Boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2142 woorden.

Niemand houdt mij tegen – Evert Hartman

*A*

Zakelijke gegevensTitel: Niemand houdt mij tegen

Naam schrijver: Evert Hartman

Naam uitgever: Wolters Noordhoff

Jaar verschenen: 2001*B*

Waarom het boek is gekozenHet boek is gekozen omdat dit een opdracht van de leraar Nederlands is. We moeten het boek lezen en er volgens via het leerboek Nederlands een boekverslag van maken.*C*

Bespreking1 Ik vind het een heel mooi boek, het is interessant, nieuwsgierig makend, begrijpelijk, behalve een aantal beetje rare woorden uit de volgende eeuw zoals HV, maar het is ook spannend, origineel, veelzeggend en indrukwekkend.

2 Het verhaal speelt zich af in Nederland, in het jaar 2136, en het verhaal gebeurt in een week.

De zeespiegel is dan zo gestegen dat Utrecht en Amersfoort aan de zee zijn komen te liggen. Rotterdam ligt als een eiland met zware dijken eromheen in zee, en Amsterdam is steen voor steen afgebroken en ten noorden van Zwolle weer opgebouwd, maar het ligt nu alweer vier meter onder zeeniveau.

Het landschap is ook veranderd, het verkeer gaat nu door tunnels en de steden

liggen nu ook onder de grond. Veel gebouwen boven de grond zijn afgebroken,

waardoor de natuur weer begon te groeien. De kennis over de natuur was toen het belangrijkste.Richard Maas woont bij zijn ouders in Amsterdam, en zijn studie gezondheidswetenschappen kan hij thuis doen met een holovisie (HV), een televisie met een 3-D scherm. Op een dag ontmoet hij Wesley, een kloon.

In een warenhuis zien ze hoe twee Vlaamse meisjes door de politie worden opgepakt. Omdat Nederland zo klein is geworden door het half onderstroomde land kunnen er geen illegalen worden toegelaten in Nederland. Omdat iedereen een elektronische persoonskaart moet hebben valt een illegaal al gauw op in Nederland.

Richard is op slag verliefd op Stefanie, een van de twee meisjes, en besluit haar op te sporen. Als hij later in bed ligt wordt hij wakker gemaakt door zijn vader. Die vertelt hem dat de meisjes in Eindhoven zijn ontsnapt en of hij er meer van weet. Dit omdat ze het verdacht vonden dat Richard naar ze had gevraagd op het politiebureau. Hij legt alles uit en de politie gaat weer weg.Nu is Richard zo nieuwsgierig en hij besluit op onderzoek uit te gaan. Als hij Wesley de volgende dag weer tegen komt vertelt hij zijn verhaal en ze besluiten om samen te gaan zoeken.Op hun tocht komen ze een meisje tegen die Rasja heet. Ze komt uit een dorpje dat Galgeberg heet. Daar wonen mensen die kortlevers worden genoemd. Maar Rasja bezorgt hun veel problemen. Toch krijgen ze een beetje medelijden met

haar en ze nemen haar toch mee. Samen zoeken naar de twee Belgische meisjes.Maar toch is Rasja te weten gekomen dat ene Pascal de Vlaming geld verdient voor hulp aan illegalen. De volgende dag gaan ze dus alle drie op zoek naar Pascal. Via hem komen ze bij Raymond Muller terecht. In ruil voor geld vertelt hij dat de meisjes in een schuilplaats op de Lieropse heide zitten. Dichtbij de schuilplaats horen de jongens een vrouw met

Pascal praten. Plotseling begrijpt Richard dat hij de meisjes moet waarschuwen. Ze weten niet dat Pascal handelt in genetisch materiaal en daar illegale mensen

voor gebruikt in ruil voor persoonskaarten.De meisjes Anik en Stefanie, de twee illegalen, en de jongens Richard en Wesley vluchten weg. Alleen is de terugreis moeilijker dan ze gedacht hadden want de agenten die midden in de nacht bij Richard thuis kwamen, de broers van Rasja, en de twee mannen uit Lierop zaten hun achterna.

Om ze af te schudden reden ze dus eerst richting Rotterdam, daarna zouden ze met de boot terug naar Amsterdam gaan. Maar ook dat mislukt, want als de boot

strand, verdrinkt Wesley bijna en om naar een dorpje te komen moeten ze nog heel lang lopen en dan verdwalen ze ook nog.De mannen uit Lierop zijn ze dan al kwijt, maar de broers van Rasja hebben het nog niet opgegeven. Ze proberen of de schoolmentor van Richard, Sylvester een oplossing weet. Hij moet Pascal en Rudo misleiden. Dat mislukt en uiteindelijk worden ze allemaal opgepakt en lijkt alles tevergeefs te zijn geweest.Richard probeert dan alles om te zorgen dat Stefanie en Anik een verblijfs-vergunning krijgen. Dat lukt Richard niet. Maar het lukt Wesley door te bluffen voor elkaar. Anik mag blijven, maar Stefanie moet terug. Dat vindt Richard natuurlijk heel moeilijk, maar hij zal wel moeten, het kan niet anders.3 - 1 Het onderwerp spreekt mij wel aan, hierover heb ik nog nooit over nagedacht, hoe bijvoorbeeld alles in de toekomst zal zijn, zoals dat het land overstroomt en wat daarvan de gevolgen zijn voor illegalen in ons land, daardoor heeft het boek mij nieuwe kanten van het onderwerp laten zien.

Ik heb niet echt iets geleerd door het lezen van dit boek, maar ik ben wel anders gaan denken over dit boek, je moet natuurlijk streng optreden tegen illegalen in een land wat al heel vol is, maar je moet personen ook de kans geven om illegalen op te kunnen sporen.

Ik had verwacht dat Richard het voor elkaar ging krijgen om beide meisjes een verblijfsvergunning te kunnen geven, maar dat kreeg Wesley wel voor elkaar met Anik, dat vond ik wel heel verassend.

Ik ben het niet helemaal eens met de mening die uit dit boek naar voren komt, ik vind dat je hard moet optreden tegen illegalen, vooral als het land al overbevolkt is.

Dat de schrijver wou laten blijken dat er allemaal nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, liet hij wel erg blijken. Bijvoorbeeld het driedimensionale HV-scherm werd veel genoemd, of de multikom. Aan deze onderwerpen mocht wel iets minder aandacht worden besteed, want dat is helemaal niet het onderwerp van het boek.

3 – 2 Het verhaal bevat wel voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien, maar ik vind dat een boek in het begin, de eerste tien bladzijden al spannend moet zijn, anders heb ik zoiets van laat maar zitten, geen zin in, maar dit boek begon meteen al spannend, ik dacht van dit is leuk om te lezen.

De gebeurtenissen hebben allemaal met elkaar te maken er zaten geen rare verbanden in.

Het verhaal is spannend, omdat op het laatste moment duidelijk wordt gemaakt of de meisjes mogen blijven en er ontstaan steeds nieuwe onderwerpen.

Ik heb de beoordelingswoorden gekozen omdat ik ze echt bij het verhaal vindt passen, het is echt een omschrijving van het verhaal.

De gebeurtenissen in dit verhaal hebben mij niet aan het denken gezet, alleen maar of zullen ze Stefanie en Anik “redden”.

Op het moment ze in het stadshuis zijn en de gegevens via hun multikom kopiëren, dat vond ik een gebeurtenis die een indruk op mij heeft gemaakt.

3 – 3 Ik vind de hoofdpersoon, Richard niet echt een held, hij heeft wel twee meisjes proberen te helpen maar hij is wel tegen de wet in gegaan. Ik zou niet op Richard willen lijken, maar ik niet op Wesley. Maar als ik zou moeten kiezen zou ik toch wel op Richard willen lijken, omdat hij het vaakst eerlijk is en het beleefdst tegen andere mensen is.

Dat Wesley zo onbeleefd is tegen andere mensen dat is wel een eigenschap die ik heel raar vind, niet dat ik altijd beleeft ben, maar hij is wel onbeleefd op een heel rare manier.

Richard ging voor mij leven, hij is een normaal persoon, hij gedraagt zich normaal en hij is zoals mensen nu ook zijn.

Wesley reageert heel onvoorspelbaar, de ene keer is hij heel opgewekt en komt hij met allerlei ideeën en de andere keer dan is hij heel vaag en laat hij alles op zich afkomen.

Van Richard kom je het meest te weten, van zijn ouders en mentor. Je krijgt genoeg van hem te weten om zijn gedrag te begrijpen.

Ik ben het eens met Richard om de meisjes te zoeken, maar ik zou het zelf niet doen, je weet niet waar je moet beginnen en wat je allemaal te wachten staat.

Ik vind het logisch hoe Richard te werk gaat om zijn probleem op te lossen, daarom zou ik het niet anders doen.

Richard – ik: Hij gaat meisjes zoeken die hij graag wil helpen om een verblijfsvergunning te regelen, dat zou ik ook zo doen, maar hij reist er helemaal voor na andere steden en dat had ik weer niet gedaan.

Wesley – ik: Wesley is heel onvoorspelbaar en ik vind dat ik dat niet ben, hij heeft ook de raarste ideeën in zijn hoofd. Zoals naar de politie gaan en dan vertellen dat je een onderzoek aan het doen bent. Stel dat de politie erachter komt dat dit allemaal niet waar is, dan hang je, dus ik zou dat niet gedaan hebben.

3 – 4 Ik vindt dat alles wel goed met elkaar samen hangt. Het verhaal is wel erg spannend, daardoor is het ook erg boeiend. De bouw van het verhaal is niet ingewikkeld, daardoor is het goed te begrijpen. Het boek is daarom ook interessant om te lezen.

De bouw van het verhaal past ook goed bij het onderwerp. Er zitten geen vooruitblikken of terugblikken in het verhaal, dat is best fijn, want dan kun je ook niet in de war komen.

Het eind is wel duidelijk. Meestal eindigen verhalen met een goed einde. Dit verhaal had een goed einde en een slecht einde. Het goede was dat Anik mocht blijven en het slechte was dat Stefanie niet mocht blijven en weer terug moest naar Vlaanderen.

3 – 5 Het verhaal is duidelijk ingedeeld en ik vind het daarom niet lastig om te lezen.

In het verhaal worden gedachten weergegeven, maar ook “gezegde” gedeeltes. Bij Wesley werden meer “gezegde” gedeeltes weer gegeven en bij Richard werden meer gedachtes weergegeven.

De talen die de personages gebruiken passen goed bij ze.

Bespreekopdracht

4 – 1 De hoofdrolspelers zijn: Richard, Wesley, Rasja, Anik en Stefanie.Richard Maas is een jongen van zestien, Wesley, die in Amsterdam woont, vindt dat Richard wel twintig lijkt. In die tijd, 2136, staat heel West-Nederland onder water door de stormen in 2076 en 2091.Richard is een jongen die doorgaat tot hij zijn doel heeft bereikt. Hij heeft geen broers of zussen. Als hij twee Vlaamse meisjes ziet in het warenhuis is hij meteen verliefd op een van hen. Hij woont met zijn ouders, Claus en Angeline, één verdieping onder de grond. Richard volgt de studie gezondheidswetenschap. Zijn mentor is Sylvester. Richard zit op de sport judo. In het begin van het verhaal krijgt Richard een nieuwe vriend, Wesley.De belangrijkste bijrollen zijn:

Claus en Angeline, de ouders van Richard.

Joyce, de 'moeder' van Wesley.

Sylvester, de mentor van Richard.

Anita, de vrouw van Sylvester.

Rudo en Alexander, de neven van Rasja.

Pascal de Vlaming, de 'illegalenhelper'.

Raymond Muller, “verkoopt” Richard informatie.

Dit zijn de belangrijkste bijrollen in het verhaal, want zij zijn de vijanden en personen die Richard helpen bij de zoektocht naar de twee meisjes.

4 – 2 Dit onderdeel heb ik al behandeld bij 3 - 3

4 – 3 Er zijn niet echt open plekken te vinden in het verhaal. Er zit wel spanning in het verhaal, omdat je niet kunt weten hoe het verhaal afloopt en de titel van het boek je niets verklapt.

4 – 4 In het verhaal worden geen terugblikken gedaan en geen vooruitblikken. Daardoor loopt het verhaal in een lijn door en worden er geen tijden door elkaar gehaald.

4 – 5 Het hele verhaal wordt door de ogen bekeken van ongeveer tien verschillende personen, dat brengt afwisseling in het verhaal en je ziet hoe de verschillende personen over de situatie denken

4 – 6 In dit verhaal blijft op het einde maar een vraag over: Waarom Stefanie niet in Nederland mag blijven…, want in haar eigen land wordt ze helemaal niet bedreigd.

4 – 7 Het verhaal gaat over de toekomst, hoe vooral de schrijver de toekomst ziet. Ik heb eigenlijk nog nooit zo goed nagedacht over de toekomst, maar zoals Evert Hartman de toekomst ziet, zo zal het best wel eens kunnen worden. Ik wist ook niet dat je alleen in een land kon worden toegelaten als je in je eigen land bedreigd wordt. Ik ben het eens met de mening die uit het boek blijkt. Ik ken geen boek dat op dit verhaal lijkt, want ik lees bijna nooit.

Schrijfopdracht

13 ReclametekstEVERT HARTMAN - NIEMAND HOUDT MIJ TEGENHeb jij het boek nog niet gelezen?

Koop hem dan snel.

Het is een boek wat zeker indruk op je maakt.

Richard zoekt zijn vriendin die illegaal in Nederland verbleef,

Toen hij haar voor het eerst zag,

werd hij stapelverliefd op Stefanie…

Een hartstochtelijk verhaal,

Kun jij dit aan?

Koop het dan snel

En je bent helemaal niet meer weg te slaan

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen