Boekverslag : Patrick Suskind - Das Parfum
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 872 woorden.

Titel boek

Het ParfumAuteur

Patrick SüskindHoofdpersoon

Jean-Baptiste GrenouilleDe idee

Jean-Baptiste Grenouille heeft geen eigen geurUittreksel

Jean-Baptiste Grenouille wordt op 17-7-1738 geboren in Parijs. Zijn moeder die achter een viskraam op de markt staat bevalt plotseling van hem. Grenouille’s moeder was voor zijn geboorte al vier keer eerder bevallen, maar allen waren het doodgeboren of half doodgeboren kinderen. Door de hitte op die dag valt zijn moeder flauw. Met de vismes in de hand rolt zij onder het kraampje door midden op straat. Zijn moeder loopt van schrik weg en wordt even later opgepakt door de politie. Ze wordt voor meervoudige kindermoord bestraft en wordt en wordt enkele weken later het onthoofd.

De jongen wordt opgevangen door een zekere La Fosse die hem overdraagt aan een klooster. Op kosten van het klooster wordt hij overgedragen aan vrouw, Jeanne Bussie genaamd. Maar enkele weken later staat dezelfde vrouw voor de poort van het klooster om Jean-Baptiste terug te brengen. Ze vindt dat het kind geen echt kind is, want zij vindt dat het kind niet ruikt zoals een kind moet ruiken. De pater die opendeed, Terrier, moet daar om lachen. Jean Bussie en Terrier beginnen een discussie en trekken elkaars bloed onder de nagels vandaan. De pater meent dat het kind gezond is, want het ruikt nergens naar. De pater stelt vast dat de vrouw Jean-Baptiste niet langer onder haar hoeden wil hebben en besluit hem maar mee terug te nemen naar het klooster.

Het klooster moet lang zoeken naar een nieuwe óf verzorger óf verzorgster voor Jean-Baptiste Grenouille, maar slagen daar uiteindelijk in. Pater Terrier brengt hem naar madame Gaillard. Madame Gaillard wordt de stiefmoeder van Grenouille. Grenouille’s reukvermogen wordt alsmaar sterker en gaat op den duur madame Gaillard irriteren. De achtjarige Grenouille wordt door madame Gaillard naar een leerlooierij. Grenouille leert bij monsieur Grimal het leerlooien. Grenouille moet voor Grimal zeer gevaarlijk werk doen. Hij leeft bij Grimal in gevangenschap en onder grote druk. Grenouille kan blijkbaar niet tegen deze hevige druk in Parijs en vertrekt.

Op veertienjarige leeftijd ruikt Grenouille iets, wat hem volledig in zijn macht krijgt. Deze geur is voor hem de geur der geuren. Hij wil dat deze geur van hem word. Het meisje waar toe deze geur behoort wordt door Grenouille gewurgd. Na deze wurging ruikt Grenouille aan haar en weet dan zeker dat hij de beste persoon binnen de parfumerie wil worden.

Grenouille trekt in bij een man die geuren verzameld. Deze geurenverzamelaar, Baldini genaamd, gaat samen met Grenouille een nieuw soort geur ontwerpen. Daarbij gebruiken ze de geurenkennis en het sterke reukvermogen van Grenouille. Al zeer snel worden Baldini en Grenouille zeer bekende personen in Europa. Baldini leert Grenouille zeer veel dingen over geuren. Baldini laat Jean-Baptiste op achttienjarige leeftijd gaan.

Grenouille verlaat het Parijse stadsleven. Hij vertrekt voor zeven jaren naar de Franse provincie Auvergne. Hij ontdekt daar plotseling dat hij geen eigen lichaamsgeur heeft. Er zijn geen mensen bij hem in de buurt en zo ontdekt hij dat hij geen eigen lichaamsgeur heeft. Hij krijgt dan een geniaal plan: Hij wil zelf een onmenselijke geur maken, die heerlijk ruikt. Zo wil hij dat ieder mens op zijn geur valt. Grenouille voelt zich vanwege zijn naar niets ruikende lichaam geen normaal mens en buitengesloten. Hij wil iets doen aan zijn leven en besluit iemand te zoeken om zijn leven weer een beetje op het rechte pad te zetten.

Na een tijdje gezocht te hebben raakt Grenouille in contact met ene Marquisse de la Taillade-Espinasse. Deze Marquisse de la Taillade-Espinasse helpt Grenouille hem weer de oude te worden. Na een tijdje is het zover en Grenouille vertrekt naar Montpellier.

Vanuit Montpellier vertrekt hij naar Marseille. Daar neemt hij een boot in beslag en vaart daarna naar Toulon en een paar dagen later zit hij in Cannes. Daar sluit hij zich af om na te denken wat hij nu gaat doen. Hij besluit daar om naar het stadje Grasse te vertrekken. Daar gaat hij bij een zekere monsieur Druot in de leer. Druot leert hem meerdere dingen over de parfumerie. Zo leert hij Grenouille hoe hij beter aan zijn geuren kan komen. Grenouille was eigenlijk ook speciaal voor deze leer naar Grasse toegekomen. Grenouille ontwerpt een nieuwe techniek, namelijk: (blz. 176). Hij test deze techniek uit op levende wezens. Eerst op dieren, enige tijd later op mensen. Na een jaar verblijf in Grasse vertrekt hij bij Druot. In datzelfde stadje zoekt hij een andere parfumerie om daar zijn wens te verwezenlijk. Hij zoekt uit welke spullen hij nodig heeft voor zijn parfum. Daarna gaat hij aan de slag. Op zoek naar de beste geuren van het Franse volk vermoord hij de 25 mooiste dames van Frankrijk. Hij vermengd de geuren en dan is zijn meesterwerk klaar.

Na een tijdje wordt hij opgepakt. De rechter veroordeelt hem wegens meervoudige moord. Zijn straf is de doodstraf. Enkele dagen daarna komt zijn droom van zijn meesterwerk in vervulling. Tijdens het vervolg houden de mensen van hem om zijn onmenselijk heerlijke geur, maar lang kan hij daarvan niet genieten. Binnen de kortste keren is hij dood, maar toch is zijn droom werkelijkheid. Hij wordt daarna overgebracht naar Parijs. Daarna mag het Parijse volk als kannibalen het lichaam van Grenouille opeten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen