Boekverslag :  - Nooit Meer Slapen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 838 woorden.

Boekverslag



Nooit meer slapen

HERMANS, Willem Frederik

Groningen, 1999(1966)



Motto



I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me.



Sir Isaac Newton



Ik weet niet wat ik voor de wereld voorstel, maar voor mijzelf lijk ik alleen maar een jongetje te zijn dat op het strand speelt, mijzelf nu vermakend en een nog gladdere (kiezel)steen of een nog mooiere schelp vindend dan normaal, terwijl de grote oceaan van de waarheid onontdekt voor me ligt.



De schrijver kan, door dit in het boek te zetten, hiermee bedoelen dat de persoon waar het over gaat totaal niet weet waar hij eigenlijk mee bezig is en ook geen idee heeft of het wel zin heeft of niet.



Samenvatting



Het boek gaat over een student geologie, Alfred lssendorf, die voor zijn hoogleraar veldonderzoek gaat doen in Noorwegen om te kijken of daar meteorieten liggen. Hij wil dit erg graag omdat hij het werk van zijn vader af wil maken, die bij een expeditie om het leven kwam. Het gaat echter van het begin af mis, de professor die hem luchtfoto's moet geven, doet dat niet en stuurt hem van het kastje naar de muur. Als Alfred dan eindelijk echt op zoek gaat heeft hij de luchtfoto's niet. Met hem gaan Arne, een Noorse vriend van hem, Qvigstad en Mikkelsen, twee andere geologen die ook onderzoek gaan doen. Bijna alles gaat mis: Alfred raakt de anderen kwijt, maar vind ze weer, raakt ze weer kwijt en vindt dan Arne die van een berg af is gevallen. Dood. Dan besluit hij terug te gaan. Als hij weer thuis is krijgt hij van zijn moeder en zusje twee meteorietmanchetknopen, die zijn vader aan hem had willen geven.



Thema



Het thema is "jezelf kennen". Alfred doet dit duidelijk niet want hij heeft zich niet goed voorbereidt op de expeditie en soms vraagt hij zichzelf ook wel af of hij wel bestemd is om geoloog te worden. Hij wil namelijk liever fluitist worden, maar het onafgeronde werk van zijn vader weerhoudt hem daarvan.



Idee



De schrijver wit met dit thema laten zien dat ie jezelf goed moet kennen en niet moet overschatten. Misschien wit hij ook wel bl









Titelverklaring



De titel is te verklaren door een passage uit het boek: "Maar dit is geen slapen. Dit is nooit meer slapen.”

Dit is het moment dat Alfred Arne dood vindt. Arne's gezicht ziet er dan net zo uit als wanneer hij slaapt, vandaar de vergelijking.



(Tijds)Opbouw



Het verhaal is min of meer chronologisch. Je valt in het begin van het boek het verhaal binnen maar pas later krijg je te horen hoe en waarom. Behalve dit zitten er eigenlijk geen flashbacks in. Wel wordt soms een stukje tijd overgeslagen. Daar gebeurt dan niet bepaalt iets onbelangrijks maar je kunt wel ongeveer raden wat er in de tussentijd gebeurd is.



Perspectief



Het boek is vanuit een personaal perspectief geschreven, het is dan ook zo dat het in de ikvorm is geschreven, je beleeft dus wat Alfred ook beleeft, hoewel zijn gedachten niet altijd even duidelijk zijn.



Ruimte



Het boek speelt in bet "lege" noorden van Noorwegen, waar je dagenlang niemand tegen kunt komen. Dit duidt op de eenzaamheid van Alfred, die hij eigenlijk bet hele boek door beleeft.



Symboliek



De symboliek die in dit boek voorkomt:

- De muggen die Alfred aan een stuk door steken en plagen; dit is een symbool voor at de kwellingen die Alfred moet doorstaan.

- De luchtfoto’s die Alfred steeds dwarszitten omdat hij ze maar niet kan krijgen zijn een symbool voor bet feit dat de expeditie van begin af aan gedoemd is te mislukken.

- Het feit dat de andere expeditieleden veel meer dan Alfred (kunnen) dragen, duiden erop dat Alfred zich niet genoeg op de expeditie heeft voorbereid.



Originaliteit



Het boek is, vind ik, redelijk origineel, omdat het voornamelijk over een saai onderwerp gaat: geologie. Ook is het boek redelijk origineel, vind ik, omdat het niet goed afloopt, de meeste boeken doen dat namelijk wel.



Relevantie



De relevantie van het boek is dat de schrijver wit zeggen dat je jezelf niet moet overschatten en niet zomaar slecht of niet voorbereid iets moet gaan doen, als je niet zeker weet over je het aankunt.











Stijl



Het boek is geschreven in de tegenwoordige tijd, en omdat het dus ook in de ikvorm is geschreven, krijg je heel sterk de indruk dat je echt bij de gebeurtenissen aanwezig bent en helemaal meeleeft met Alfred.



Mening



Ik vond het wel een redelijk leuk boek. De schrijfstijl sprak me wel aan, maar het verhaal zelf niet zo. Het is meestal nogal langdradig. Ook als er wat gezegd wordt dan is dat niet helemaal duidelijk omdat het niet tussen aanhalingstekens staat. Maar verder was het best wel een leuk boek.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen