Boekverslag : Remco Campert - De Harm & Miepje Kurk Story
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4133 woorden.

Verslag van : De Harm & Miepje Kurk story van Remco Campert



Een korte motivatie van mijn boekkeuze:

Een meisje bij mij in de klas had dit boek al gelezen. En omdat het een dun boekje is wat zich gemakkelijk leest raadde ze mij aan om dit boek dan ook te lezen. Dit kwam mij dus goed uit i.v.m. gebrek aan tijd.

Mijn eerste persoonlijke reactie:

Ik vond de titel van het boek wel interessant. Het maakte me nieuwsgierig. Het boek wordt eigenlijk gevraagd om te lezen. Toch vond ik het boek tegenvallen, want er werden veel moeilijke woorden gebruikt. Het begin was eigenlijk ook wel vreemd, want er wordt in het begin vertelt wat er daarna gebeurt. Daardoor heb ik de eerste paar bladzijden nog een keer gelezen nadat ik het boek net uit had. Op een gegeven moment vond ik het verhaal wel boeiend, want ik wilde het zo snel mogelijk uitlezen om erachter te komen of Harm ooit nog achter de waarheid zou komen.



Een korte samenvatting van de inhoud:

Schrijver Romke Terkamp is van zijn vrouw af. Hij gaat voorlopig in een hotel wonen, terwijl zijn nieuwe woning in orde wordt gemaakt in Amsterdam. Romke neemt zich voor om vanaf nu eeuwig vrijgezel te blijven. Zolang hij in het hotel verblijft gaat dit goed.

Een plotselinge ontmoeting met zijn oude vriend Harm Kurk brengt zijn gevoelens over het eeuwige vrijgezellenbestaan aan het wankelen. Harm is getrouwd met Miepje Kurk, een beeldschone jonge vrouw. De eerste ontmoeting tussen Romke en de beeldschone Miepje was meteen sex op het eerste gezicht. Als Romke wordt gevraagd om tijdelijk bij het stel in te trekken, tijdens de verbouwing van zijn nieuwe flat, beginnen de problemen al. Hij kon het natuurlijk niet maken om dit voorstel af te slaan en trekt dus bij ze in.

Als Harm even niet thuis is kunnen Romke en Miepje zich niet meer inhouden en beginnen hevig de liefde te bedrijven. Harm komt hier "gelukkig" niet achter.

Omdat Romkes flat eindelijk klaar is kunnen ze zich nu gemakkelijk bij hem terugtrekken met z'n tweetjes.

Ze spreken zo'n 2/3 keer per week bij Romke thuis af en bedrijven steeds opnieuw de liefde. Hun relatie is volledig gebaseerd op sex waar geen gevoelens aan te pas komen. Dit alles gaat goed zolang er nog geen problemen zijn tussen Harm en Miepje. Maar na een lange tijd stapelen de problemen zich al op tussen het getrouwde koppel. Harm vermoedt dat zijn Miepje een verhouding heeft en praat hierover met Romke. Romke praat dit met succes uit zijn hoofd. Miepje kan er niet mee leven dat Harm haar wantrouwt en besluit om hem te verlaten ook al is het terecht dat hij haar wantrouwt. Ook Romke gaat voor een maand naar zijn oude vriend Willem Ananas in Frankrijk, waar hij zich ook weer kan gaan richten op het schrijven, want hier was door alle veranderingen van de afgelopen tijd niets meer van gekomen.

Hij houdt nog steeds contact met Harm gedurende zijn maand in Frankrijk en Miepje is in het niets verdwenen.

Als Romke besluit om weer terug te gaan naar de stad ziet hij zijn vriend Harm met de bekende en beruchte actrice Trudy Vampirosa in een bekend tijdschrift staan. Harm kreeg opeens veel publiciteit, waardoor ook Miepje achter de relatie van Harm en Trudy kwam. Ze is jaloers en besluit om terug te gaan naar haar echtgenoot. Alles komt tot slot weer op zijn pootjes terecht.







Verdiepingsopdracht 1:



Welke uiterlijke en innerlijke eigenschappen heeft het hoofdpersonage?

Over het uiterlijk van Romke is niets bekend. Wel kan ik iets vertellen over zijn innerlijk.

Na zijn ervaringen met zijn ex-vrouw is hij vastbesloten dat hij eeuwig vrijgezel zal zijn. Hij plant zijn hele toekomst zonder vrouw. Hij besluit niet meer verliefd te worden. Dit alles komt niet uit. Hij bedriegt zijn beste vriend. Hij heeft een sexrelatie en alles loopt anders dan verwacht. Ondanks dat hij zijn vriend bedriegt blijft hij Harm nog steeds steunen in moeilijke situaties. En hij heeft Harm ook uit een moeilijke situatie geholpen, dat was Harm niet alleen gelukt. De hoofdpersoon is dus behulpzaam en weet goed hoe hij andere of zichzelf uit benarde situaties moet halen.

Wat wil het hoofdpersonage uiteindelijk bereiken?

Romke wil iets bereiken, maar dit komt niet uit. Zo lukt het hem niet om zich niet bezig te houden met de liefde en om eeuwig vrijgezel te blijven . Hij wil zijn relatie met Miepje strikt geheim houden omdat er vooral voor Miepje veel op het spel staat. Dit weet hij goed vol te houden.

Welke invloed heeft het karakter van het hoofdpersonage op wat hij/zij doet?

Hij kan dankzij zijn voorzichtigheid en behulpzaamheid de relatie tussen hem en Miepje goed verborgen houden en kan hij ondertussen Harm helpen in zware tijden.

Wat zijn de belangrijkste beslissingen van het hoofdpersonage?

Zijn belangrijkste beslissing was de keus om wel of niet in te trekken bij het getrouwde stel, omdat deze beslissing "ernstige" gevolgen heeft gehad. Deze beslissing heeft een belangrijk deel van zijn leven bepaald.

Ook de beslissing om een maand naar Frankrijk te gaan was belangrijk.

Welke gevolgen hebben die beslissingen?

Zijn keus om in te trekken bij Harm en Miepje vergrootte de kans dat hij zijn vriend zou gaan bedriegen en dat hij misschien wel verliefd op Miepje kon worden. Zijn vriend heeft hij dus bedrogen en hij ging ook om Miepje geven. De relatie tussen Miepje en Harm verslechterde.

In Frankrijk heeft goed kunnen nadenken over wat er allemaal was gebeurd de laatste tijd en hij ging weer schrijven. Ook leerde hij in Frankrijk Knollie kennen, waar hij later veel mee optrok.

Welke beslissingen zou jij ook genomen hebben?

Als ik in dezelfde situatie zou zitten als Romke zou ik ook naar Frankrijk zijn vertrokken voor een maand.

Ik zou natuurlijk niet bij mijn vriendin gaan intrekken als ik wist dat de kans groot zou zijn dat ik verliefd zou worden op haar vriend. Dit zou alleen maar vervelende situaties wekken.

Verandert het hoofdpersonage in de loop van het verhaal? In welke opzichten? Waardoor ontstaat die verandering?

Ja, de hoofdpersoon verandert wel een beetje. Hij gaat weer aan het werk sinds alle gebeurtenissen. Door alle omstandigheden had hij al een tijd lang niet meer geschreven. Ik denk ook dat hij zijn gedachten over het eeuwige vrijgezellenbestaan heeft verandert na zijn ervaringen met Miepje.

Vind jij het hoofdpersonage een sympathiek persoon of juist niet? Leg uit.

Ik vond de hoofdpersoon wel aardig, maar dat hij zijn beste vriend zo kan bedriegen en zo kan voorliegen vind ik niet bepaald sympathiek van hem.

Kon je je goed in het hoofdpersonage verplaatsen?

Ik kon me wel inleven in de hoofdpersoon, maar ik kom niet veel over zijn karakter te weten.

Ik begreep de reacties van Romke goed als hij steeds ervoor moest zorgen dat Harm niets mocht merken van zijn relatie met Miepje. Ik vond dat hij dit goed verborgen kon houden. Steeds op het moment dat Harm er bijna achter kwam wist hij het weer te verdraaien.

Welke andere personages komen in het verhaal voor? Karakteriseer ze kort.

Andere personen die in het verhaal voorkomen zijn:

- Miepje, de beeldschone jonge echtgenote van Harm.

- Harm, de onzekere vriend van Romke en man van Miepje.

- Trudy Vampirosa, de beruchte actrice die het met iedereen doet.

- Froukeline Scharnier, die Miepje opvangt en verliefd wordt op haar.

- Willem Ananas, een oude vriend van Romke die in Frankrijk woont.

- Knollie, het dienstmeisje van Willem Ananas en later "vriendin" van Romke.

Meer kan ik niet vertellen over deze personen, want ik kom niets over hun karakter te weten, omdat het verhaal in de ik-vertelsituatie staat kom ik dus weinig over hun te weten.



Welke rollen spelen de andere personages?

Zie vorige vraag.

Wat vind je van de ideeen/kijk op de wereld (werkelijkheid) van de personages? Ben je het daarmee eens of keur je de af? Waarom.

Iemand als Trudy Vampirosa keur ik af, want ik vind dat zij zich maar hoeretig gedraagt. Daar hou ik niet van.

Ik ben het ook oneens met Miepje, want ik vind dat je geen overspel moet plegen en al zeer zeker niet met de beste vriend van je man.

Ik kan Harm goed begrijpen, want ik vind zijn gedrag logisch. Zo zou ik ook reageren. Wel was ik het oneens met hem toen zo diep in de put zat over de gedachte dat hij dood zou gaan. Iedereen gaat toch dood. En als jij niet wil geloven dat er iets is na de dood dan zal dat er voor jou ook niet zijn.

Welke personages zijn karakters en welke types? Waarom?

Ik vind eigenlijk alle personages in het boek types, omdat ik maar weinig over hen te weten kom. De personages inclusief de hoofdpersoon worden weinig uitgediept.



Verdiepingsopdracht 2



Mijn leeservaring:



1. Onderwerp

- Het onderwerp is de relatie van Harm en Miepje Kurk en de rol die Romke hierin speelt.

- Ja, het is wel interessant om te lezen hoe iemand overspel pleegt en hoe dit verborgen moet blijven. Voordat ik het boek ging lezen had een vriendin van mij me al vertelt dat het over een schrijver ging die met de vrouw van zijn beste vriend naar bed ging, en dat sprak mij wel aan. Ik verwachtte eigenlijk nog niets van het boek. Ik wist alleen waar het een beetje over ging.

- Het onderwerp ligt helemaal niet buiten mijn belevingswereld. Deze situatie komt vaak voor in het dagelijks leven. Je ziet dit verhaal zich vooral vaak in soaps afspelen, waar ik bijna elke dag naar kijk. Dus de situatie was mij wel bekend. Het boek heeft me dan ook niet nieuwe kanten laten zien over het onderwerp.

- Ik ben niet anders over het onderwerp gaan denken na het lezen van dit boek. Ik vind nog steeds dat je situaties als deze uit de weg moet gaan en dat je nooit je huwelijk of je relatie met je beste vriend(in) op het spel moet zetten voor zo'n avontuurtje. Er komt alleen maar narigheid van en je moet voortdurend liegen. Je kan het bovendien ook aan niemand kwijt, want dan is de kans groot dat diegene die het niet mag weten erachter komt.

- Ja, ik had wel gedacht dat het zo een beetje zou lopen. Het was wel verrassend voor mij dat sommige situatie grappig werden gemaakt. Dat vond ik wel leuk aan het boek. Vooral het einde was zeer verrassend, omdat Romke eigenlijk op een bijzondere, grappige, maar niet leuk voor hem zelf, manier wordt geboet voor wat hij zijn vriend had aangedaan zonder dat zijn vriend het toch komt te weten van de verhouding tussen Miepje en Romke.

- Nee eigenlijk niet, want uit het boek blijkt dat je zomaar overspel kan plegen zonder dat je er voor wordt gestraft, want Miepje wordt er niet echt voor gestraft. Wel wordt Romke op slinkse wijze gestraft. Ik vind dat beide partijen gestraft moeten worden. Ook degene die overspel pleegt verdient een straf en niet alleen diegene met wie dat gebeurt.

- Ik vind dat het onderwerp goed is uitgewerkt. Er hoeft eigenlijk niets aan toegevoegd te worden. In het verhaal kom je verschillende "hobbels" tegen die voorkomen in zo'n situatie, dus dat vind ik goed genoeg.

- Bijna in elke film komt deze situatie voor, het is een bekend onderwerp om een verhaal over te maken. Je kunt met dit onderwerp veel kanten uit. Zo zie je deze situatie dagelijks op de televisie. Ik kijk natuurlijk liever naar een soapserie of naar Jerry Springer dan dat ik een boek moet lezen.



2. De gebeurtenissen

- Het overspel van Miepje met de beste vriend van haar man is de belangrijkste gebeurtenis, want deze gebeurtenis bepaalt eigenlijk het hele verhaal. Alles wat daarna gebeurt is een gevolg van deze gebeurtenis. Alles wat er gebeurd is dus gebaseerd op het overspel van Miepje met Romke.

- De nadruk ligt op de gebeurtenissen, omdat er wel wordt verteld over de gedachten of gevoelens, maar er wordt niet zo diep op ingegaan. Je weet wel wat de gedachten en gevoelens zijn van de personages, maar de gebeurtenissen zijn belangrijker. Alhoewel uit deze gebeurtenissen wel weer nieuwe gedachten en gevoelens ontstaan.

- Alles draait eigenlijk maar om die ene gebeurtenis, maar je wilt erachter komen hoe het afloopt en of Harm achter de verhouding komt die zijn vrouw met Romke heeft. Dus dit blijft je boeien.

- De gebeurtenissen komen zeker logisch uit elkaar voort. Ik vind dat het verhaal eigenlijk heel logisch is.

- Ik vind gebeurtenissen boeiend, omdat je steeds wilt weten hoe het afloopt. Ook vind ik het verhaal dramatisch, omdat er zich gewoon een echt drama afspeelt. Soms vond ik het boek ook wel licht humoristisch, omdat treurige situaties toch weer "vrolijk" worden gemaakt.

- Toen Harm bij Romke voor de deur stond verwachtte Romke eigenlijk Miepje. Dit was wel grappig omdat Romke op een bepaalde manier groet als Miepje komt. Romke riep: "Joehoe! Kom boven. Het bed staat klahaar!" Opeens stond Harm voor z'n neus. Romke schrok zich natuurlijk dood en hij moest verklaren waarom hij op die manier groette. Romke hing een lang verhaal op over zijn bed dat niet meer goed was en dat door een aantal mannen zou worden opgehaald. Harm geloofde dit natuurlijk, want het was geen onwaarschijnlijk verhaal.

Toen Harm met Romke in de huiskamer zat ging de deurbel. Dat was Miepje natuurlijk. Romke was op van de zenuwen. Hij snelde naar de deur en deed net alsof het die mannen waren voor het bed dus hij ging allerlei stemmen nadoen van klagende mannen die helemaal voor niks kwamen omdat het nu allemaal zo slecht uitkwam. Miepje wist niet wat ze zag en vroeg zich af waarom Romke zo raar deed. Ze snapt er niets van en liep kwaad weg. Harm die nog in huiskamer zat na te denken over zijn verloren Miepje dacht nog steeds dat het de mannen voor het bed waren die voor de deur stonden.

Dit vond ik zo grappig en zo goed van Romke hoe hij zich eruit lulde, dat deze situatie het meeste indruk op mij heeft gemaakt.

- Nee, geen enkele gebeurtenis heeft mij echt aan het denken gezet.

- De gebeurtenissen spelen zich op een nerveuze manier af en dit maakte mij nog nieuwsgieriger naar hoe het zou aflopen. Ik wilde nog sneller erachter komen of Harm het ooit te weten zou komen.

- Het voorbeeld wat ik al eerder hierboven heb genoemd zag ik helemaal voor me. Op dat moment kon ik me echt inleven in de situatie. Voor de rest maakte het niet zo veel indruk op me, omdat ik deze situatie zo vaak zie in films of soaps.

- Ik moest zelf eigenlijk niet echt veel invullen, dit vond ik wel fijn. Het laatste moest je wel zelf invullen. Je weet dan niet of Romke nu iets heeft met Knollie of dat ze gewoon vrienden zijn. Je komt er ook niet achter of Harm het nou te weten komt dat Miepje die verhouding met zijn beste vriend had. Dat was wel vervelend, want dat was nou net de hamvraag voor mij.

- Nee, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt van dichtbij en daar ben ik ook blij om, omdat het niet echt leuk is als je zoiets meemaakt. Dit had geen invloed voor mij om het beter te begrijpen.

- Ik moest niet worstelen om verder te lezen, omdat ik zeer nieuwsgierig was naar de obstakels die Romke en Miepje nog meer zouden tegenkomen bij het verborgen houden van hun verhouding.

- Ik zie dagelijks vergelijkbare gebeurtenissen op televisie. Toch vind ik deze tekst beter omdat de hoofdpersoon veel meer obstakels tegen komt die in zijn nadeel werken dan in een soap bijvoorbeeld.



3. Personages

- Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken, want ik zou geen goede vriendin zijn als ik mijn beste vriendin zo zou bedriegen. Ik zou bovendien nooit zo veel willen liegen. Als ik zoiets verborgen moest houden zou ik gek worden en dan zou dat stukje van mijn leven alleen maar gelogen zijn tegenover anderen.

- Ja, ik kan me goed verplaatsen in de personages, omdat ik hun reacties op de situaties erg logisch vind. Ik zou ook zo reageren in die situatie.

- De personages gingen niet echt voor me leven, omdat er niet zo diep op hun gedachten en gevoelens werd ingegaan, het draaide allemaal meer om de gebeurtenissen. Eigenlijk vond ik alle personages types, want ik kwam niet veel van hen te weten. Ik kon me wel goed inleven in de gebeurtenissen.

- Dat Romke zijn vriend Harm toch nog blijft steunen als hij in moeilijke periodes zit vind ik heel knap, omdat de situatie toch wel moeilijk lag en ook vond ik het knap hoe hij het zolang verborgen kan houden voor Harm en op wat voor manier hij dat deed.

- Ik vind niet dat je je zo moet gedragen als Romke en Miepje, want je hoort je beste vriend(in) niet te bedriegen op wat voor manier dan ook. Ik vond het gedrag van hun wel passend bij de situatie.

- Ik vind Romke nooit bij het stel had moeten intrekken, want hij wist dat hier alleen maar problemen van zouden komen. Dit vond ik dus geen goede beslissing. Wel vond ik het een goede beslissing van Romke om een maand naar Frankrijk te gaan, want dan kon hij tenminste alles eens op een rijtje zetten en dat heeft hem dan ook goed gedaan. Ik zou dus niet bij het stel zijn ingetrokken, ik zou de problemen uit de weg gaan.

- Ja, ik vind dat de personages wel voorspelbaar reageren, want de reacties waren logisch op dat moment. Ik zou ook zo reageren in die situatie.

- Ik vind Harm wel sympathiek, misschien vind ik dat wel uit medelijden, maar eigenlijk doet hij geen vlieg kwaad. Romke en Miepje vind ik absoluut niet sympathiek, omdat ik het niet sympathiek van hun vind dat zij Harm zo bedriegen en voorliegen.







- Ik kwam het meest te weten over Harm, omdat de meeste problemen zich bij hem afspeelde en daar werd veel op in gegaan en dus kwam ik meer over hem te weten dan over de andere personages. Ik vond zijn gedrag wel logisch en kon hem wel begrijpen. Ik zou ook zo reageren als ik dacht dat mijn vriend een verhouding had. Ik zou wel niet zo gaan in zitten over de dood zoals Harm dat deed een tijdje lang.

- Ja, eigenlijk ik moest ik wel veel invullen over het innerlijk van de personages, want er werd niet zo diep op hun gedachten en gevoelens ingegaan. Dit vond ik op zich niet vervelend, omdat ik dan sneller het verhaal kon begrijpen, want soms maakt het een verhaal alleen maar ingewikkeld en langdradig. Ik vond dit wel vervelen toen ik dit verslag aan het maken was, omdat ik moeilijker antwoord kan geven op vragen over het innerlijk van de personages.



4. Bouw

- Ik vond de bouw in het begin wel ingewikkeld, omdat in het eerste hoofdstuk wordt verteld wat er daarna gebeurde (flashback). Achteraf vond ik dit wel leuk en snapte ik het verhaal wel.

- Het verhaal komt langzaam op gang, omdat er al wordt begonnen met een flashback. Er wordt vaak gebruik gemaakt van terugblikken en hierdoor wordt de kern van het verhaal later bekend.

- Ik vind dat alles zeker goed met elkaar samenhangt. De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort.

- Nee, het verhaal was niet echt spannend. Er kwamen niet echt spannende gebeurtenissen in voor. Het verhaal was meer een drama.

- Het verhaal was wel boeiend, omdat je je tijdens het lezen steeds afvraagt of Harm nu achter die verhouding komt of niet en dat blijft je boeien. Je bent ook steeds nieuwsgierig welke moeilijkheden Romke en Miepje nog zullen tegenkomen.

- Er is een verhaallijn en dat vond ik wel fijn omdat het anders veel te ingewikkeld zou worden.

- De terugblikken passen wel bij het verhaal, maar het was niet echt nodig geweest. Ik zou het ook wel begrijpen zonder de terugblikken.

- Ja, er werd wel degelijk met de tijd gespeeld. Soms vind ik dit wel onnodig, maar het was niet ingewikkelder, doordat goed duidelijk was waar er terug werd gegaan in de tijd.

- Ja, er zitten veel terugblikken en herinneringen in de tekst. Soms vond ik dat onnodig zoals ik al had gezegd.

- Het einde liet veel vragen bij me achter zoals: Heeft Romke nu iets met Knollie of niet? En zou het kind van Froukeline en Romke haar vader ooit nog leren kennen. Ik vond het jammer dat er niet verder werd ingegaan op de gebeurtenis tussen Romke en Froukeline. Dit zou eigenlijk een goed vervolg kunnen worden op het boek.

- Je ziet het verhaal door de ogen van Romke. Het verhaal wordt door hem verteld. Ik vond dit soms vervelend, omdat je niets komt te weten over Harm en Miepje als Romke in Frankrijk zit. Je leest alleen dat wat Romke ziet ,weet en meemaakt.



5. Taalgebruik

- Soms vond ik de tekst wel ingewikkeld, omdat er veel dialogen in voorkwamen en dan wist ik soms niet wie wat zei. Ook werden er vaak woorden gebruikt waarvan ik de betekenis niet wist.

- De ik-verteller gebruikt een enkele keer niet het persoonlijk voornaamwoord 'ik', maar de ironische typering 'de log‚'. Dit was het enige dat me echt was opgevallen op het gebied van taal en stijl.

- Er komen weinig gedachten en gevoelens in de tekst voor, maar daar had ik geen moeite mee. Er werd wel veel gebruik gemaakt van dialogen. Dit was best leuk, want dan is het net of je er naast zit als personen aan het vertellen zijn. Soms was dit wel ingewikkeld, want dan wist je niet wie wat zei.

- Je komt er niet meteen achter wat de kern van het verhaal is, waar het precies om draait. Soms was het wat te uitgebreid als er terug werd gegaan in de tijd.

- Ja, het taalgebruik past wel bij de personages. Ik vind niet dat er gebruik wordt gemaakt van een bepaald taalgebruik. Dit is ook niet nodig gezien de situatie en de personages. Ze waren niet asociaal dus er werd geen gebruik gemaakt van asociaal taalgebruik.

- Nee, de tekst bevat geen beeldspraak en/of symbolische verwijzingen.

















Verdiepingsopdracht 3 ( Dit komt van een recensie uit de Provinciale Zeeuwse Courant)



De schrijver van de recensie spreekt wel positief over het boek vind ik.

Hij vindt dat het verhaal geknipt is voor een komische t.v.-reeks, omdat alle aspecten die hiervoor nodig zijn in het boek worden gebruikt. Als Harm en Miepje Kurk Romke onderdak aanbieden ontstaat een dolle situatie in de trant van Engelse of Amerikaanse familiekomedies, zegt hij.

Ook zegt hij dat ondanks de problemen die zich voordoen in het verhaal er toch leuke opmerkingen tussen staan. Hij noemt hier een voorbeeld van: "Bang? Ik? Maar natuurlijk was ik bang. De enige reden waarom ik ooit was gaan schrijven was om nooit te hoeven vechten en toch de indruk te wekken van iemand die zijn mannetje stond" (33).

Ik ben het met de schrijver van deze recensie zeker eens. Ik vind het boek ook wel wat weg hebben van een komische drama-serie. Enkele ernstige, treurige situaties werden door Remco Campert op een soms ironische en grappige manier geschreven, waardoor ik ook de humor in zag van de situatie.



De evaluatie:

Ik vond het boek boeiend, omdat ik er voortdurend achter wilde komen of Harm ooit nog achter de verhouding zou komen, waardoor het boek me bleef boeien. Soms had ik wel een beetje moeite met de hoeveelheid dialogen in het boek, maar dat zorgde er wel voor dat het af en toe leek alsof ik bij zo'n gesprek zat en dat was wel leuk. Het verhaal was zeer soap-achtig wat mij wel beviel, want ik hou wel van soaps, maar de gebeurtenissen waren daardoor af en toe wel voorspelbaar.



Het werken aan de verdiepingsopdracht was af en toe moeilijk, omdat ik niet veel van de personages kom te weten. Toch heb ik er dit keer gelukkig minder lang over gedaan dan de eerste keer. Dit kwam waarschijnlijk doordat ik nu al van tevoren al een beetje aanvoelde wat voor vragen ik zou moeten beantwoorden in de verdiepingsopdrachten en dus kon ik op sommige dingen letten bij het lezen.

Ik weet nu ook wat een recensie precies is en wat je hiermee kunt doen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen