Boekverslag : Marcel Möring - Babylon
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 525 woorden.

Besneeuwde toren Joachim A. Meek, 2002

In Babylon is een prettig leesbare roman van Marcel Möring, dat voor het eerst verscheen in 1997.

Het verhaal van In Babylon is opgebouwd uit verschillende verhalen, die met elkaar worden verbonden door het verhaal van Nathan Hollander, de verteller van het verhaal, en zijn nicht Nina.

Zij worden, op weg naar het huis van de overleden oom Herman, overvallen door een sneeuwstorm. Er is geen elektriciteit of een telefoonaansluiting, wat betekend dat ze in het huis gevangen zijn.

Het huis treffen ze in een op zijn minst opmerkelijke toestand aan. In het trapgat is een versperring van meubels en een piano gemaakt, en in de kelder bevindt zich een grote voorraad etenswaren. Omkomen van honger of kou zullen ze in ieder geval niet.

Nathan krijgt zo de kans uit zijn nieuwste manuscript voor te lezen.

Oom Herman had in zijn testament laten vastleggen dat Nathan het huis zou krijgen als hij een biografie over hem zou schrijven. Het werd uiteindelijk het verhaal van de hele familie Hollander.

Zijn verhaal begint bij een joodse klokkenmaker uit de 17e eeuw, Chaim Levi. Het is zijn neef Magnus die zich na 21 jaar rondgetrokken te hebben, in Nederland vestigt. Deze neemt de nieuwe naam Hollander aan.

Chaim en Magnus zijn voor Nathan nog steeds in leven, ze verschijnen van tijd tot tijd aan hem als hij ze nodig heeft.

Tijdens hun opsluiting verdenken Nathan en Nina Zeno, de jongere broer van Nathan en vermoedelijk ook de vader van Nina, ervan het huis als val te hebben ingericht.

Zeno was al erg vroegwijs en als kind bezeten door het verzamelen van boeken. Hij ontpopte zich uiteindelijk als een soort Messias van zijn eigen sekte, om vervolgens spoorloos te verdwijnen.

Door het verhaal heen wordt een vaag vermoeden bij de lezer gewekt dat niet Zeno, maar Nina alles heeft opgezet.

Langzaam maar zeker begint de gevangenschap met name Nathan psychisch te beïnvloeden; hij ziet dat hij met zijn leven bij een soort afgrond is aangekomen.

De zoektocht naar liefde is in dit boek een belangrijk thema. Nathan heeft zich nooit echt helemaal kunnen geven in relaties en zijn huwelijken. Ook zijn oom Herman, waarvan hij zich kan voorstellen dat het zijn vader is, was ongelukkig in de liefde. Deze stierf in het bijzijn van een prostituee.

Ook herinneringen hebben een belangrijke plaats in het verhaal.

Nathan omschrijft zijn eigen geheugen als de toren van Babel, waar hij op iedere verdieping en in iedere hoek herinneringen kan neerleggen.

In Babylon heeft een soortgelijke structuur. Vanaf de eerste verdieping wordt langzaam, door middel van kleine stukjes herinnering of verhaal, omhoog gebouwd. Aan het einde zou je een compleet en kloppend plaatje verwachten. Je komt echter, samen met Nathan, tot de ontdekking dat veel van de realiteit je ontgaan is. Die blinddoek moet af.

Nathan komt tot de conclusie dat hij opnieuw zal moeten beginnen. Terug naar af.

Als lezer ben je ook terug bij af. Maar het geeft niet dat sommige vragen die eerst heel essentieel aandeden onbeantwoord blijven. De blinddoek is af, en daar gaat het om.

Dit boek is zeker een aanrader.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen