Boekverslag : Evert Hartman - Het Onzichtbare Licht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1523 woorden.


A. Zakelijke gegevens

Titel

: Het onzichtbare licht

Schrijver

: Evert Hartman

Uitgever

: Lemniscaat

Jaar van uitgave

: 1e druk 1982

15e druk 1998

B. Inhoud1.korte samenvatting

Het gaat over Leny die ontdekt dat ze helderziend is. Ze ziet dingen die anderen niet kunnen zien. Dat is moeilijk te begrijpen voor haar en haar omgeving.

De eerste keer dat ze het merkt loopt ze langs een meer. Ze ziet een hand met een mes boven het water zweven.

Daarna gebeuren er andere vreemde gebeurtenissen. Ze droomt raar. Ze kan dingen 'zien' als ze iets vast heeft.

De Esther’s vader is overspannen dus gaan haar ouders een weekend weg. Haar vader was na een wandeling verdwenen. Lenny weet hem te 'vinden' doordat ze beelden 'ziet'. De volgende avond wordt de vader gevonden.

En andere keer vindt haar vriendin een oude munt. Als Lenny hem vastpakt krijgt ze beelden binnen. Ze ziet dat Geldermans Joden verraad. Als ze het thuis verteld wordt er niet serieus op ingegaan. Maar als Huib het verder vertelt gaat het nieuws als een lopend vuurtje en Lenny's ouders vinden dat niet fijn.

Ze komt later bij meneer Bijlevelt die haar uitlegt hoe ze er mee om moet gaan. Als ze bij hem weg is hoort ze 's avonds een stem. Het is Stella die haar komt helpen.

Het eindigt zo, dat ze nu helderziend is en ze moet ermee om leren gaan dat ze helderziend is en ze niet alles moet proberen te begrijpen.2.personenpersoon uiterlijk leeftijd karakter Relatie met de

hoofdpersoon

Leny Mulder Blond meisje 13 Is serieus. Komt in de loop van het boek erachter dat ze helderziend is. Hoofdpersoon zelfEsther Wiegman ±13* Praat soms haar mond voorbij. Vriendin en klasgenoot

Marco Mulder Heeft een wipneusje 9 Is vaak blij. Broer

Richard Mulder 12 Is heel precies. Broer

Huib Mulder Heeft een klein snorretje 16 Is soms lomp. Broer

Christien Mulder ±40 * Is vaak bezorgd. Moeder

Cor Mulder ±40 * Is nuchter: hij gelooft niks van helderziendheid. Vader

Mhr Galenkamp ±40 * Begrijpend en meelevend omdat hij veel van helderziend afweet Leraar Frans en klasseleraar

Mhr Bijlevelt Klein met brede schouders, slordig blond haar en twinkelende ogen 50 Is ook helderziend. En geneest mensen. Hij begrijpt Leny en geeft haar adviezen Helderziende waar ze samen met Esther en mhr Galenkamp op bezoek gaat.

Stella Is een geest/stem die alleen Leny kan horen dood Is behulpzaam Geest van een overleden persoon die “in leny’s hoofd zit” en haar helpt

Mhr Geldermans Heeft in de oorlog Joden geholpen. Als Leny een oude munt vastpakt “ziet” ze dat hij Joden verraadt.

* = leeftijd niet vermeld in het boek. Dus heb ik gegokt.

3.perspectiefJe leest de gebeurtenissen door de ogen van Leny. Het gevolg hiervan is dat je alleen de gedachten van Leny leest en niet weet wat de anderen denken.

4.tijd en plaatsDe gebeurtenissen nemen ongeveer 1 jaar in beslag

Het verhaal speelt zich af op school, thuis, in de kerk en nog bij een aantal ander mensen thuis. De school en haar huis zijn het belangrijkst, want daar brengt ze de meeste tijd door.Het boek bestaat uit 216 blzC. mening

Ik vind het een verrassend en spannend boek omdat ze steeds weer andere dromen krijgt en je weet niet of die ook uitkomen. Het zet me aan het denken over helderziendheid omdat ik dit allemaal nog niet wist en het best geloofwaardig klinkt. Het was makkelijk om te lezen omdat er weinig moeilijke woorden waren gebruikt.

Mijn uitgekozen stuk:De auto snelweg is breed en vlak. Er is weinig verkeer en Leny’s vader rijdt met een flinke snelheid. Leny zit achterin de wagen. Links van haar zit Marco, rechts Huib en Richard.

“Schuif eens een stukje op, ”moppert Marco. “Ik zit zo krap.”

Leny gaat wat verzitten, maar krijgt meteen een por in haar ribben.

“Zeg mogen wij misschien ook nog wat ruimte?”

“Jullie hebben ruimte zat!”

“Nietes!”

“Welles!”

Mevrouw Mulder keert zich om. ”Jongens kan dat ook een beetje anders? Leny als jij nou een beetje naar voren gaat zitten, heeft iedereen plaats genoeg.”

“Jij moet maar achterin zitten,” stelt Huib voor. “Jij bent dunner dan ik.”

“Straks,” is haar antwoord.

Leny buigt zich voorover en legt haar ellebogen op de rugleuning voor haar. Ze kijkt toe hoe haar vader geroutineerd andere auto’s inhaalt.

Plotseling eindigt de autoweg in een scherpe draai naar links. Er staan rood-witte hekken. Erachter glinstert het water van een kanaal.

Zonder vaart te minderen neemt meneer Mulder de bocht. Leny ziet de hekken op zich afkomen. “Kijk uit!” gilt ze. Maar het is veel te laat. De wagen slipt naar rechts, vliegt in volle vaart door het hek en duikt in een geraas van versplinterende planken het water in.

Leny voelt zich opgetild en neergesmakt, maar het doet geen pijn. Het volgende ogenblik staat ze op de walkant en ziet hun auto zinken. Het gaat snel. Achter de ramen nog even de doodsbange gezichten van haar broers. Dan alleen maar luchtbellen.

Verlamd kijkt ze toe. Ze wil het water induiken achter de zinkende auto aan, maar haar spieren weigeren dienst. Ze hoort een geluid achter zich, keert zich om en ziet een politieman met een grijns op zich afkomen.

“Help!” gilt ze wanhopig. “Help dan toch! Ze verdrinken!”

De politieman kijkt naar de luchtbellen, maar hij geeft geen antwoord. Hij lacht alleen maar.

Leny doet een wilde stap in zijn richting en slaat hem recht in zijn gezicht. Maar op hetzelfde moment is de agent verdwenen – haar vuist treft het niets. En het daglicht verandert in half donker.

Ik heb dit stuk uitgekozen omdat het een spannende droom is en Leny denkt dat hij ook gaat uitkomen.

D. info over de schrijver

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 te Dedemsvaart geboren. In 1947 verhuisde hij met zijn familie naar Kampen. Na zijn eindexamen H.B.S.ging hij eerst in militaire dienst, en begon in 1958 aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Deze studie sloot hij in 1965 af met een doctoraal examen. Maar ondertussen was hij al begonnen met les geven in Hoogeveen. Hij was daar leraar aardrijkskunde tot 1992. Sindsdien wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Op donderdag 7 april 1994 overleed hij in zijn woonplaats Hoogeveen. Evert Hartman was getrouwd en had twee zonen.Als jongen van zestien jaar wilde hij al verhalen schrijven. Voorzichtig begon hij met het schrijven van korte verhalen voor 'eigen gebruik'. Zijn eerste boeken waren avonturenromans voor volwassenen, zoals Signalen in de nacht, dat zich afspeelt tegen het decor van de Duitse bezetting. In 1978 begon hij met het schrijven van jeugdboeken. In 1979 verscheen Evert Hartmans eerste jeugdboek Oorlog zonder vrienden, dat onmiddellijk geweldig populair werd. Het boek werd bekroond door vele kinderjury's en ontving de Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980. In Vechten voor overmorgen geeft Evert Hartman een gedurfde kijk op een toekomst die erg dichtbij lijkt. Het onzichtbare licht baseerde hij op ervaringen van een meisje dat ontdekt dat ze helderziend is. Gegijzeld is niet alleen het spannende verslag van een gijzeling. De kinderen en de terroristen zijn volledig op elkaar aangewezen, waardoor de gijzeling een onverwachte wending neemt. In Buitenspel vertelt Evert Hartman een fascinerend verhaal over onder meer jaloezie tussen klasgenoten, de ontvoering van een middelbare scholier en belastingontduiking. In Morgen ben ik beter belandt Mariëlle in het ziekenhuis. Als niet duidelijk wordt, wat er met haar aan de hand is gaat haar vriendin op onderzoek uit. Het boek werd in 1988 bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het bedreigde land en De droom in de woestijn zijn spannende verhalen die gesitueerd zijn in het Heilige Land in de tijd van de Bijbel. In Niemand houdt mij tegen, een avontuur in de 22ste eeuw neemt Evert Hartman de lezer mee naar de verre toekomst, wanneer heel laag-Nederland onder water is gelopen. De voorspelling is het verhaal van de student Sander die tijdens zijn ontgroening te horen krijgt dat hij nog twee weken te leven heeft. In De vloek van Polyfemos, de avonturen van Odysseus hervertelt hij de Odyssee van Homeros. Evert Hartman had als grote wens dat zijn boeken verfilmd zouden worden. Gegijzeld werd verfilmd door leraren en leerlingen van de Koningin Juliana-mavo in Veenendaal en uitgeroepen tot de beste amateur-film van Nederland. Zijn boeken zijn enorm populair; dat wordt wel bewezen door het feit dat hij vier keer bekroond is door de Nederlandse Kinderjury.

Boeken van Evert Hartman:jaar titel prijs

1979Oorlog zonder vrienden Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980

1980

Vechten voor overmorgen

1982

Het onzichtbare licht

1984

Gegijzeld

1986

Buitenspel

1987Morgen ben ik beter Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1988

1988Het bedreigde land Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1989

1989De droom in de woestijn Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1990

1991Niemand houdt mij tegen Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1992

1993De voor spelling Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1994

1994De vloek van polyfemos Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1995

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen