Boekverslag : Herman Brusselmans - Guggenheimer Wast Witter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 762 woorden.

Het boek begint als Guggenheimer bij de begrafenis van zijn Joodse stiefvader is. Het is niet bepaald een officiële begrafenis, want de enigste aanwezigen zijn Guggenheimer zelf, zijn broer Gugg en een joodse rabbi. De plechtigheid speelt zich af in de hal van Guggenheimers huis, om half drie ‘s nachts. Na afloop geeft Guggenheimer een paar mensen geld om het lijk ergens stiekem op het kerkhof te begraven, hij nodigt dan de rabbi nog even uit voor een drankje. Hij laat zijn kokkin Elvire beneden komen om wat in te schenken. Maar het blijkt dat Elvire en de rabbi Goldsilberman, die elkaar al een tijdje niet meer gezien hadden, al jaren stiekem verliefd op elkaar waren. Ze vliegen elkaar in de armen, tot groot verdriet van Alma, Elvire’s verloofde en was- en poetsvrouw van Guggenheimer.

Dit is de eerste belangrijke gebeurtenis in ‘Guggenheimer wast witter.’ De meeste gebeurtenissen en plannen van Guggenheimer lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken te hebben, maar aan het einde van het boek zie je dat alle gebeurtenissen iets met elkaar te maken krijgen.

Guggenheimer is rijke man, en door doortrapt te zijn en nooit een blad voor zijn mond te hebben krijgt hij alles voor elkaar. Het maakt hem niets uit dat hij daar andere mensen voor moet kwetsen. Herman Brusselmans laat Guggenheimer ook bekende mensen afkraken in ‘Guggenheimer wast witter, onder andere de koning en koningin van België, de burgemeester van Gent, medewerkers van televisiestation VTM en Helmut Lotti. Guggenheimer is joods, maar dat weerhoudt hem er niet van om af en toe flinke kritiek te leveren op het Jodendom. Guggenheimer woont in een groot huis met Elvire (de kokkin), Alma (de was- en poetsvrouw), Jules (de tuinman) en af en toe eens een nieuw dienstmeisje. In Guggenheimers huis staan alleen maar Frank de Clerck meubelen.

Het bordeel ‘Het Vliegend Tapijt’ is ook in bezit van Guggenheimer, hoewel Martha daar de boel regelt. Martha is ook de vriendin van Jules. De barman van ‘Het Vliegend Tapijt’ heet Pietje. Guggenheimer gebruikt het bordeel vooral voor zakelijke besprekingen en om de nieuwe hoeren uit te testen. Hij is bevriend met een oud legermaatje van hem, De Volder.

Guggenheimer heeft een aantal plannen. Ten eerste wil hij na zijn succes van zijn commerciële station B.O.N.A.N.Z.A de grootste worden in de reclamewereld. Guggenheimers broer Gugg mag B.O.N.A.N.Z.A. overnemen. Guggenheimers partner van zijn reclamebureau ‘Saatchi en Troost’ heet Sissi Mabilde. Haar broer Karel heeft een zeisenfabriek, maar Karel zelf is niet helemaal geestelijk in orde, dus neemt Guggenheimer de beslissing dat Sissi de zeisenfabriek maar groot moet maken.

Er zijn nog meer plannen, zo wil Guggenheimer het leven van zijn ex-vrouw Ellen zuur maken, en ook dat van haar nieuwe vriend, die een pruikenfabriek heeft, genaamd ‘De Nockere’. Het liefst wil Guggenheimer de pruikenfabriek zelf in handen krijgen, en hem dan succesvol maken.

Ook wil Guggenheimer dat Goldsilberman en Elvire zo snel mogelijk trouwen, maar daarvoor moet eerst Goldsilbermans vrouw vermoord worden. Dan moet er ook voor gezorgd worden dat Alma een nieuwe vriendin krijgt, en ook secretaresse Debbie moet opnieuw aan de man. Haar ex-vriend Rick valt haar de hele tijd lastig met dreigtelefoontjes vanuit de gevangenis. En door het hele boek is Guggenheimer op zoek naar een nieuw dienstmeisje.

Er gebeurt wel meer door het hele boek door, zo drinkt Guggenheimer de hele dag door princen. Een prince is een wodka met veel ijs en een paar dunne schijven kiwi. Er wordt heel vaak in het boek uitgelegd hoe een prince gemaakt moet worden, en zo’n beetje iedereen behalve Guggenheimer die een prince drinkt verslikt zich in de kiwi.

Guggenheimer rijdt in een Mercedes s 600 Coupé, met een manneke pis met erectie in plaats van de beroemde Mercedes ster. Iedereen die manneke pis aanraakt krijgt een flinke stroomstoot door zich heen, en Guggenheimer weet altijd wel mensen te vinden die manneke pis dan even willen aanraken.

Aan het einde van het boek zie je dat alle plannen die Guggenheimer aan het begin van het boek heeft, uiteindelijk met elkaar samenhangen en elkaar tegenkomen. Het is uiteindelijk allemaal terug te vinden in een reclamefilmpje, gemaakt door Saatchi en Troost. Daarin zijn alle stelletjes die door Guggenheimer bij elkaar gekomen zijn te zien met een pruik op hun hoofd en een zeis in hun hand: Elvire en Goldsilberman, Alma en Yasmine, Ivo en Sissi. Nadat dit reclamefilmpje is bedacht krijgt Debbie nog wat met Pietje. En ook Ellen en Guggenheimer komen weer bij elkaar. Het boek eindigt als Guggenheimer in elkaar zakt omdat zijn hoofd zo omloopt. 
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen