Boekverslag : Willem Capteyn - Tibor Vlucht Naar De Vrijheid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 417 woorden.

Titel

Tibor vlucht naar de vrijheidAuteur

Willem CapteynSamenvatting

Peter en zijn moeder gaan zoals elk jaar op vakantie naar Hongarije om daar een bezoek te brengen aan Peters opa en oma. De vader van Peter gaat dit jaar niet mee omdat hij het te druk heeft met zijn werk. In Hongarije merkt Peter dat zijn vriend van de afgelopen jaren Arpi niet dezelfde meer is als voorheen, Peter voelt zich daarom wat eenzaam. Peter wil na een ontmoeting met een meisje dat zijn moeder hem volwassener gaat behandelen.

Omdat Peter het niet echt naar zijn zin heeft in Hongarije vertrekken hij en zijn moeder voor een rondreis naar Roemenië. Net voor de grens van Roemenië ontmoeten ze in een café Irme, als Irme hoort dat ze naar Roemenië gaan wil hij dat ze voor zijn neefje Tibor geschenken meenemen.

In Roemenië is het een armzalige boel. Ze ontmoeten Tibor, Tibor blijkt een verlegen jongen te zijn die het leven onder dictator Ceauscescu als een grap ziet. Tibor wil graag weg uit Roemenië en naar zijn oom Irme in Hongarije en daarna naar Nederland. Peter en Tibor maken plannen om Tibor naar Nederland te smokkelen en ze spreken af dat Peter zal terugkomen na zijn rondreis en spullen zal meebrengen voor Tibor waarmee hij door het moeras naar Hongarije kan vluchten.

Mensen van dictator Ceauscescu merken dat Peter met zaken bezig is die niet mogen en volgen Peter en zijn moeder op de voet en zetten ze gigantisch onder druk. Uiteindelijk slaagt Peter erin om Tibor de spullen te brengen.

Na enkele dagen ontmoeten Peter en Tibor elkaar in het geheim in Hongarije, ze spreken af dat Tibor op de grond van de auto onder een aantal tassen meegaat naar Holland. Peters moeder mag van dit alles niets weten dus moet het gebeuren als Peter en zijn moeder in een cafeetje zijn.

Als ze uit het café komen ziet Peter dat er met de tassen geschoven is, Tibor zit er dus in. Bij de grens krijgt Peter het hondsbenauwd als de douanebeambten tussen de tassen graaien maar gelukkig vinden ze Tibor niet.

Als ze een tijdje in Oostenrijk rijden zegt Peter tegen zijn moeder dat ze moeten stoppen. Met een triomfantelijk gebaar opent Peter de achterdeur van de auto en haalt een paar plastic zakken weg maar er is geen Tibor te zien, wel ligt er een brief van hem waarin staat dat hij het niet durfde en dat hij terug is naar z'n ouders in Roemenië...
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen