Boekverslag : Remco Campert - Gouden Dagen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 927 woorden.

Eigen MeningVoorafQua schrijfstijl is Gouden Dagen leuk om te lezen omdat bijna alles wordt beschreven, ook zaken die weinig met de verdere loop van het verhaal te maken hebben.Verder stelt Gouden Dagen naar mijn mening niet echt veel voor. Het is een leuke poging, maar het verhaal is te zwak om echt interessant te zijn. Het is op zich wel leuk om een boek te lezen waarin bijna alleen maar leuke dingen gebeuren, maar ik denk dat schrijver er behoorlijk naast zat toen hij dacht dat dat genoeg was om een boek mee te vullen.

OnderwerpHoewel het mij wel aanspreekt dat er in dit boek vooral leuke dingen gebeuren, vind ik toch dat het vrij snel gaat vervelen. Misschien komt dit omdat ik zelf ook een vrij gelukkig leven leid en dus in boeken vooral over problemen wil lezen. Ik denk dus dat het boek vooral geshikt is voor mensen die echt problemen hebben gehad of hebben, en die via dit boek op een luchtige manier ook eens met leuke dingen in contact komen.GebeurtenissenDe sfeerbeschrijvingen in dit boek zijn zeer goed, waardoor elke triviale gebeurtenis iets extra's meekrijgt dat in veel andere boeken ontbreekt. Doordat je voortdurend op de hoogte bent van de gedachten van de hoofdpersoon ben je niet echt in staat zelf een beeld en mening over de gebeurtenissen te vormen, wat ik eigenlijk wel jammer vind. De gebeurtenissen zijn niet echt voorspelbaar en niet echt belangrijk, waardoor je op luchtige wijze door het boek heen wordt geleid.OpbouwDe opbouw is erg helder en duidelijk, alles wordt in chronologische volgorde verteld.

Omdat het boek is geschreven als autobiografie word alles in de verleden tijd verteld. In het begin is dit wat lastig maar als je er eenmaal aan gewend bent leest het boek vrij makkelijk.TaalgebruikHet boek bestaat grotendeels uit beschrijvingen vanuit de gedachten van de hoofdpersoon, af en toe afgewisseld door een korte dialoog. Het taalgebruik is simpel, er worden alleen maar woorden gebruikt die ik normaal ook gebruik.PersonagesDe naamloze hoofdpersoon komt sympathiek over. Hij is iemand die geniet van het leven en bereid is tot het helpen van anderen zonder daar iets voor terug te willen.

Verder zijn er eigenlijk geen belangrijke (uitgewerkte) personages in het boek. De ouders spelen natuurlijk wel een belangrijke rol, maar het enige dat je van hun te weten komt is dat ze veel reizen en avuntuurlijk zijn ingesteld, net als de hoofdpersoon.

Analyse en interpretatieAlgemeenTitel: Gouden Dagen

Schrijver: Remco Campert

Jaar van eerste uitgave: 1990

Genre: Roman

Periode: Moderne tijdSamenvattingHet boek begint als de naamloze hoofdpersoon zijn ouders ontmoet in Parijs. Hij had zijn ouders nog nooit eerder ontmoet en hij is dan ook dolgelukkig. Ook ontmoet hij daar Monique, vanaf dat moment zijn metgezellin. Hij brengt nog enige tijd door met zijn kunstenaarsvrienden en gaat dan naar Den Haag, waar zijn ouders wonen.

Hij neemt zijn intrek in Villa Eb en Vloed, het huis van zijn ouders, waar hij een gelukkige tijd beleeft. Na enige tijd begint hij aan "De grootste klok van de wereld", een project om een reusachtige klok op het drielandenpunt te plaatsen. Dit project ging om meerdere redenen niet door, maar de hoofdpersoon vond dat hij er toch wel plezier aan had gehad.

Dan blikt de hoofdpersoon terug op een expeditie naar Afrika, waar hij maar net ontsnapt aan een inboorlingenstam die er eigenaardige maar goedbedoelde rituelen op na houd.

Het boek eindigt als de ouders van de hoofdpersoon plotseling vertrekken. De hoofdpersoon is hier niet echt gelukkig mee, maar enige tijd later ontmoet hij zijn eigen zoon en is hij weer dolgelukkig.Plaats en tijdGouden Dagen speelt zich af in de moderne tijd. De plaatsen die in het verhaal bezocht worden zijn Parijs, Den Haag en Afrika. De omgeving is eigenlijk niet echt van belang voor de loop van het verhaal.OpbouwAlles wordt verteld door de hoofdpersoon, die als het ware terugblikt op zijn (zeer gelukkige) leven. Hierdoor leest het boek als een autobiografie, volgens mij doet Remco Campert dit om aan te tonen dat men ook heel goed kan leven zonder je druk te maken over allerlei problemen. Het verhaal verloopt vrij rechtlijnig, waardoor het makkelijk te volgen is.PersonagesDe naamloze hoofdpersoon is iemand die veel van het leven geniet. Hij neemt het leven zoals het komt en maakt zich niet echt druk over dingen. Zijn ouders zijn mensen die net als de hoofdpersoon veel reizen. Van Monique, zijn metgezellin , kom je eigenlijk helemaal niets te weten.Thema en motievenHet thema in dit boek is zonder twijfel geluk, de hoofdpersoon ziet alles van de zonnige kant. Het komt dan ook meerder keren voor dat iets grandioos mislukt (het klokproject, de afrika-expeditie) en dat de hoofdpersoon er toch plezier aan beleefd.PeriodeModerne tijd, waarschijnlijk het begin van de 20e eeuw.ConclusieHoewel ik er in het begin niet zo positief over was, moet ik toch cocluderen dat Gouden Dagen een best geslaagd boek is. Hoewel het niet echt interessant is leest het lekker weg en wordt je er wel vrolijk van. Ik denk dat dit niet echt een boek is om echt in je vrije tijd te lezen maar het is denk ik wel het leukste boek dat ik ooit voor nederlands heb gelezen. Een aanrader voor scholieren dus!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen