Boekverslag : Remco Campert - Tjeempie, Of Liesje In Luiletterland
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1378 woorden.

Auteur

Remco Campert.Titel

Tjeempie! of Liesje in Luiletterland.Verklaring

Het 1e deel van de titel (Tjeempie!) slaat op het stopwoord dat de hoofdpersoon van die verhaal vaak gebruikt. Het 2e deel (Of Liesje in Luiletterland) slaat op het "schrijverswereldje" waarin zij op onderzoek uit gaat.Motto('s)

"Sex is far to important a matter to be left merely to writers."

TimeThema

Een "onschuldig" tienermeisje moet moderne schrijvers (die volgens haar moeder alleen maar over sex schrijven) interviewen en wil er in haar zoektocht achter komen wat sex betekent, op die vraag krijgt ze allemaal verschillende antwoorden, maar ze begrijpt er geen.Motieven

Sex, Schrijvers, Onnozelheid, Nieuwsgierigheid, OngehoorzaamheidDe idee

Het is in dit boek vrij moeilijk te vatten, wat de schrijver ermee wil zeggen, maar na andere bronnen over die boek geraadpleegd te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen, dat het te maken heeft met de gedachte dat een generatiekloof heel moeilijk te over bruggen is, maar het is wel mogelijk. In dit boek heeft de schrijver willen weergeven d.m.v. sex: Er zijn 2 partijen: De jeugd (Liesje en Patrick) en de volwassenen (Moeder en Leraar), hoe jonger de personages zijn, hoe makkelijker ze over sex denken. Er tussenin staan de moderne schrijvers; er is gekozen voor moderne schrijvers, omdat zij zich zowel de ene als de andere partij zouden kunnen vinden. Zij zorgen er dan ook, in de persoon van Het Roofdier, voor dat deze generatiekloof vrijwel geheel wordt overbrugd.Personages

Liesje van Zuylen: Een jong tienermeisje, dat er zeer aantrekkelijk uitziet (dit is op te maken uit het feit dat vele jongens/mannen zich tot haar aangetrokken voelen). Zij is een heel onnozel meisje, dat toch meer weet dan ze denkt (b.v. ze bedrijft al wel sex, maar weet niet wat het is).Mevrouw van Zuylen: De moeder van Liesje, zij is een welgestelde, ouderwetse, preutse weduwe, die samen met nog wat andere vrouwen van het zelfde kaliber, de vrouwen van de zedelijke pansering, de wereldproblemen bespreken, op een manier van :"als wij het maar goed hebben".James: De sullige huisknecht die zich alles laat zeggen.Patrich van Haeren: Vriendje/klasgenootje/buurjongetje van Liesje met de zelfde karaktertrekken, overzijn uiterlijk valt weinig te zeggen.Meneer van Dalen: Liesjes ouderwetse leraar, die een degelijke, maar vreemde, aanpak op zijn leerlingen uitvoerd en een vrouw heeft die boeken schrijft en aan SM doet.De moderne schrijvers: Al deze schrijvers stellen verschillende werkelijke schrijvers voor, omdat ik nog niet veel bekende nederlandse schrijvers ken, heb ik dit moeten opzoeken. -

Het Roofdier stelt Jan Cremer voor. -

Cees Bakels: Jan Wolkers -

De best gekapte schrijvervan Nederland is Harry Mulisch, hij is een nette man en heeft zoveel fans, dat hij bijna een wachtkamer nodig heeft. -

De man in huizeWalgra is Gerard Reve (een briefschrijven met homoseksuele neigingen). -

Ook Campert zelf krijgt een klein rolletje: de gewone man die op slag verliefd is op Liesje. -

Mr Van Dale staat voor de Dikke van Dale en mevr van Zuylen voor verzuiling.Tijd

Historische tijd: Het verhaal speelt ongeveer in de tijd waarin het boek is geschreven: de jaren 60, met de opkomst van de hippies (luf) en de tijd van revolutie (de klaaswording).

Vertelde tijd: Het verhaal haal duur een week (paasvakantie) maar is niet chronologisch door enkele flashbacks, die niet precies te dateren zijn, maar niet verder terug kunnen gaan dan 4 á 5 jaar vóór de historischetijd.Ruimte

Topografische ruimte: Het verhaal speelt in Amsterdam en (begin en eind) in Wassenaar, waar Liesje woont.

Omgeving: Het verhaal speelt in het "schrijverswereldje".Verteller

Het boek heeft een externe verteller, maar het is wel uit een bepaalde persoon geschrever (Liesje of het Roofdier) en is ook in diens taal geschreven.Samenvatting

Het verhaal begint als Liesje thuis komt van school, en een taak heeft voor in haar net begonnen paasvakantie, die taak bestaat uit het interviewen van moderne schrijvers, haar moeder is het daar niet mee eens, want modere schrijvers schrijven alleen over sex. Wat sex is weet Liesje niet, maar ze weet wel dat ze een heel fijn gevoel krijgt van het woord. Haar vriendje, Patrick, moet politici interviewen en ook hij krijgt van zijn ouders geen toestemming, omdat ze niet willen dat hij in aanraking komt met de corrupte bende uit Den Haag. Samen komen ze er niet uit wat sex is, hoewel ze er wel aan doen.

Ze besluiten ieder hun eigen weg te gaan en, ondanks het verbod, toch hun paastaak uit te voeren. Liesje gaat met de trein naar Amsterdamen ontmoet in de trein Cees Bakels, een weed rokende jongeman, die schrijver blijkt te zijn, hij schrijft alleen wat hij ziet: Hij maakt gediggies met informaasie. Liesje is trots: nog niet in de hoofdstad en ze heeft al een schrijver ontmoet. Als Cees op de W.C. een stickie wil gaan roken controleerd Liesje zijn geslachtsdeel op echtheid. Op de vraag wat sex is krijgt ze het antwoord: Sex is lichamulukke informaasie.

Aan gekomen in de hoofdstad gaat Liesje naar een informatiebureau en daar krijgt ze het adres van de Best Gekapte Schrijver van Nederland (noem is gemakshalve maar DBGSVN).

Ondertussen wordt James bevolen Liesje te gaan zoeken, omdat Menrouw van Zuylen tochwel een beetje ongerust is.

Als Liesje onderweg naar DBGSVN is ziet ze de gouden helikopter van het Roofdier vliegen, maar ze denkt dat ze hem later nog terug zal zien. Ze gaat verdat naar DBGSVN en moet wachten in zijn wachtkamer, waar nog vier vrouwen zitten, die over hun seksuele ervaringen met DBGSVN spreken en twee mannen die een woordenwisseling hebben over oorlogsmisdadigers.

Ondertussen zit het roofdier zijn verdriet te verdrinken (met cola) in de kroeg, waar hij weer een ruzie uit lokt en kwaad en triest tegelijk gaat hij maar een stukje vliegen, het gaat niet goed met hem, men leestzijn werk niet en men is niet meer bang voor hem.

Als Liesje aan de beurt is, komt er niets van een interview, want ze moet zich meteen uit kleden. Op de vraag wat sex is krijgt ze een filosofisch antwoord, over het niet-zijn dat gevuld moet worden met het zijn.

Wanneer ze weer in de stad is is er een demonstratie van 3 partijen: -Klaas komt (de gelovigen), de Revolutie (communisten) en Luf (hippie's). Liesjevoelt zich tot Luf aan getrokken en wordt door een man die op haar verliefd is geworden naar het Lufcentrum gebracht. Op de vraag watsex is antwoord hij: Sex is wat twee mensen doen, het is fantastisch, je kunt het niet in een kano doen.

James zit met zijn witte baard als vermomming in de trein en wordt daar door twee opdringerige verslaggevers dronken gevoerd en geinterviewd, hij wordt kwaad en stuurt hen weg. Dronken staat hij op het station en men denk dat hij Klaas is en hij wordt door de menigte op handen gedragen en mee gevoerd. Ook de revolutie partij sluit zich bij Klaas aan zo blijft DBGSVN alleen achter op het station.

In het Lufcentrum gaat Liesje na een speech van voorman Pim met Pim en diens vrouw Mien naar huis, daat nemen ze een soort drugs, op de vraag wat sex is krijgt ze als antwoord: Sex is Lichamelijke informatie.

Het roofdier vliegt in zijn gouden heli en raakt boven Wassenaar zonder benzine, hij maakt een noodlanding in de tuin bij familie Van Zuylen en wordt door mevr binnen gelatem.

Als Liesje wakker wordt bevindt ze zich in een verlaten weiland, ze loopt een eindje en na een tijdje vindt ze een boerderij: Huize Walgra. Daar blijkt een sombere schrijver te wonen, die aandrank verslaafd is. Tot haar grote verbazing ziet Liesje in dat huis haar vriendje Patrick, naakt aan een paaltje gebonden. Ze mogen naar huis en thuis blijkt het Roofdier bij hun in getrokken te zijn, hij is Liesjes nieuwe vader. Van James krijgen ze nog een kaart mer Klaas groet U erop.

De vakantie is afgelopen en Liesje is tevreden met de manier waarop ze haar paastaak heeft volbracht, als ze nog aan het Roofdier vraagt wat sex is zegt (de anders zo aan sex verslaafde) "vader" van Liesje vermoeid dat ze dat maar aan haar moeder moet vragen, wat die weet er alles van……
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen