Boekverslag : Leon De Winter - De Ruimte Van Een Moralist
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 511 woorden.

De ruimte van een moralistIn hoeverre kan een schrijver zijn stijl veranderen? Enorm, zo bewijst Leon de Winter met zijn recente roman (1998), De ruimte van Sokolov.

Als je dit boek naast bijvoorbeeld Zoeken naar Eileen W. uit 1981 legt, is het opvallend hoeveel spannender, genuanceerder en volwassener de Winters schrijfstijl door de jaren heen geworden is.

Werd de loop van het verhaal in Zoeken naar Eileen W. op gegeven moment wat voorspelbaar, De ruimte van Sokolov zit vol met intelligente en onverwachte wendingen. En een fantastische plot!

Het boek vertelt het verhaal van de ex-ruimtevaartgeleerde Sasja Sokolov die na een mislukte lancering in Rusland, naar Israël is vertrokken. Hier slijt hij zijn dagen als straatveger en alcoholist.

Op een doodgewone dag wordt er vlak voor hem op straat iemand vermoord. In de moordenaar denkt Sokolov zijn oude vriend en ex-collega Lev te herkennen.

Hoewel de moordenaar hem ziet, wordt Sokolov niet neergeschoten.

Wat volgt is een gedetailleerd verslag van Sokolovs leven tot dan toe.

Over zijn vrouw en dochter in Rusland, maar vooral over zijn jarenlange vriendschap met Lev. Lev en Sasja waren tegenpolen van elkaar, wat de een niet had had de ander wel. Juist daarom vulden ze elkaar zo goed aan. Ze hadden elkaar nodig.

Samen met Lev stortte Sokolov zich op de bouw van een enorme raket, de Oktjabr.

Het ruimteschip ontploft echter vlak na de lancering. Sokolov verraad Lev door tegenover de politie zijn vermoedens, over de ruzie van Lev met een van de astronauten, uit te spreken.

Op een gegeven moment, na een wodkaroes van enkele dagen, zit Lev plotseling bij hem in zijn kamer in Tel Aviv. Lev wil na acht jaar weer met Sokolov aan de slag.

Plotseling heeft Sokolov weer veel geld tot zijn beschikking, wat hem in staat stelt zijn nieuwe liefde, Tanja, te bekostigen.

De geboren moraalridder Sokolov komt in een heftige tweestrijd met zichzelf als hij te horen krijgt dat de zaken van Lev niet helemaal legaal zijn, en dat het om wapens gaat.

Het eerste deel van het verhaal wordt op gegeven moment ietwat langdradig, maar vanaf het moment dat alle puzzelstukjes op hun plaats liggen, raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Het boek is dan uit voor je het weet.

De joodse afkomst van Sasja Sokolov speelt een belangrijke rol in het verhaal. In Rusland was hij samen met Lev in het geheim joods, en in Israël eist Tanja van hem dat hij zich laat besnijden. Wordt hij daar een betere jood van?

In het hele boek blijft er van het moralisme van Sokolov maar weinig over.

Sokolov was tot de conclusie gekomen dat alles (zowel ruimte als de samenleving) een strijd tussen licht en donker, goed en kwaad is.

Je zou kunnen zeggen dat in De ruimte van Sokolov het kwade het goede steeds onderdrukt. Maar aan het einde is het ‘goede’ toch in staat het kwade te overwinnen.

De Winter is dus zelf eigenlijk ook een ontzettende moralist.

Maar dat doet aan het verhaal natuurlijk verder niets af. Dat staat als een huis.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen