Boekverslag :  - Stilleven Met Perziken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 447 woorden.

Stilleven met perziken (Renoir)Hoofdvorm:

Het schilderij heeft een liggend kader. Het is vol en massief. De accenten worden horizontaal gelegd. De maten zijn 38 cm bij 47 cm.Materiaal:

Het is een schilderij met olieverf gemaakt op canvas.Techniek:

Het schilderij is geschilderd met olieverf en penseel.Voorstelling:

Op het schilderij wordt een witte tafel afgebeeld met daarop een schaal met perziken. Er liggen ook wat bladeren tussen de perziken. Eén perzik is van de schaal afgevallen en ligt ernaast op de tafel. De perziken zijn rood met oranje en geel, de schaal is wit en het blad is verschillende groentinten. De muur op de achtergrond is bruin met delen groen en geel erin. Het schilderij is figuratief, maar de details zijn niet echt in beeld gebracht. Het is dus niet realistisch. Het is erg opvallend dat de tafel en de schaal heel licht zijn, ongeveer dezelfde kleur, terwijl de muur relatief erg donker is. Het is in het geheel een kleurrijk schilderij. Op het detail is te zien dat de schil van de perzik zacht is. De vormen zijn in dit schilderij niet het allerbelangrijkst, maar ze zijn wel duidelijk aangegeven. Het schilderij heeft een centraalcompositie, maar door de perzik die los van de schaal ligt wordt dit een beetje doorbroken.Stroming:

Het schilderij is gemaakt in 1889. Het behoort tot de impressionistische stroming. Het impressionisme is in de tweede helft van de 19e eeuw in Frankrijk ontstaan. Impressionisten leggen de nadruk op kleur en licht, (op de indruk, impressie), hoewel de voorstelling nog steeds figuratief is. Het eerste schilderij van het impressionisme was waarschijnlijk ’Déjeuner sur l’herbe’ van Monet.Maker:

Het schilderij is gemaakt door Pierre Auguste Renoir. Renoir werd geboren op 25 februari 1841 in Limoges in Frankrijk. Hij was de vierde zoon van een kleermaker. Op dertienjarige leeftijd begint hij te werken als porselein schilder. Als Renoir rond 1862 beroepsschilder wordt, komt hij in contact met schilders als Monet, Sisley, Bazille, Cezanne, Pisarro en Guillaumin. Zijn ouders zijn er helemaal niet blij mee, wat als gevolg heeft dat ze hem geen financiële steun meer geven. In 1881 trouwt Renoir. In 1894 krijgt Renoir een zoon, Jean Renoir, die later een bekend filmregisseur werd. Sinds 1894 krijgt Renoir ook steeds meer last van reumatische aanvallen, wat later het gevolg had dat hij verlamd raakte. Omdat hij toch verder wilde schilderen, had hij als oplossing bedacht om het penseel aan zijn pols vast te binden. In 1919 stierf Pierre Auguste Renoir in het plaatsje Cagnes-sur-mer.Mening:

Ik vind dit een mooi schilderij, want ik vind het kleurgebruik mooi en ik vind het mooi dat het figuratief is, maar dat de details weggelaten zijn.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen