Boekverslag : Gunter Spang - Der Millionar In Der Seifenblase
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1402 woorden.

DIE MILLIONÄR IN DE SEIFENBLASE STIJN CROBACH 4V3

AUTEUR: GÜNTER SPANG

AANTAL BLZ.: 115Korte samenvatting van het verhaal

Het verhaal gaat over een jongen, met de naam Peter Fröhlich. Het is een kleine magere jongen, met een bril en rode haren. Peter Fröhlich heeft een bepaalde gave, hij kan bepaalde dingen voorspellen. Dat blijkt wanneer de leraar, Herr Lenkieser, zijn rekenwerk teruggeeft. Peter Fröhlich heeft geen enkele fout. Lenkieser verbaast zich daarover en vraagt hoe hij dat kan. Peter kan daar geen duidelijk antwoord op geven en zegt dat hij het gewoon opschrijft. Lenkieser gelooft dat niet en denkt dat hij heeft afgekeken, maar als Peter voor de klas nog een paar sommen ‘zomaar opschrijft’ is Lenkieser overtuigd. Niet alleen de leraar, maar ook de hele klas staat perplex.

Op een dag ziet een andere jongen, Jumbo geheten, in het schrift van Peter toto-uitslagen. Tot de verbazing van Jumbo kloppen deze allemaal. Peter kan ze niet uit de krant hebben overgeschreven want de datum, twee dagen voordat de toto-uitslagen bekend worden gemaakt, staat erboven. Jumbo is de bink van de klas. Hij heeft vele volgelingen, die georganiseerd zijn in "die Club" en bedenkt met hen samen een plan. Ze stelen het schrift van Peter en schrijven de toto-uitslagen van aankomende zondag over uit Peter zijn schrift. Want als Peter ze de vorige keren ook goed gehad heeft, waarom nu dan niet ?

Na school gaan Jumbo en zijn vrienden naar een winkel waar ze een toto-formulier kunnen kopen. Ze vullen ieder een toto-formulier in. Een van de jongens, Frank, gaat echter nadat de andere jongens al weg zijn nog even terug naar de winkel en vult nog een formulier in op de naam van Peter Fröhlich.

Na twee dagen zijn de toto-uitslagen op de radio te horen. Maar wat blijkt? De jongens hebben niet alles goed. Hoe is dat nu mogelijk, Peter zou het toch goed moeten hebben? Teleurgesteld lopen de jongens weg van de radio.

De volgende dag is Jumbo, een van de jongens, niet op school. Niemand weet waarom niet. Opeens komt hij blij binnen gerend en schreeuwt dat ze allemaal dertig duizend Mark hebben gewonnen. De jongens van de Club staan versteld, er was toch iets fout? Jumbo vertelde dat de radiolezer een fout had gemaakt bij het voorlezen. Vanaf die dag zijn de Jongens van de Club rijk en gaat het verhaal dat Peter Fröhlich alle toto-uitslagen kan voorspellen als een lopend vuurtje door de stad. In alle kranten is zijn foto te zien. Iedere journalist wil hem spreken, maar dat kan niet want hij is verdwenen. Niemand weet waar naar toe. Een jongen, ene Fred, weet echter meer. Die desbetreffende dag liep Fred met Peter naar school, totdat een man in een auto vraagt of Peter sigaretten voor hem wil gaan halen. Peter wil dat wel, maar is na het halen van de sigaretten niet meer gezien. De man, Herr Rinaldo, die Peter ontvoerd zou hebben rook natuurlijk het geld toen hij Peter zag. Peter zou voor hem de goede toto-uitslagen opschrijven en Rinaldo zou er met het geld vandoor gaan. Fred moet Rinaldo op het politiebureau identificeren maar kan dat niet meer.

De volgende dag start de school een zoekactie naar Peter. Fred gaat ook mee en zoekt samen met de Club naar Peter. Op een gegeven moment ziet Fred een aanhang biljet van een tovenaar hangen, en beseft dat dat de man moest zijn die Fred heeft ontvoerd.

Ze weten nu wel wie Peter ontvoerd heeft, maar niet waar Peter nu is.

Fred en de Club gaan naar het politiebureau om te zeggen wie Peter ontvoerd heeft. Op het politiebureau zoeken ze op waar Herr Rinaldo zou moeten wonen. Wanneer ze echter bij zij huis aankomen, doet er een vrouw open. Dit blijkt de zus van Rinaldo te zijn. Zij kan de politie verder helpen, waar men Rinaldo wel kan vinden. Rinaldo vindt men niet bij het adres dat door de zus van Rinaldo is opgegeven, maar Peter wel. En die kan weer naar huis.

De zoektocht die nog steeds bezig is, heeft ondertussen succes. De jongens van de Club zien Rinaldo in een auto zitten. Ze bevelen de chauffeur van die taxi om naar het politiebureau te rijden en daar Rinaldo af te zetten.

Bijna alle problemen zijn dan opgelost. Peter is weer terug bij zijn vader en zijn moederen Rinaldo zit in de gevangenis. Nu moet Peter en zijn gezin nog alleen rijk worden. De vader van Peter koopt een paar toto-formulieren en geeft ze aan Peter. Deze vult ze in, maar bijna niets is goed. De hele familie Fröhlich is wanhopig. Hoe kan dat nu? Iedereen is rijk geworden met Peter, behalve Peter zelf.

De dag daarna ontvangt de moeder van Peter toch opeens dertig duizend Mark. Zij is heel blij, maar snapt niet hoe dat kan. Frank snapt dat echter wel. Daarboven op komen de jongens van de Club nog eens ieder vijf duizend Mark brengen, als een soort schadevergoeding. Zo is Peter en zijn gezin toch nog rijk geworden. Zijn gave is Peter echter kwijt.Titelverklaring

De titel heeft betrekking op een droom die Peter had. Hij droomt dat hij zelf in een zeepbel zit. Onder hem liggen allemaal goudstukken. Die wil Peter graag hebben. Maar om die goudstukken te kunnen pakken moet hij de zeepbel, die het geluk symboliseert, kapot prikken.

Peter staat dan voor een keuze. Laat hij zijn geluk, de zeepbel heel, of kiest hij toch voor de vele goudstukken ten koste van zijn geluk. Uit dit fragment zou je het gezegde: "Geld maakt niet gelukkig" kunnen formuleren. Dit is een boodschap die de schrijver in zijn boek geeft.

De leraar van Peter, Lenkieser praat ook nog over een zeepbel. Hij ziet de zeepbel als een gave. Je hebt de gave, maar van het ene op het andere moment kan de zeepbel kapot springen, en is je gave dus weg.

De zeepbel heeft dus betrekking op: 1) het geluk van Peter

2) de gave van Peter

Het woord millioneer heeft betrekking op het vele geld dat is het verhaal omgaat bij het winnen van de toto.Karakters + citatenPeter Fröhlich: een kleine magere jongen met een bril en rode haren.

- Es war ein erbärmliches Bübchen in einem abgetragenen Matrosen anzug. Er trug einen

Blechbrille.

-…schön dagegen die feuerroten Haren.

Peter had een talent dat hij zomaar goede uitkomsten en toto-uitslagen kon opschrijven.

- Ich hab es einfach so hingeschrieben.

De toto-uitslagen voorspellen deed hij maar voor zijn lol, als spelletje.

- Ich wollte erst einmal ausprobieren, ob ich richtig tippen kann!

- Ich hab es doch nur aus Spaß gemacht.Jumbo: Jumbo was een grote sterkte jongen, de bink van de klas. Hij had een Club waar hij leider en zijn vrienden lid van waren.

- Jumbo, das Elefantenbaby, war der stärkste Mann der Klasse.

- Er war groß und dick…..

- In der großen Pause traf sich de "Club" wie verabreder am Fahrradschuppen. Er bestand aus den fünf Stärksten der Klasse.Lenkieser: De leraar van de klas van Peter. Hij kan maar moeilijk geloven dat Peter zomaar de uitkomsten van rekenopgaven kan opschrijven.

- Fröhlich, wo hast du die richtigen Lösengun her?

- Du hast dir die Einlösungen einfach so gedacht?!Herr Rinaldo: Rinaldo woont in een mooie villa waar hij Peter gevangen houdt. Hij wil dat Peter de goede toto-uitslagen voor hem opschrijft, zodat hij rijk wordt. Rinaldo is niet erg aardig voor Peter.

- Heute geben wir zunächst einmal unsere Tipscheine ab.

- Deine Eltern sind froh, daß du ihnen nicht mehr auf dem Geldbeutel liegst.Eigen mening

Ik vond het een leuk boek. Het was eens een boek dat mij een beetje interesseerde. De meeste boeken die ik voor de moderne talen moet lezen gaan meestal over niks interessants. Dit was tenminste een boekje met een leuk verhaal. Toen ik eenmaal aan het lezen was, vond ik het best leuk om door te lezen.

Het leukste fragment uit het boek vind ik het moment dat de schrijver in het boek zelf voorkomt. De schrijver beschrijft Peter en begint hem allemaal dingen te vragen. Peter antwoord hierop dat dat helemaal niet kan, omdat hij de schrijver van het verhaal is en zelf niet meespeelt. Ik vond dit een hele leuke, onverwachte dialoog. Het is jammer dat dit maar een keer voor komt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen