin.

-Mon: hij is ongeveer 50 jaar, hij is de vader van Bennie. Hij heeft een verhouding met moeder. Hij is ruw en vrij zwijgzaam.

-Jules: hij is 60 jaar, hij had vroeger ook iets met de moeder. Hij is een bekeerd katholiek die vroeger Bennie uit de handen van justitie heeft gered door meineed te plegen.

-Bennie: hij is 19 jaar. Hij is lichtjes mentaal gehandicapt, is de zoon van Mon en Moeder. Bennie houdt zich nooit aan de regels.

-Ana: zij is 21 jaar, zij is zwanger van Vette Smelders. Zij is de half zus van Bennie waar ze verzot van is (ze hebben een relatie = incest). Ze zet Bennie tegen Jim waar ze een relatie bij had .

-Jim: hij is een Amerikaanse officier van Nederlandse afkomst, is verliefd op Ana maar hij heeft een vrouw en kinderen. Hij komt bij de Metsiers wonen met zijn oppasser Eddie tegen de wil van iedereen.Er bevinden zich ook uiteraard bijpersonages (statisch):

-Eddie : de oppasser van Jim

-Smelders: het ex-liefje van Ana door wie ze zwanger is

-Miet : cafébazin die met iedereen flirt en naar bed gaat

-Madame Sassen : de dokter die haar helpt met abortusIntrige of handeling

-motieven : -de relatie tussen Bennie en Ana -de buitenechtelijke relatie tussen Mon en de Moeder -thema : Het thema volgens mij is de familieband en de onderlinge ver houdingen in een gezin. Volgens mij zijn alle familieleden van de Metsiers trots op zichzelf dat ze apart zijn van de wereld. Maar tegelijk zijn ze bang om niet gerespecteerd te worden. Doordat ze zo apart van de wereld zijn, moeten ze hun gevoelens uiten binnen het gezin.Perspectief of vertelstandpunt

Het perspectief verandert ieder hoofdstuk. Er is een wisselend ik-verteller (5 x Mon , 5 x Ana , 4 x Bennie , 4 x Jules , 4 x Jim , 3 x Moeder). Wat wel zeer interessant is, hoe het perspectief verandert tussen twee hoofdstukken omdat er soms midden in een zin veranderd wordt van perspectief. vb.: p.47(Ana) : ‘Het is laat ,’ zegt hij .’ Zullen zij …’ p.48(Jim) : ‘…je thuis niet verwachten ?’ vraag ik .Mening

De manier waarop de schrijver het verhaal aanpakt is wel interssant omdat er elk hoofdstuk een andere persoon vertelt over wat zijn belevenissen zijn en hoe die hier over denkt. Soms is het boek daardoor ook wat een beetje verwarrend. De taal die wordt gesproken is oud Vlaams maar toch is het taalgebruik van het boek, op enkele stukjes na, niet opvallend moeilijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen