Boekverslag : Remco Campert - Tjeempie, Of Liesje In Luiletterland
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 651 woorden.

Titel

TjeempieTitelverklaring

Na de titel "Tjeempie!" volgt er een toevoeging: "Of Liesje in luiletterland". Het eerste stuk "Tjeempie!" is een 'stopwoord' van de hoofdpersoon. Het woord "luiletterland" in het toegevoegde deel van de titel slaat op de Nederlandse schrijvers die in het verhaal voorkomen.Genre

In het uittreksel beschrijven ze dit boek als een satirische roman. Omdat ik van deze verklaring niet veel snapte heb ik het woordenboek geraadpleegd, waarin stond dat satirisch staat voor: 'hekelend, spotachtig, of spot drijven met'. Omdat ik de beschrijving niet echt passend vind wil ik het zelf beschrijven als een humoristisch, erotisch verhaalSamenvatting

In het boek "Tjeempie!" speelt Liesje de hoofdrol. Zij is een vijftienjarig naïef meisje.

De klas van Liesje krijgt voor de paasvakantie begint een taak van hun leraar Nederlands, meneer van Dale. Iedereen krijgt een verschillende taak. Liesje krijgt de opdracht moderne schrijvers te interviewen. Liesje ziet de taak helemaal niet zitten. Het zou betekenen dat ze de hele vakantie aan haar opdracht zou moeten werken.Als de moeder van Liesje hoort van de taak verbiedt ze Liesje de taak uit te voeren. Ze vindt de moderne schrijvers de engste types die er zijn omdat ze alleen maar over seks kunnen schrijven. Ze is bang dat de schrijvers Liesje aan zullen zetten tot seks. Nu Liesje weet dat haar moeder tegen de taak is, wordt het voor Liesje ineens interessant. Haar moeder vertelde haar dat 'het Roofdier' tot verschrikkelijke dingen in staat was. "Hij had het alleen maar over seks" voegde haar moeder er nog aan toe. Wat ze ermee bedoelde wilde ze niet uitleggen. Liesje wilde weten wat 'het Roofdier' en wat 'seks' was. Liesje bedenkt dat de enige manier om daar achter te komen is door naar 'de Hoofdstad' (zoals Liesje het steeds noemt) toe te gaan.Ze verlaat stiekem het huis om de trein naar Amsterdam te nemen. In de trein ontmoet ze al de eerste schrijver, Cees Bakels. Hij is onder invloed van drugs en kan geen goede antwoorden geven op Liesjes vragen voor haar taak. Liesje vraagt na afloop aan de schrijver wie het roofdier is, waarop hij antwoordt dat hij gevaarlijk is. Als ze hem vraagt wat seks betekent zegt hij: 'seks is heerlijk'.Dan ontdekt Liesje dat 'de best gekapte schrijver van Nederland' elke dag een bezoekuur heeft. Liesje besluit naar dat bezoekuur te gaan, waar ze een wachtkamer vol vrouwen aantreft. Als ze bij hem binnen is blijkt het bezoekuur geen gewoon bezoekuur is waar je vragen kan stellen. Als je werd toegelaten in het bezoekuur betekende dat de schrijver seks met je wilde hebben. Je kon dan ongeveer een kwartier met de schrijver de liefde bedrijven.

Liesje doet hier aan mee, maar heeft zelf geen idee dat het iets heel intiems is. Ze weet niet dat de dingen die ze bij de schrijver deed, en al vaker had gedaan, seks was. Het lukt Liesje niet 'het Roofdier' of het antwoord op de vraag wat seks is te vinden in Amsterdam.Liesje is er wel achter gekomen dat 'het Roofdier' met zijn gouden helikopter vaak tochtjes boven de stad maakt. Liesje heeft hem ook al een paar keer zien vliegen.

Als 'het roofdier' weer een van zijn vele tochtjes aan het maken is, merkt hij dat hij bijna geen benzine meer heeft. Hij moet daarom landen en landt precies in de tuin van mevrouw van Zuylen, de moeder van Liesje.

Als Liesje thuis komt, blijkt haar moeder alleen maar oog te hebben voor 'het Roofdier'. Mevrouw van Zuylen is ook helemaal niet meer boos over Liesjes vertrek naar 'de hoofdstad'. Eerder daarvoor had ze haar butler James vermomd naar Liesje laten zoeken.

Het boek heeft 'een lang en gelukkig' einde. Haar moeder deelt het bed met 'het Roofdier'.

Als Liesje op het einde aan 'het Roofdier' vraagt wat seks is, antwoordt hij: 'Vraag dat maar aan je moeder'.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen