Boekverslag : Hugo Claus - De Geruchten
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 516 woorden.

Titel

De GeruchtenInfo

Verschenen in: 1996

Aantal bladzijden: 224

Leestijd: 6 uur

Uitgelezen op: maandag 8 maart

Keuzeverantwoording:Ik heb van Hugo Claus Onvoltooid verleden al gelezen ik wist toen nog niet dat het een vervolg was op De Geruchten. Ik vond Onvoltooid verleden een mooi boek en ik wilde nu ook wel eens weten waarop het boek een vervolg is zodoende ben ik nu De Geruchten gaan lezen.Reactie vooraf

Het lijkt me een spannend en interessant verhaal over een aantal moorden die gepleegd worden. Ik denk dat het een goed begrijpelijk boek is omdat ik het vervolg al gelezen heb.Dit werk heeft mij wel aan het denken gezet

Ik heb iets aan dit werk gehad omdat het mij aan het denken gezet heeft. Dit werk spreekt me wel aan omdat je gaat nadenken over hoe soldaten zich in de oorlog voelen.Korte samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de jaren 70, Rene is een deserteur uit het leger en is samen met zijn vriend Charlie gevlucht. Hij is erg ziek en zegt niet veel. Hij verbergt zich bij zijn ouders omdat het leger hem niet mag vinden. De leider van hun eenheid heeft enkele diamanten waar zij een deel van krijgen.

Op een dag komt er in hun winkel een man met een hond, de hond vindt Rene en bij de man ontstaat op dat moment een vermoeden dat Rene terug is. Langzaam begint het gerucht zich door Allegem te verspreiden en sinds hij daar is krijgen allerlei mensen onverklaarbare ziektes.

Na een tijd is Rene verdwenen, hij zit met Charlie in het bos, ze slapen in een bestelbus die ze in Oostende hebben gestolen. Als Hubert van Hoof hen vindt vermoorden ze hem om geruchten te voorkomen. Charlie besluit om de Kap, de leider van hun eenheid te gaan. Rene gaat dan weer terug naar zijn ouders.

Een tijd later worden er hakenkruizen op hun gevel gezet omdat de mensen in Allegem denken dat Rene de ziekte heeft meegebracht. Vanwege deze ziektes mag Julia niet meer met Noel (Rene's broertje) omgaan, maar ze blijven elkaar toch zien.

Na enige tijd gaan Rene en Julia samen naar Oostende waar Rene naar de kap gaat om zijn deel van de diamanten te halen. Als Rene bij de kap is zegt hij dat de helft naar Julia moet gaan en de andere helft naar zijn familie omdat hij zelf bijna doodgaat. De Kapheeft hier geen begrip voor en vermoordt hem.

Bij Rene thuis weten ze dit niet. Op het eind van het verhaal trouwt Noel met Alice (Julia's zusje)Tekst voor op het achterplat

Rene Catrijsse is een deserteur uit het leger. Hij is samen met zijn vriend Charlie gevlucht en zit ondergedoken bij zijn ouders. In het dorp van zijn ouders sterven sinds dat hij er is veel mensen aan een onbekende ziekte. Als de hond van een klant rene ontdekt beginnen de geruchten dat Rene de ziekte meegenomen. De bewoners van het dorp keren zich op dat moment tegen de familie en er breekt een moeilijke tijd aan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen