Boekverslag :  - Zet Door En Win
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 475 woorden.

ZET DOOR EN WIN





Adriaan van Dis – Indische Duinen (1994)





Het eerste (sterk autobiografische) boek van Adriaan van Dis was Nathan Sid.

In Indische Duinen is de ikpersoon vrijwel identiek aan de hoofdpersoon uit dat boek, al wordt zijn naam (Nathan) slechts een maal genoemd.

Indische Duinen gaat over de zoektocht van de ikpersoon naar het verleden van zijn Indische familie, en met name die van zijn vader.

Zijn ouders en halfzussen emigreerden voor zijn geboorte naar Nederland, naar een huis in de duinen. Zij hebben allemaal herinneringen aan hun geboorteland, en hij voelt zich, omdat hij in Nederland geboren is, vaak een buitenstaander.

Aan het begin van het verhaal sterft zijn halfzus Ada. De begrafenis wordt humoristisch maar wel met een soort machteloosheid beschreven.

De ikpersoon realiseert zich bij het sterfbed van zijn halfzus eigenlijk pas hoeveel woede en verdriet er in hem leeft over de opvoeding door zijn vader.

Zijn vader Justin verwachtte tijdens zijn jeugd erg veel van hem; hij had zelf de martelingen van een concentratiekamp overleefd door zijn eigen doorzettingskracht en discipline.

Als jongen onderging de ikpersoon zijn opvoeding vrij lijdzaam, hij bewonderde zijn vader, maar als volwassene komt hij in opstand.

De behoefte om met de schim van zijn vader af te rekenen zet hem aan te gaan graven in het verleden van zijn familie.

Hoe meer hij te weten komt, hoe meer nieuwe vragen bij hem opgeroepen worden. Zo wordt de zoektocht een bron van energie voor de ikpersoon.

De ikpersoon wil krampachtig anders zijn als zijn vader, maar hij weet zelf ook wel dat de gelijkenis met zijn vader onontkoombaar is.

“Zo ben ik dus ook, dacht ik, zijn aard zit in mijn aard. Ik heb zijn bek en dezelfde duistere ogen.”

Bij zijn zoektocht volgt hij onbewust de lijfspreuk van zijn vader; zet door en win.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld; heden en verleden (voornamelijk jeugdherinneringen) wisselen elkaar af. Het hoofdverhaal wordt omsloten door een proloog en een epiloog, waarin vanuit het perspectief van de moeder verteld wordt.

Uiteindelijk leidt de zoektocht niet tot een oplossing, omdat zijn moeder, halfzussen en andere familieleden allemaal een ander beeld van zijn vader hebben. En de ikpersoon blijkt zelf niet in staat het beeld dat hij van zijn vader had, bij te stellen.

Helaas worden de dingen die er echt toe doen overheerst door het effect van groots drama. Zijn lot betreurt hij uitgebreid.

Blij wordt je daar niet van. Van het hele boek niet trouwens.

De levensechte, vaak herkenbare beschrijvingen van situaties (zoals het bezoek aan een hardrockfeest) maken dit boek zeker de moeite waard.

Voor sommigen lijkt Indische Duinen misschien zwaar en niet om door te komen.

Laat je daardoor niet weerhouden dit boek te gaan lezen. Er is namelijk een remedie tegen: zet door en win.











Joachim A. Meek, zondag 14 april 2002

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen