Boekverslag : Roald Dahl - Matilda
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 718 woorden.

Samenvatting
Het boek dat ik gekozen heb heet Matilda.
Het is geschreven door Roald Dahl.
De illustraties zijn gemaakt door Quentin Blake.
De uitgeverij is Fontein.


De 1e situatie die ik bespreek:
Gaat over Matilda’s vader. Hij verkoopt tweedehands auto’s.
In deze situatie legt hij aan het ontbijt uit wat hij allemaal doet met die auto’s. Allereerst stopt hij zaagsel in de versnellingsbak. Dat zorgt ervoor dat de auto nog zo’n 150 km blijft rijden. Dan draait hij de kilometerteller terug met een hogesnelheidsboor. Dat doet hij door het kabeltje wat aan de voorwielen vastzit aan te sluiten op de boor. Dan loopt de teller terug van bijv. 300.000 km naar 10.000. Dan verkoopt hij de auto (met veel winst) onder het mom van: “Hij was van een oud dametje. Die deed er 1 keer in de week boodschappen mee.”

Matilda reageert geschrokken op deze situatie. Ze vindt het oneerlijk van haar vader dat hij mensen op zo’n gemene manier oplicht.
Als ze dat tegen hem zegt, krijgt ze nog straf ook. Dan wordt ze dus boos.


De 2e situatie die ik bespreek:
Gaat over boeken. Het begint als Matilda op een dag aan haar vader vraagt of ze een boek kan krijgen. Haar vader wil dat niet, omdat hij zelf niet kan lezen. Hij is dus bang dat zij slimmer is dan hij.
Dus besluit ze een keer naar de bibliotheek te gaan. Daar vraagt ze aan de bibliotehcaresse ,mevrouw Fens, waar de kinderboeken staan. “Op de onderste plank” zegt ze.
Na een tijdje heeft Matilda alle kinderboeken gelezen. Ze vraagt dan aan mevrouw Fens of er ook andere boeken zijn. Die zijn er wel, dus krijgt ze een ander boek. Zo gaat het een tijdje door, tot mevrouw Fens op een dag zegt dat Matilda ook wel boeken mee naar huis mag nemen (ze zat namelijk altijd in de bibliotheek te lezen). Dit doet ze dan ook.

Matilda reageert blij. Ze kan nu eindelijk boeken lezen. Daar heeft ze lang op moeten wachten.
Hoe ik zou reageren op situatie 1:

Ik zou waarschijnlijk hetzelfde hebben gereageerd als Matilda, omdat ik ook zou schrikken als ik van mijn vader wist dat hij zulke dingen deed. Alleen zou ik het niet tegen hem gezegd hebben. Dan kan je namelijk niet veel goeds verwachten (van Matilda’s vader).Hoe ik zou reageren op situatie 2:

Ik zou opgelucht en blij reageren, omdat je dan eindelijk kan lezen uit boeken. Net alsof een droom uit komt.
Verder is het moeilijk te beschrijven wat ik gedaan zou hebben.Mijn mening over het boek

Ik vond het een leuk boek, omdat het fantasie is, en eigenlijk nergens op slaat. Verder zit er niet echt spanning in. Dat vind ik wel jammer, want daar houd ik wel van. Ik heb het boek toch gekozen. Ondanks het feit dat er geen spanning in zit, is het toch een leuk en interressant boek.
Sommige situaties zijn humoristisch. Dat is een pluspunt van het boek. Er wordt dan bijvoorbeeld een meisje aan haar paardenstaartjes rondgezwaaid en weggegooid. Een minpunt echter is dat het boek heel makkelijk geschreven is (korte zinnen, makkelijke woorden). Dat had van mij best wat moeilijker gemogen.

De personen

Matilda: is een slim en dapper meisje, dat zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Ze straft haar ouders bijv. als ze onaardig zijn geweest tegen haar.
De ouders: Zijn allebei oerdom. Ze zien niet eens dat Matilda hog begaafd is. Ze zitten alleen maar voor de t.v. te luieren. Van het woord ‘opvoeden’ hebben ze waarschijnlijk nog nooit gehoord. Net als het woord ‘boek’.
Michiel (Matilda’s broertje): Is een enorme sukkel. Hij vindt het geweldig wat zijn vader doet, en hoopt hem later op te volgen. Hij gaat ook wel eens mee met z’n vader naar de garage

De afsluiting van het boek

De afsluiting van het boek is eigenlijk heel ontroerend. Op dat punt vertrekt de familie van Matilda. De politie heeft namelijk ontdekt dat Matilda’s vader sjoemelt met tweedehands auto’s, en ze dan heel duur verkoopt. Dus ze vluchten naar een of ander eiland. Dan besluit Matilda om bij haar juf (van school) te gaan wonen. Samen leven ze nog lang en gelukkig.


Slotwoord

Ik hoop dat ik nu duidelijk heb gemaakt dat het boek leuk is.
Het is een aanrader als je van fantasie houdt. Ik denk dat de leeftijd waarvoor het boek geschreven is ongeveer rond de 10 jaar ligt.
Maar dat betekent niet dat het geen leuk boek is.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen