Boekverslag : Arnon Grunberg - De Heilige Antonio
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1528 woorden.

Titel: “De heilige Antonio”

Schrijver: Arnon Grunberg

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Druk: Niet kunnen vinden

BeschrijvingsopdrachtKorte motivatie van boekkeuzeHet boek lag helemaal in z’n eentje in de mediatheek en schreeuwde: “Lief jongetje! Lees Mij! Ik lig hier!” Dus ik pakte het boek en ik zag dat de schrijver Arnon Grunberg was en dacht toen: “Oke boekje, ik ga jou lezen lezen!”

Persoonlijke reactieHet is wel een leuk boek. Dit komt vooral omdat er twee jongens van 18 en 19 jaar de hoofdpersonen zijn. Ze lijken ietwat dom en dat maakt het verhaal leuk. Verder zitten er spannende, droevige, opwindende zielige en vreemde momenten in.

Samenvatting van de inhoudPaul en Tito zijn broers van elkaar, Paul is achttien en Tito is negentien. Hun moeder heet Raffaella Andino. Hun was een struikrover is tijdens zijn “werk” door een man met een knuppel van eucalyptushout neergeslagen. Raffaela is serveerster in een koffiehuis. Na de dood van de vader zijn Paul, Tito en Raffaela uit Mexico gesmokkeld naar Amerika. Hier bezorgen ze s’ avonds van zes tot twaalf uur eten bij mensen. Raffaela neemt soms mannen mee naar. Ze noemen hen aanbidders. Sommige aanbidders betalen mee aan de huur of geven een kapstok ofzo. Vaak moeten Paul en Tito naar buiten als er aanbidders in huis zijn. Paul en Tito hebben bijles Engels. Daar leren ze de Kroatische Kristin kennen. Op een dag brengt Raffaella Ewald Krieg mee naar huis. Hij heet Ewald Krieg. Die avond had Ewald een aantal flessen wijn en champagne meegenomen. Deze hadden ze met z'n tweeën opgedronken. Raffaella wordt verliefd op Ewald en hij komt steeds vaker op bezoek. Op een dag heeft hij een idee. Ze gaan burrito's maken die Paul en Tito dan naar de mensen thuis brengen. Ewald wil het "Mama Burrito" noemen. Raffaella neemt ontslag bij het koffiehuis en Ewald koopt veel spullen in. Maar het bedrijfje loopt erg slecht. Na een tijdje komen mannen van het departement voor hygiëne alle spullen in beslag nemen. Raffaella krijgt ruzie met Ewald en stuurt hem haar huis uit. Raffaella zit zonder baan. Terwijl dit allemaal gebeurt, worden de jongens verliefd op Kristin. Na school spreken ze enkele keren met haar af en ze krijgen twee foto's van haar die ze goed moeten bewaren in een plastic hoesje. En als zij of iemand anders naar de foto's vraagt, moeten ze die bij zich hebben en zeggen hoe mooi ze wel niet is, dat ze van Tic-tac's en Orangina houdt, en dat haar borstjes drie Mercedessen met open dak waard zijn. Anders doet ze in het vervolg of ze lucht zijn. De jongens willen dat zij alles met hen doet. Kirsten stemt toe. De volgende dag gaan ze naar een hotel. Daar bedrijven ze de liefde en daarna doen ze alle drie een wens volgens een bepaald ritueel. Die wens doen ze speciaal op de (naam)dag van de heilige Antonio is. De heilige Antonio is de heilige van het onmogelijke. Een paar dagen zien ze Kristin niet meer en dan zien ze in de krant dat ze is opgepakt omdat ze een man heeft neergestoken. Ze wil de doodstraf, omdat dit nog niet het leven is dat voor haar is geschapen. Ze wilde in haar volgende leven een lama zijn, die van zich afspuugt…

Verdiepingsopdrachta) Thematiek

Het thema van dit boek is: Het leven is gebouwd op illusies, het onmogelijke.

Dit is volgens mij het thema, omdat bijna alles mislukt. Ook lijken een aantal dingen eerst heel mooi te zijn, waarna het fout gaat. Bijvoorbeeld het idee van Ewald om het bedrijfje “Mama Burrito” te starten. Het bedrijf loopt slecht, en de spullen worden op een gegeven moment in beslag genomen. Ook het feit dat Kirsten een moord begaat lijkt iets onmogelijks.

Het eerste motief hiervoor heeft niet zoveel te maken met het leven, maar wel met het onmogelijke. De heilige Antonio is de titel van het boek en tevens de heilige van het onmogelijke. (citaat wanneer Tito tegen Kirsten praat nadat ze “alles” hadden gedaan: “’Ze hebben het ons geleerd,’ zei Tito, ‘dat de heilige Antonio de heilige is van het onmogelijke.’”

Ten tweede de relatie van Raffaella met Ewald Krieg. Het zou te mooi zijn om waar te zijn. Ewald, een jonge man die vanwege het geld niet meer zou hoeven te werken. Raffaella, een vrouw die geen cent te makken heeft en toch een heel gezin moet onderhouden. Uiteindelijk liep deze relatie op de klippen. (citaat als Ewald en Raffaela ruzie hebben: “Hij pakte uit zijn binnenzak een chequeboek en schreef een cheque uit. Toen hij daarmee klaar was zei hij: ‘Ik geloof dat tienduizend dollar voldoende moet zijn voor de gelede schade. Ik ben wel een schoft, maar zo’n schoft ben ik nou ook weer niet.’ Raffaela pakte de cheque en scheurde hem in honderd kleine snippertjes. ‘En nou wegwezen!’”

“Mama Burrito” zegt al genoeg over het volgende motief. Weer een manier om uit de geldzorgen te komen, maar achteraf een illusie, omdat het allemaal in het niets loopt. (citaat: “Hij wilde er wel tienduizend dollar in investeren. Toen Raffaela dat hoorde werd ze gek. Ze droomde over Mama Burrito, ze dacht na oer Mama Burrito, haar vierde woord was Mama Burrito. Ewald Krieg zei: ‘En het houdt hier niet op’” maar even later gebeurdt er dit: “Mannen van het departement voor hygiëne zijn bij ons op bezoek geweest. Ze hebben alles in beslag genomen.”)

Ook kwam het bij Paul en Tito hard aan dat zo een mooi meisje, Kristen, zo een gruwelijke moord kon plegen. (citaat uit het stukje als Paul en Tito verhoord worden door de politie: “We begrijpen er niets van.” en “Toen konden we niet meer, en we begonnen te huilen. We wilden niet huilen, maar het huilen was sterker. We huilden waar de mannen bijzaten. Ze zeiden dat het niet erg was en gaven ons zakdoekjes. We konden niet ophouden.”)b) Plaats en Ruimte

Het verhaal speelt zich vooral af in New York, Amerika, in de wijk Queens. Scènes spelen zich af in huis, op straat, in het speeltuintje voor hun huis, op school, in het Hudson River park, en in een oud hotel dat onder de kakkerlaken zit.

De ruimtebeschrijvingen zorgen ervoor dat je je beter kunt inleven in het verhaal, dus in de personages en de situatie in het flatje van de hoofdpersonen. Misschien is het ook wel gebasseerd op de echte wereld, zodat je dan ook een voorstelling hebt van hoe het er in het echt is.

Het verband tussen plaats en thematiek is denk ik het feit dat er in Amerika van alles gebeurd en er allerlei soorten leefomstandigheden zijn (arm, rijk, begroeid met bomen, kaal enz.)

EvaluatieHet verhaal is erg nieuwssgierig makend, want je wil graag weten wat Paul en Tito doen met Kristen. En aangezien Paul en Tito vrijwel over het hele verhaal verspreid dingen doen met Kirsten blijf je erg nieuwssgierig. Soms zitten er wel saaie momenten in. Bijvoorbeeld de momenten als Ewald voorkomt. Bij mij komt hij nogal saai over. Tito en Paul daarentegen zijn in het verhaal best actief bezig. In huis zeggen Paul en Tito meer dan daarbuiten. Daarbuiten komt dat denk ik vooral omdat ze eiglijk alleen met Kirsten omgaan. En aangezien Kirsten het meeste te vertellen heeft, lopen Paul en Tito een beetje achter haar kont aan. Er zitten ook grappige momenten in. In het restaurant bijvoorbeeld gaat iedereen op de tafels trommelen. Dit begint door Paul en Tito, want die willen Ewald irriteren, om hem weg te pesten. Wat ook wel grappig is is het moment dat Paul en Tito “alles gaan doen” met Kirsten. Ze lijken niet echt geïnteresseerd en letten meer op de kakkerlakken in het vertrek.

Ik denk dat de moord op de vader van Tito en Paul de belangrijkste gebeurtenis is. Hierdoor gaan ze naar Amerika en proberen ze een nieuw leven op te zetten.

Maar gelukkig zijn er nog meer gebeurtenissen in het verhaal waardoor het verhaal interessant blijft. Bijvoorbeeld dat Ewald in de picture komt en dan “Mama Burrito” wil beginnen. Ook de ontmoeting tussen Kirsten en Paul en Tito blijft leuk, omdat je toch wel wilt weten of er iets tussen hen groeit. De gebeurtenis die mij het meest heeft aangesproken is denk ik de scene dat Paul, Tito en Kirsten in de hotelkamer zijn. Ik weet niet waarom, maar dat stukje is wel het meest interessant. Wat me wel aan het denken zette was het feit dat Kirsten juist Paul en Tito foto’s gaf. En dat Paul en Tito moesten zeggen tegen mensen hoe mooi ze wel niet was enzo. Achteraf gezien leek het meer op een voorbereiding van haar dood. Ze was dan wel dood, maar ze wilde wel iedereen laten weten dat ze toch iemand was die goed was, en niet verkeerd. De taal die gebruikt wordt is erg makkelijk te begrijpen. Persoonlijk ben ik geen moeilijke woorden tegen gekomen. Het leest lekker, en je kunt er zo de hele middag mee bezig zijn zonder dat het je gaat vervelen (door de eventuele moeilijk begrijpbare woorden).

Het is echt een leuk en fijn boek om te lezen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen