Boekverslag : Theo Hoogstraaten - Blind Date
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 903 woorden.

Theo Hoogstraaten

Ó 1996 Utigeverij Sjaloom

1e druk

het boek telt 173 bladzijdenTitelverklaring

Het hele verhaal heeft als oorzaak dat Floor het idee kreeg om als schoolfeest een "blind date party" te houden. Dus de titel "blind date" is nogal overduidelijk: Er is een blind date, het boek heet "blind date".InhoudEen meisje heeft samen met drie vriendinnen een feestje op het strand georganiseerd. De meisjes moeten voor het strandfeest ieder vijf jongens op een papiertje zetten. Dat papiertje moeten ze later aan een ander geven en die regelt dan dat één van die jongens voor hen op het feest komt.

Tijdens het feest gaan een jongen en een meisje (Stefan en Meryem) op een gegeven ogenblik de duinen in om te gaan vrijen. Maar er is ook een gluurder waarvan zij niets afweten. Stefan is vergeten een condoom te pakken en hij gaat terug naar het strandfeest om condooms te halen. Op het moment dat hij de condooms uit zijn broekzak wil pakken, hoort hij een ijzingwekkende schreeuw. Hij rent met de andere kinderen naar de plaats waar het geluid vandaan kwam en treft daar Meryem neergestoken aan.

De gluurder is bang dat hij verdacht wordt en gaat snel weg. Later ontdekt hij dat hij zijn foedraal (de plastic zak waar zijn kijker in zat) vergeten is en hij gaat de dag erna terug naar het strand. Stefan is daar echter ook met Astrid (een vriendin van Meryem) en zij ontdekken de man. Zij achtervolgen hem naar zijn huis.

Bij zijn huis doet de man net of hij hen niet heeft gezien en hij gaat met zijn hond wandelen. Stefan en Astrid kijken door de ramen van de man en zien dat er een etalagepop staat met het ondergoed van Meryem aan. Als de man terug komt willen zij vluchten maar zij hebben geen uitweg. Ze besluiten in het schuurtje van de man te wachten totdat de man binnen is. De man weet echter dat zij zijn schuur zijn ingegaan en hij sluit hen op. De man laat zijn hond voor de deur van de schuur liggen om ervoor te zorgen dat zij er niet meer uit komen. Later denkt de man dat Stefan en Astrid naar de politie zullen gaan als zij ontsnappen, daarom besluit hij om de ramen van het schuurtje dicht te spijkeren en met behulp van een tuinslang en een gasfles Stefan en Astrid te vergassen. Stefan en Astrid komen hier op tijd achter en weten te ontsnappen. Hierna gaan ze inderdaad naar de politie.

De man wordt opgepakt maar blijkt later onschuldig te zijn omdat Meryems broer haar heeft neergestoken. Hij wilde niet dat zijn zus geen maagd meer was voor ze ging trouwen (vanwege hun geloof). Murat (Meryems broer) wilde haar niet neersteken; ze was per ongeluk in het mes gevallen toen Murat aan haar trok.

Het ProbleemDe meisjes gaan naar het strand voor de blind date party. daar komen op een gegeven moment 2 jongens op brommers die XTC bij zich hebben. Ze nemen allemaal een pilletje en een stelletje gaat de duinen in om te vrijen. De jongen gaaf even terug om een condoom te halen en dan wordt het meisje aangevallen door een gluurder (denken ze). Ze kunnen haar nog net op tijd naar het ziekenhuis brengen en de andere gaan op onderzoek uit wie de dader is.Hoofdpersonen (allen karakters)De gluurder Een kale man met een bril.

Hij bespied paartjes op het strand met zijn nachtkijker.

Meryem Ze is een Nederlands meisje met Turkse ouders.

Ze is 18 jaar oud en Astrid’s beste vriendin. (Zij wordt neergestoken op het feestje)

Astrid Een meisje van nog geen 18 jaar. Ze zit ook bij Meryem in de klas. Ze is gemakkelijk over te halen.

Stefan Een blonde jongen die veel maar nooit lange relaties heeft.

Murat Broer van Meryem.De relaties tussen de hoofpersonenMeryem is een vriendin van Astrid, en heeft een blind date met Stefan die ook bij hen op school zit.

En Murat en Meryem zijn broer en zus.

Ze zijn allemaal op logische wijze met het probleem omgegaan, ik zou het ook zo gedaan hebben.De vertelsituatieIn dit boek heeft men te maken met een hij/zij verhaal. Er wordt namelijk over de hoofdpersonen verteld.PlaatsMen komt alleen te weten dat het verhaal zich afspeelt aan zee, op een strand.TijdHet verhaal speelt zich rond deze tijd af en duurt ongeveer enkele dagen. Het verhaal speelt zich niet in chronologische volgorde af want er komen namelijk ook enkele flashbacks in voor. De verteltijd is ongeveer 2 uur.BeoordelingIk vond het wel een leuk boek. Je dacht het hele verhaal dat de gluurder de dader was, en dat kwam vooral doordat hij een stiletto had. Als hij sommige uitspraken niet gedaan had dan was het moeilijk te zeggen of hij het gedaan had. Ik vond het wel jammer dat Murat, de broer van Meryem pas in het laatste hoofdstuk wordt genoemd, en dat je het dus totaal niet verwacht had dat hij de dader was. Ik vond het wel leuk dat de schrijver je een beetje vertelde over de gedachten van alle hoofdpersonen. Het was jammer dat de schrijver je een slecht beeld gaf van een Turkse familie, ze praten slecht Nederlands, ze houden zich streng aan familie eer en tradities.

De opbouw van het verhaal was buitengewoon goed, het werd namelijk steeds spannender. Ook werden er bijna geen moeilijke woorden gebruikt.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen