Boekverslag :  - De Scharlaken Stad
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 693 woorden.

Boekverslag De Scharlaken Stad



HAASSE, Hella S.

De Scharlaken Stad

Amsterdam 1994(1952)



Motto



Io dico, ch’a chi vive quel che muore

Quetar on puo disir, ne par s’aspeti

L’eterno al tempo, ove altri cangia il pelo



Ik zeg: aan het verlangen van wat leeft

Kan niet voldoen wat sterft, en de eeuwigheid

Heeft niets aan de huidrimpelende tijd

Michelagniolo Buonarotti



Het motto zegt niet zoveel over het verhaal zelf, maar het maakt dat het verhaal echter lijkt omdat Buonarotti ook als een hoofdpersoon voorkomt.



Samenvatting



Het boek gaat over een jongeman(Giovanni Borgia) in Italië in het begin van de 16e eeuw, die betrekkingen heeft met een familie die het volk een aantal jaren lang onderdrukt heeft, de Borgia's, zij waren zeer sterk Spaansgezind. Het verhaal beschrijft hoe hij al zoekend er toch nog achter komt dat hij niet een van die beruchte Borgia's was. Ondertussen wordt Italië verwoest door de strijd tussen de Fransgezinden, de Spaansgezinden en de Italianen die een onafhankelijk Italië willen.



Thema



Het thema van het verhaal is onzekerheid: Giovanni is het hele boek door onzeker over zijn afkomst, die het automatisch tot een schandvlek op de samenleving maakt. In het boek worden ook nog andere personen gevolgd:

- Vittoria Colonna, zij is de vrouw van een Italiaanse veldheer die niet van haar houdt, zij wel van hem. Daardoor verkeert ze constant in onzekerheid, vooral als hij later ernstig ziek wordt.

- Michelagniolo Buonarotti, hij is een beeldhouwer maar heeft toen hij vroeger in het leger zat iets fout gedaan, daarom is ook hij onzeker of de werkstukken die hij maakt wel goed vallen.

-Een briefwisseling tussen Niccoló Machiavelli en Francesco Guicciardini. Zij zijn invloedrijke Italiaanse personen, Machiavelli heeft goede connecties met de paus en samen proberen ze Italië verenigd en onafhankelijk te maken.

- Tullia d'Aragona, zij wordt verliefd op Giovanni als een vriend hem meebrengt naar haar, maar Giovanni niet op haar, daarom is zij onzeker over hem.



Idee



De idee van het verhaal is dat het niet fijn is in onzekerheid te leven. Onzekerheid sowieso, maar ook vooral over je afkomst en in de 16e eeuw.







Titelverklaring



De titel van het boek slaat op de stad Rome die, als de Spanjaarden uiteindelijk heel Italië leegplunderen, (scharlaken)rood kleurt van het bloed.





(Tijds)Opbouw



Het verhaal verloopt chronologisch maar soms kijkt Giovanni terug naar zijn verleden, ook bij de andere personen gebeurt dit, maar minder dan bij de (eigenlijke) hoofdpersoon.



Perspectief



Het verhaal wordt verteld vanuit een personaal perspectief, maar niet in de ikvorm. En er is nog iets wat er niet aan klopt, namelijk dat er vier verschillende hoofdpersonen zijn van waaruit het verhaal verteld wordt, en dan is er ook nog een constante briefwisseling tussen 2 personen, die overigens niet speciaal gevolgd worden. Bij één hoofdpersoon, Vittoria Colonna, is er afwisseling tussen de beschrijving, de ene keer de ikvorm, de andere keer weer niet, dat verschilt niet per hoofdstuk maar ongeveer per 2 alinea's.



Originaliteit



Ik zelf vind het boek best wel origineel want ik heb nog nooit eerder een boek gezien of gelezen wat over de 16e eeuw of iets in de buurt ging. Het is ook best origineel omdat er realistische historische feiten in verwerkt zijn, en er ook personen in voorkomen die echt geleefd hebben, zoals Leonardo da Vinci en Michelagniolo Buonarotti. Dan is het verder nog origineel omdat het vanuit verschillende personen wordt gevolgd die eigenlijk niet zo erg veer met eikaar te maken hebben.



Relevantie



De schrijfster probeert met dit boek te zeggen: wees zeker(over je afkomst), als je iets niet weet, zoek het uit, maar blijf niet in onzekerheid leven.



Stijl



Het boek is eigenlijk gewoon "gewoon" geschreven, het heeft volgens mij niet een bepaalde schrijfstijl. Het is in de verleden tijd geschreven, wat natuurlijk niet zo gek is voor een historisch verhaal.



Mening



Ik vond het verhaal niet zo erg leuk, dat kwam vooral omdat het erg slepend was, "taai & saai". Het soort verhaal trok me ook niet erg maar er was geen ander boek. Wel vond ik het leuk om te lezen over iets waarvan ik nog nooit iets gezien of gelezen heb, Italië in de 16e eeuw.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen