Boekverslag :  - De Olympische Spelen Ingezonden Door: Sanne Cat
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 565 woorden.

De eerste Olympische Spelen werden reeds gehouden in 776 vC, dus de Spelen bestaan al heel lang. Ze hebben hun naam te danken aan de Griekse stad Olympia, waar de Olympische Spelen voor het eerst werden gehouden.


De Grieken vereerden vele goden, en ter ere van hen werden er feesten gehouden, die soms dagenlang duurden. Alleen Grieken mochten eraan deelnemen.


De eerste Spelen hadden nog niet veel met sport te maken; er was maar 1 sport: de stadiumloop, of 192 meter lopen. De rest ging over feest vieren. De sportwedstrijd zelf duurde maar 1 dag, maar het feesten ging dagenlang door.


De winnaar van de loopwedstrijd kreeg een olijfkrans en werd door de inwoners van zijn dorp vereerd.

Alles ging goed met de Spelen en er werd steeds meer aan sport gedaan, tot keizer Theodosius I in 393 nC besliste dat de Spelen afgeschaft moesten worden. Hij was christen en geloofde helemaal niet in de natuur goden van de Grieken. De Spelen bestonden niet meer
Maar in 1892 was er Pierre de Coubertin, een Fransman die het heel spijtig vond dat de Spelen niet meer werden gehouden. Hij wou daar iets aan veranderen.


Er was toen heel weinig belangstelling in sport in Frankrijk, dus hij zocht steun in Amerika. Daar vonden ze dat hij gelijk had en in 1986 werden voor het eerst de Moderne Olympische Spelen gehouden.

Sinds 1986 worden de Olympische Spelen om de 4 jaar gehouden, elke 4 jaar in een ander werelddeel.

De Olympische Spelen hebben vele veranderingen ondergaan.


Sinds 1986 zijn er de medailles, goud, zilver en brons. Vroeger was dat een oljifkrans.


In 1920, toen de Spelen in Antwerpen werden gehouden, werd voor het eerst de Olympische eed afgelegd door een Belgische schermer en ook de Olympische vlag werd voor het eerst gehesen in Antwerpen. De vlag staat symbool voor alle werelddelen en alle landen in de wereld, want van elk land in de wereld kan je minstens 2 kleuren terugvinden in de vlag. Rood staat voor Amerika, blauw voor Europa, zwart voor Afrika, Geel voor Azië en groen voor Oceanië.


De Olympische vlam werd voor het eerst aangestoken in Amsterdam, in 1928. De vlam brandt van het eerste tot het laatste uur en wordt door fakkeldragers gedragen.

Er komen ook steeds meer sporten bij. In 1896 waren er 10 sporten, nu zijn dat er 28.

Sinds 1924 zijn er ook de Winterspelen. Deelnemers doen aan schaatsen, skieën, ijshockey,…


Sinds 1960 zijn er ook de Paralympics, de Spelen voor gehandicapten. Zwemmen is bij hen de meest populaire sport. Ik vind het heel moedig dat die mensen dat doen, ze laten aan de hele wereld zien dat hun situatie niet hopeloos is en ze hebben zeker ook een bezigheid door zoveel aan sport te doen. Ze laten zien dat ze ook iets kunnen betekenen in de sportwereld. Ik vind het alleen spijtig dat er zo weinig reclame voor wordt gemaakt en dat er ook véél minder geld in wordt gestoken.

Er zijn natuurlijk Olympische kampioenen die niemand ooit zal vergeten. Eén daarvan is Nadia Comaneci, het 14- jarige Roemeense meisje haalde de allereerste perfecte 10 in de turnsport. Ze haalde maarliefst 6 medailles, waarvan 4 gouden. En alhoewel ze nooit lachte, had ze de harten van de mensen veroverd met haar onschuldige gezichtje en haar perfecte oefeningen.

De Spelen van Sydney zijn de meest recente Spelen. Ze waren de duurste en de best georganiseerde Spelen ooit.

In 2004 worden de Spelen in de Griekse hoofdstad Athene gehouden.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen