Boekverslag : Heinrich Spoerl - Der Gasmann
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2590 woorden.

De samenvattingKnittel is op weg naar huis met de trein. 'S morgens komt hij een man tegen die vraagt of hij zijn pak wil ruilen. Knittel wil dat niet, maar de vreemde man biedt veel geld. Ze gaan samen naar de toilet en Knittel trekt zijn pak uit. Maar hij komt er achter dat hij geen kleren terug krijgt en dus in zijn pyjama naar huis moet. Hij wil dus zijn pak terug, maar de man wil het niet terug geven en biedt steeds meer geld, voor als hij de politie tegen komt en een boete moet betalen, voor de taxi en andere ongemakken.De man geeft Knittel een cheque en gaat weg. Knittel blijft alleen achter met zijn pyjama en een cheque. Hij doet zijn pyjama aan en gaat stilletjes naar een taxi en verbergt zijn gezicht zodat niemand hem kan zien in zijn pyjama. Als hij thuis is blijkt er niemand thuis te zijn, hij verkleed zich en pakt de cheque. Hij bekijkt het is goed, maar dan ziet hij dat handtekening nep is en wordt woedend. Hij schrijft een briefje aan zijn vrouw hij schrijft dat hij naar zijn werk moet. Maar hij gaat naar het politiehoofdbureau en wordt daar van het kastje naar de muur gestuurd, maar uiteindelijk komt hij langs een kamer,waar hij naar binnen wordt geroepen. Hij verteld het hele verhaal, dat zijn pak is gestolen en dat hij een heel veel geld heeft kregen. Ook verteld hij dat de cheque vals was. De politie begrijpt het en ze zeggen dat hij maar naar de bank moet gaan om te controleren of de cheque echt nep is. Als hij aan de beurt is bij de bank, blijkt de cheque echt te zijn en hij krijgt 10.000 Mark. Hij kan het niet geloven, maar hij neemt het geld wel mee naar huis.

‘S Avonds als hij thuis is vraagt Erika zijn vrouw zich af wat er aan de hand, want Knittel is erg stil. Hij is namelijk aan het nadenken of hij het zijn vrouw zou vertellen of niet. Uiteindelijk besluit hij het toch te vertellen, maar op het laatste moment verzint hij een ander verhaal.

De volgende dag gaat hij werken, hij moet naar mensen toe die hun gasrekening niet betaalt hebben. Zo komt hij ook bij een kleermaker die bijna failliet is en Knittel besluit dat hij de rekening maar betaalt.

Daarna denkt hij lang na wat hij met zijn geld wil gaan doen en besluit die avond eens uit te gaan, naar het westen van Berlijn. Hij liegt zijn vrouw voor dat hij ergens heen gaat met zijn baas.

Hij heeft een leuke nacht, maar als hij in bed ligt denkt hij erover na hoe hij zijn geld terug kan brengen naar de politie als hij niet de volledige 10.000 Mark terug brengt.

De volgende dag zegt hij tegen zijn vrouw dat hij een bijbaantje heeft gevonden bij een oude bekende. Om wat extra geld te verdienen. Hij moet daar adressen schrijven.

Elke avond komt hij laat weer van zijn nieuwe bijbaantje en legt telkens 5 Mark bij zijn vrouw op het nachtkastje. Maar op een avond komt hij lawaaierig binnen en lijkt dronken. Zijn vrouw legt hem in bed en doorzoekt zijn tassen.en kleren. Ze vind allemaal gekke dingen met vreemde opdrukken en een vrouwen handschoen met parfum en zo nog wat dingen. Ze word heel boos, maar ze bestuit niets te doen De volgende dag gaat ze naar haar oom. Hij belooft dat hij probeert uit te vinden wat er aan de hand is met Knittel. Hij komt er achter dat Knittel wel veel met vrouwen omgaat en wel erg veel drinkt. In huis wordt het steeds stiller, want Knittel zegt niets meer.

Als Knittel weer zogenaamd naar zijn werk toegaat komt hij een aardige vrouw tegen, waar hij veel cadeau’s voor koopt hij koopt zelf de parfumwinkel voor haar, maar op een dag ziet hij een andere man bij haar. Hij wordt heel boos en gaat naar de parfumwinkel waar zij werkt. Hij wacht tot niemand meer in de winkel is en doet de deur op slot. De vrouw schreeuwt en omstanders breken de deur open. Knittel wordt zo boos dat hij alle vitrines stuk maakt. Een grote man zegt dat hij nu wel veel geld moet betalen voor de vitrines en de rest wat stuk is. Maar Knittel zegt dat de winkel van hem is en dus niets hoeft te betalen. En hij laat het bewijs zien.

Later ruimt hij alles een beetje op en neemt de kassa mee en sluit de winkel. Hij denk lang na over dit voorval en ontdekt dat hij toch wel eenzaam is met al het geld.

Intussen is het bij Erika thuis behoorlijk druk, ze moet van alles opruimen, kinderen in bad doen en nog veel meer huishoudelijke klussen. Als Erika net haar kinderen uit bad haalt wordt er aangebeld, ze krijgt een grammofoonplaat in haar handen geduwd. Ze luistert de plaat af en op de plaat blijkt Knittel iets ingesproken te hebben, hij zegt dat hij graag weer thuis wil komen. Erika vindt het goed. Die avond toen Knittel weer terug was maakte hij een hele grote en dure maaltijd klaar voor Erika. Onder het eten vertelde hij het hele verhaal over hoe hij aan het geld heeft gekregen en waarom hij het niet eerder had verteld. Uiteindelijk geeft hij al het geld aan Erika, die dus nu helemaal blij is.

De volgende dag heeft Knittel een plan bedacht zodat niemand merkt dat ze zoveel geld hebben, hij wil op elke bank in Berlijn een beetje geld zetten. Erika vindt dat jammer, want ze wil het geld juist uitgeven. Later wordt er bij hun thuis aangebeld en er staat een piano, telefoon en koelkast voor de deur. Ook is er een kindermeisje en zo zijn er nog een paar dingen bij. Erika wil nog meer cadeautjes kopen,maar Knittel wil er niets van weten,want straks komen alle mensen erachter dat hun zoveel geld hebben. Maar hun rijkdom wordt toch bekend in de buurt en mensen gedragen zich anders dan normaal tegen hun.

Op een dag ligt er heel veel post voor de deur, 1 daar van is van de belastingsdienst. Hij heeft een dagvaarding gekregen en moet dus naar het belastingdienstgebouw. Als hij daar is aangekomen, krijgt hij veel commentaar en vragen. De man wil weten hoe hij aan zoveel geld komt. Knittel zegt niets. Hij wil de man afkopen, maar daardoor is hij nog verdachter geworden. De belastinginspecteur denkt dat hij nog een baan heeft. En Knittel moet een formulier invullen. Daarna moest hij naar de directeur. Die vraagt hem van alles Knittel wil uiteindelijk niet meer liegen en wil de waarheid vertellen, maar dan moet hij gaan.

De volgende dag komt de politie bij Knittel thuis en doorzoekt het hele huis. Ze vinden een verdacht papiertje en van af dan wordt hij dag en nacht in de gaten gehouden door de politie. De telefoon wordt afgetapt en de post wordt nagekeken. Zijn vrouw wil uiteindelijk dat hij een advocaat neemt. Hij neemt later dan ook een advocaat, maar die gelooft hem niet en stelt voor om de politie een ander verhaal te vertellen. Knittel kom op een idee en zegt:” als ik ze nou is vertel dat ik het geld in het washok in de trein heb gevonden, achter een plank. Zoals smokkelaars dat altijd doen.” Hij gaat bij zijn advocaat weg en gaat gelijk naar de politie om het verzonnen verhaal te vertellen. De volgende dag krijgt hij een brief dat het onderzoek afgelopen is en dat hij nu dus weer vrij is. Maar bij de post zit nog een brief, eentje van de rechtbank. In de brief staat dat hij naar de rechtbank moet komen. Hij wordt boos en gaat rechtstreeks naar de bank, want hij wil weten van wie die gekregen cheque was. De directeur weet het wel, maar zegt tegen Knittel dat hij het niets over de man los mag laten. Knittel wordt weggestuurd, maar hij blijft net zolang zitten tot dat de directeur de telefoon pakt en hem aan Knittel geeft. Aan de andere kant van de lijn is de meneer van wie hij het geld heeft gekregen. De man zegt dat hij rustig moet afwachten en dat hij niet gek moet opkijken, als er iets geks gebeurt.Paar dagen later moet Herman Knittel naar de rechtbank. Als hij aan de beurt is komt er een vreemde man binnen, hij zegt dat hij de verdediger van Knittel is. Maar Knittel weet van niets en staat even raar van te kijken. Dan begrijpt hij, dat deze man gestuurd is door de man van de cheque. Na dat de man een lang verhaal had verteld en hij er een getuige bij had gehaald. Bleek uiteindelijk dat Knittel toch de waarheid had gesproken over het pak en het geld. Hij werd vrijgesproken. En hij kreeg zijn geld terug.De verdieping1. De titelMeneer Knittel werkt bij een gasbedrijf, die de gas stand meet en naar mensen toegaat als ze de gasrekening niet betaald hebben. Dit kun je lezen op blz. 29. ‘Nur daβ sie eben ihre Gasrechnungen nicht bezahlt haben’ en op blz 30 ‘huch, der Gasmann!’ Hieruit blijkt dus dat dit zijn beroep is.2. De personen2.1 De hoofdpersoon is Herman Knittel en zijn vrouw Erika Knittel heeft ook wel een belangrijke rol in het verhaal. Want zij is de vrouw van Herman.

2.2 Hij heeft een probleem met geld, want hij heeft veel geld gekregen in ruil voor zijn pak. Hij weet niet wat hij hier mee aan moet. Dit kun je uit de volgende citaten halen. Blz 22 ‘Er kan nicht denken, er sieht nur, daβ er Geld bekommt, einen Berg, eine wohlgestaffelte Treppe von Päckchen. Merkwürdig, eigener geschriebenen Zahl kann man es kaum ansehen. 1000,00 oder 10000,00.

En blz 26:’Das Geld ist nicht ehrlich. Soviel Geld kann nicht ehrlich sein. Wohin mit dem Geld? Soll er zurück zur Polizei? Soll er es wegwerfen? .

2.3 Hun relatie is dat ze zijn getrouwd, ze zijn dus man en vrouw. Dit kun je uit Blz 10 halen ’Und was meinen Sei, was meine Frau dazu sagt, wenn ich ohne Anzug nach Hause komme?’

2.4 Het karakter van Herman Knittel is dat hij niet helemaal te vertrouwen, want op een nacht komt hij dronken thuis en hij zei dat hij gewerkt had. Erika gaat dan zijn spullen doorzoeken en ziet het volgende. Blz 47 :’Zwei Zahnstocher mit dem Aufdruck Kempinski und einen Damenhandschuh, der nach Pärfum riecht.’ Hieraan kun je dus duidelijk zien dat hij niet alleen gewerkt heeft. Maar hij is ook heel lief, aardig en netjes, want op een dag vraag hij d.m.v. een grammofoonplaat of hij na hun ruzie weer terug in huis mag komen. Blz 64 :’Liebe Erika, meine lieben Kinder, verzeiht mier, daβzeiht mier, daeine lieben Kinder, veat hij niet alβeen gewerkt heeft. Maar hij is ook heel lief, aardig en netjes, want op een dag vraag hij d.m.v. eenβgrammofoonplaat of hij na hun ruzie weerβterug i’

Ook Erika heeft wel een aardig karakter maar ook een beetje hebzuchtig, want toen Herman vertelde van het geld, wou zij ook gelijk wat hebben. Blz 73 :’ Männe, hor mal, bekomme ich auch was davon ab? Ich meine, von dem Geld.’

2.5 Herman is een round character, er is dus sprake van een karakterontwikkeling,want eerst.. zie blz 26 :’Warum hat er ihr noch nichts davon erzählt? Later wil hij het

toch aan Erika vertellen maar bedenkt zich. Blz 27 :’Dann kommen ihm Bedenken. Was wird Erika tun, wenn sie das Geld sieht? Er weis es genau.’ Later in het verhaal komt hij er toch achter dat hij het beter wel had kunnen vertellen, want hij komt er achter dat hij toch wel erg alleen is. Blz 60:’ Sein Geld ist anderer Art. Ein boshaftes Schicksal hat es ihm sinnlos um die ohren geschlagen, nun muβ er sehen, wie er damit fertig werd. Blz 61 :’Immer mehr kommt ihm zum Bewuβtsein, daβ er einsam ist.’

Later verteld hij het verhaal van het geld toch aan Erika. Zie hiervoor bij 2.4

Erika is een flat character, omdat zij eigenlijk steeds de zelfde eigenschappen heeft en houdt. Ze is steeds begripvol en stiekem. Zie ook hiervoor 2.4. Ze is stiekem omdat ze Herman’s zijn spullen doorzoekt. En begripvol, omdat ze Herman na zijn ruzie weer binnenlaat.

2.6 Wat ik het meest sympathiek in dit boek vind is Erika, omdat ze ondanks alles wat er gebeurt was, toch heel begripvol was. Omdat ze Herman weer in huis liedt komen. Ze kreeg grammofoonplaat en daar zei Knittel dat ze een gordijn naar beneden moest gooien. Als hij weer terug in huis mocht komen. Blz 65 :’Die Schnur zerreiβt und fällt ihr über den Kopf.’ En dus Knittel mocht weer thuis komen.

2.7 Het minst sympathiek vond ik Knittel, omdat hij vaak liegt tegen zijn vrouw. Ten eerste verteld hij niets over het geld. Ten tweede liegt hij over waar hij heen gaat. Zie blz 35 :’ Am Abend um sechs, er kann die Zeit kaum erwarten, erfindet er eine Ausrede. Er Hat darin keine übung, aber Erika hat auch kein Miβtrauen. “Und sei ein biβchen nett zu deinem Vorsteher.” Knittel verspricht alles, setzt sich in die Untergrund und fδrht in den Westen.’ Terwijl hij een paar regels eerder zei :’Ein rasender Gedanke hat ihn befallen. Diese 50 Mark will er auf den Kopf hauen, Heimlich, in einer einzigen Nacht. Er wil Versäumtes nachholen, er will endlich wissen, wie es tut, wenn man reich ist’. En zo liegt hij nog wel vaker tegen zijn vrouw.3. De tijd3.1 Het verhaal speelt zich af voor 1960, omdat zie blz 121 :’ Heute schreiben wir das Jahr

1960.

3.2 Ik weet alleen dat het verhaal eindigt in het jaar 1960, maar ik weet niet waarneer het

begint.

3.3 Niet van toepassing

3.4 De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is niet belangrijk, want de gebeurtenissen

kunnen net zo goed in 2000 afspelen.4. Plaats4.1 Het verhaal speelt zich af in Berlijn. Dit is niet belangrijk voor het verhaal, omdat dit

verhaal ook best in Amsterdam had kunnen gebeuren.

4.2 Het verhaal speelt zich af in de stad Berlijn. Dit kun je lezen op blz 6 :’Drauβen erscheinen die ersten Vororte von Berlin.’ De maatschappelijke situatie waarin het verhaal zich afspeelt is dat de man gaat werken en de vrouw doet het huishouden en zorgt voor de kinderen. Op blz 29 kun je lezen wat Knittel’s werk is ‘Sein Beruf ist eine soziale Studie: er fürht ihn zu unterschiedlichen Menschen, hoch und niedrig, gut und böse. Nur daβ sie eben ihre Gasrechnungen nicht bezahlt haben.’ Hieruit kun je dus opmaken dat hij werkt.

Op blz 62 kun je lezen dat Erika het huishouden doet. ‘ Bei Erika in der Küche ist Samstag.’ Uit deze zin blijkt dus dat er op zaterdag veel in de keuken te doen is. Bijv. ‘ Samstag werden die Kinder gebadet.’ Blz 62.5. Structuur van het verhaal / het vertelstandpunt5.1 Het verhaal is niet opgebouwd uit hoofdstukken. Tussen de regels door laten ze af en toe

een regel wit. Hierdoor weet je dat daar eigenlijk een nieuw hoofdstuk begint. Wel staan er pagina nummers onderaan de pagina’s.

5.2 Het boek heeft een auctoriaal perspectief. Het wordt namelijk vertelt door iemand die

alles weet.5.3 Het boek is chronologisch verteld. Het begint waar de gebeurtenissen beginnen en het

Eindigt waar de gebeurtenissen zijn afgelopen
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen