Boekverslag : Simone Van Der Vlugt - De Guillotine
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1567 woorden.

SamenvattingSandrine word opgehaald van school toen er een opstandje kwam. Ze hadden daar een gewond jongetje gevonden die Julie nog kende van vroeger. Ze brachten hem naar zijn huis waar ze er blij waren dat hij weer terug was, zijn ouders waren erg bezorgd om hem geworden.Ze zijn in een buitenhuis in Poissy, waar de vader van Nicolas haar probeert haar te wurgen als ze eten komt brengen. Ze is snel naar het huis gegaan. Die avond noch worden ze aangevallen door heel veel mensen uit het dorpje maar ook door andere mensen. Ze hebben het op tijd door en gaan weer naar Parijs.Sandrine is aan het diner als de Nationale Garde hun oprijlaan op komen. Sandrine wordt door Julie in een klein soort kelder verstopt, waar ze na een tijdje uitklimt. Ze begint te zoeken naar allerlei waardevolle spullen. Maar dan komt de Nationale Garde weer. Sandrine verstopt ze zich in een boom waar ze vroeger altijd in klom. Als de Nationale Garde weg is gaat ze zo snel mogelijk naar de familie Lambertin, omdat ze daar naartoe moet van Julie. Sandrine heeft gelezen dat ze haar familie en nog veel meer geguillotineerd hebben. Ze besluit bij de familie Lambertin te blijven. Ze heeft al geleerd hoe je de was moet uitkoken en wassen.S’Middags vraagt Phillippe of ze mee wil naar Palais Royal. Sandrine heeft het er erg naar haar zin en ontmoet Nicolas voor de tweede keer.Koning Louis is geguillotineerd. De Nationale Garde heeft een huiszoeking gedaan bij de familie Lambertin. Sandrine heeft net op tijd het zakje sieraden van haar moeder buiten het raam gehangen(later heeft ze die in de Seine gegooid) de Nationale Garde kon niets vinden.

Sandrine is een wandeling met Phillippe aan het maken. Als ze thuis komen is Nicolas er met een boek voor haar met een portretje erin dat op haar vader lijkt. Phillippe heeft meteen vertelt dat Nicolas op de lijst met verdachten staat. Phillippe heeft al een plan om hem de stad uit te krijgen.Nicolas gaat uit Parijs ontsnappen. Sandrine komt er aan die ook mee gaat, ze worden gesnapt en zijn in Palais du Luxembourg gevangen gezet. Ze zijn er twee maanden als Sandrine wordt opgenoemd om geguillotineerd te worden, Nicolas moet nog blijven. Als er een opstootje komt bevrijd de officier (Phillippe) haar. Nicolas is ontroerd en wil gaan slapen maar er ligt een bewakerspak onder zijn deken, hij trekt het aan en loop de gang uit als hij daar Fourquier-Tinville een rechter tegen komt. Fourquier-Tinville geeft hem een opdracht voor een collega. Sandrine en Phillippe zijn s’avonds nog Parijs uit gegaan opweg naar Poissy. S’Morgens is Nicolas de poort uit gegaan naar Poissy.

Verhaalanalyse

1 Titel

a) Wat is de titel van het boek dat je gelezen hebt? De titel is De guillotine.

b) Het boek heeft deze titel gekregen, omdat het over de guillotine gaat.

c) Ik vind de titel goed bij het verhaal passen, omdat er in het boek allerlei mensen worden geguillotineerd en Sandrine vermijd de guillotine ook zo veel mogelijk, omdat ze het niet kan aanzien hoe mensen worden geguillotineerd en ze moet dan weer denken aan haar familie.

d) Een andere goede titel voor het boek zou zijn: de Franse Revolutie. Omdat het verhaal zich afspeelt in de tijd van de Franse Revolutie.2 personen

a) Wie is de hoofdpersoon? De hoofdpersoon is Sandrine de Billancourt.

b) Ik ben het volgende over de hoofdpersoon te weten gekomen:

 Ze komt uit een familie met adel

 Ze weet zich uit veel situaties te redden

 Ze doet er alles om te blijven leven

 Ze is snel bang

 Ze heeft medelijden met de mensen die hongerlijden

 Haar lievelingsboek is Robinson Crusoë

 Ze had een kamenier die Julie heet

 Haar familie is geguillotineerd

 Ze is een erg gevoelig meisje

 Ze is erg emotioneel

 Ze woont bij de familie Lambertin

 Ze heeft verschillende namen gehad:

1. Sandrine de Billancourt

2. Sandrine Lambertin

3. Sandrine Bonnet

4. Mireille Lavoisier

 Ze heeft erg veel meegemaakt

 Ze is bang voor de guillotine

 Ze woont in Parijs en heeft een buitenhuis in Poissy

 Ze is het zusje van Michelle

c) Welke personen komen en nog meer voor in het boek? Andere personen zijn Julie, Sebastien de Billancourt, Madelon de Billancourt, Michelle de Billancourt, Nicolas Bailly, Maurice Lambertin, Margot Lambertin, Phillippe Lambertin, Pierre Lambertin, Jean Paul Marat, buurvrouw Jeanne.

3 Gebeurtenissen

a) Wat is het probleem van de hoofdpersoon? Ze is van adel en iedereen die van adel is word geguillotineerd als ze weten dat je van adel bent.

b) Hoe wordt het probleem van de hoofdpersoon opgelost? Ze gaan naar het buitenland.

c) Vertel in ongeveer vijftig woorden hoe het verhaal afloopt. Sandrine en Phillippe vluchten de stad uit en gaan op weg naar Poissy en dan vlucht Nicolas de volgende morgen de stad uit en gaat ook op weg naar Poissy, waar ze hadden afgesproken, dat als je vrij komt dan ga je naar Poissy naar het boerenhuis van Nicolas.4 Tijd

a) Wanneer speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in 1789, 1792-1793.

b) Waarom denk je dat of hoe weet je dat? In het boek staat DEEL 1 1789 DEEL 2 1792-1793.

5 Ruimte

Waar speelt het verhaal zich af? Het speelt zich af in Frankrijk. Voor het grootste gedeelte in Parijs en verder nog in Poissy.6 Taal

a) Vond je het taalgebruik moeilijk, makkelijk of normaal? Ik vond het taalgebruik normaal maar af en toe een beetje moeilijk, want dan gebruikte ze moeilijke woorden maar verder kon je wel makkelijk doorlezen.

b) Komen er veel dialogen voor in jou boek? Ja, heel veel ik zal een voorbeeld geven: van bladzijde 151

‘Sandrine kijk eens wat ik van buurvrouw Jeanne heb gekregen!’

Hij zwaait met een stuk speelgoed. Sandrine begroet Margot en Maurice, die aan de eettafel met elkaar zitten te praten. ‘Hard gewerkt, meisje?’ zegt Maurice.Sandrine knikt.’Nicolas heeft me thuisgebracht.’ ‘O, daar ben ik blij om.’ ‘Sandrine!’ roept Pierre weer Sandrine loopt naar hem toe en gaat op het randje van de bank zitten. ‘Laat eens zien wat je gekregen hebt’ .‘Kijk!’ Pierre duwt haar een kleine, houten stellage in de handen. Het scheve mesje is bot, maar kan echt vallen.’Dit hoort er ook bij!’ Pierre pakte een poppetje met een weid uitstaande rokken en een gepoederde pruik op. Hij legt het hoofd op het houtblok, trekt aan het touwtje, waardoor het mes neervalt en het hoofd eraf slaat. ‘Je kunt het er zo weer opzetten hoor!’ Pierre drukt het hoofd weer vast op het poppetje. En kijk, ik heb er nog veel meer!’ Sandrine kijkt naar de verzameling adellijke poppetjes.

MeningDe guillotine is een spannend, droevig, interessant, griezelig, moeilijk, gevoelig, verrassend en voor mijn leeftijd.Spannend, omdat er best veel plotseling gebeurt en juist die dingen die verwacht je net niet daar en omdat er veel actie in voor komt.Droevig, omdat de ouders en het zus van Sandrine en nog veel meer andere mensen zijn geguillotineerd en daardoor beleeft ze veel avonturen.Interessant, omdat het echt gebeurt, is en personen uit het boek hebben echt bestaan hebben of veel gebeurtenissen zijn ook echt gebeurd.Griezelig, omdat ik er niet aan moet denken om zelf geguillotineerd te worden want je naam wordt in de gevangenis opgenoemd en dan weet je eigelijk al dat je dezelfde dag nog geguillotineerd word.Moeilijk, omdat je met Sandrine gaat meeleven en dan kom je in die onverwachte situatie’s terecht en dan krijg je zelf ook een zodanig gevoel en omdat het taalgebruik soms moeilijk was.Gevoelig, omdat je in jezelf wel

kan bedenken hoe erg het is

als je ouders en zus zijn geguillo-

tineerd en als je zelf ook nog bijna

word geguillotineerd dan zou ik

knettergek worden als iemand dat

tegen je komt zeggen.Verrassend, omdat je zo met

Sandrine meeleeft dat je zo

in een onverwachte situatie

terecht komt dat ze zelf

geguillotineerd moet worden

maar je hebt het te druk met

lezen dat je er zelf niet bij na

denkt.Voor mijn leeftijd, omdat het

echt gebeurt, is en het is wel

een boek dat je gelezen moet

hebben, vind ik maar ook omdat

er soms spannende dingen

gebeuren waar kleine kinderen

een nachtmerrie van kunnen krijgen.

Informatie over de schrijfster1. Hoe heet de schrijfster van jou boek? Simone van der Vlugt

2. Waar en wanneer is de schrijfster geboren? Ze is geboren op

15 december in 1966 in Hoorn.

3. Welke boeken heeft de schrijfster nog meer geschreven?

 De amulet (1995)

 Bloedgeld (1996)

 De guillotine (1999)

 Zwarte sneeuw (2000)

 Jehanne (2001)

 Schijndood (2002)

4. Heeft de schrijfster wel eens prijzen gewonnen? Ja.

1996 Eervolle vermelding Kinderjury De amulet

1997 Eervolle vermelding Jonge Jury De amulet

1998 Eervolle vermelding Jonge Jury Bloedgeld

2000 Eervolle vermelding Zoenjury De guillotine

2001 Eervolle vermelding Jonge Jury De guillotine

1e Platz Moerzer Jugenbuch-Jury De guillotine

(Paris 1789, das zweite Leben der Baronesse Sandrine)

Selectie Longlist Gouden Uil Zwarte sneeuw

5. Bij welke uitgeverij is het boek dat jij gelezen hebt uitgekomen? Lemniscaat

Extra opdracht1. Wie is het vriendje van Pierre?

Dat is Jean.2. Wat is het beroep van Gaston?

Gaston is een smid.3. Hoe hete de dochter van de familie Lambertin?

Dat was Louison.4. Waar was Pierre bang voor toen hij ziek was?

Voor bloedzuigers.5. Hoe heet Sandrine’s paard op Poissy?

Die heet Florier.6. Hoe heet de vader van Nicolas?

Hij heet Léon.7. Wat is het beroep van Lucille?

Hij is de stalknecht op Poissy.8. Hoe heet het zusje van Nicolas?

Zij heet Agnes.9. Welke doktoren verpleegden Pierre?

Dat zijn Rigal en Palard.10. Wat deed Cécile om langer in leven te blijven in de gevangenis?

Cécile was daar een hoer.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen