Boekverslag : Vincent Bijlo - Achttienhoog
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2247 woorden.

Zakelijke Gegevens :

De titel van het boek : Achttienhoog

Naam van de auteur : Vincent Bijlo

Naam van uitgever en jaar van verschijnen : De arbeiderspers uitgegeven in 2001Genre :

Het is een autobiografisch boek omdat het een boek is over de studenten tijd van Vincent Bijlo zelf .

Titel :

De titel is achttienhoog omdat Vincent woont in een flat op de achtiende verdieping .

Eerst persoonlijke reactie :

Hier moet je een reactie geven voor dat je over het onderwerp hebt nagedacht maar omdat het onderwerp mij altijd al heeft geintreseerd had ik er al erg veel over nagedacht voor dat ik het boek begon te lezen . Ik vindt het een erg en geloofwaardig boek . Je kunt je door dit boek heel goed in een blind iemand inleven .

Samenvatting van het boek :Het boek gaat over Otto Iking en Otto is blind in het boek wil hij graag studeren . Maar als je blind bent gaat dat allemaal niet zo makkelijk dan iemand die wel kan zien .Vicent Bijlo beschrijft dit allemaal zo precies mogelijk hoe hij het allemaal ervaren .Otto die gaat Nederlands studeren en wil graag groot literair journalist worden .

Het boek begint als Otto op een plein voor de kerk ( Janskerkhof) heet daar staan hun mentoren klaar de moeder van Otto zet Otto bij a18 neer . Waar Trijntje mentor van is .Ze gaan naar een gemeensschappelijke ruimte als ze daar heen lopen weet Trijntje niet zo goed hoe ze Otto de weg moet wijzen of ze hem vast moet houden of dat hij zich met zijn stok red .Vanaf dat moment vindt ik het boek heel moeilijk samen te vatten om dat er erg veel gebeurd ik zal een paar gebeurtenissen beschrijven .Hij gaat samen met medestudenten naar studentenverenigingen zo ook naar ssr nu. Een christelijke vereniging . Op dat moment komt Zwanneke naast hem zitten en verteld hem dat zei weet waarom hij blind is dat dat een straf van god is omdat zijn ouders kwaad hebben gedaan maar dat pikt Otto niet en zegt : Als die god van jou zou bestaan was het een ogelofelijke sadist . Maar Zwanneke gaat maar door maar op dat moment komt gelukkig Otto Kant hem helpen die hem verteld dat als hij kon zien hoe Zwanneke keek en blikken konden doden dat hij dan mors en mors dood was geweest .Na een paar nachten bij Otto kant te slapen krijgt Otto dan een huis toegewezen aan de “De Top Naefflaan “ op de achtiende verdieping Hier is hij heel blij mee om dat dit voor het eerst in zijn leven is dat hij alleen is altijd stond ze moeder naast hem en deed alles voor hem ( dit is niet zijn echte moeder) .Maar helaas als snel blijkt dat hij der weer uit moet omdat het verbouwd moet . De moeder van Otto pikt dit niet en gaat erachter aan en gelukkig mag hij dan der nog een poos blijven en heeft ie niet een kamer maar de hele achttiende verdieping dus 8 kamers in zijn uppie .

Als iemand blind of slechtziend is komt er een ambulante begleider die je helpt de weg te vinden en ook zegt waar je precies op moet letten .Dus zo ook bij Otto er komt een ambulante begleider die hem de weg leert van de flat naar de supermarkt . Maar Otto moet het meteen aleen doen en dat gaat allemaal niet . Hij loopt alleen maar rondjes om bloembakken dus dat schiet niet op !

Voor dat het bekend wordt dat Otto 8 kamers heeft komen zijn boeken binnen dat zijn 4 grote postzakken . Hij zet er 2 van op de gang omdat ze niet in zijn kamer passen maar hij had er niet bij nagedacht dat er ook wel eens mensen van het oud papier zouden kunnen komen . En die komen er en die denken dat die 2 postzakken die op de gang staan oud papier zijn dus die nemen ze mee .

Langsamezeker de weken verstijken word Otto verliefd op Trijntje , ze zoenen een keer maar verder wil trijntje niks met Otto .

Ook wordt Otto sinds zijn studententijd voor het eerst in zijn leven dronken en dan gaat er dus van alles mis hij weet dan de weg niet meer er valt in een goot . Otto gaat namelijk erg veel naar het café waar hij het erg naar zijn zin heeft ,…… maar dan blijken zijn cijfers heel veel te wensen over te hebben dus gaat Otto vanaf dat moment alle colleges volgen, hij las alles wat er te lezen was hij dacht naar over de boomstructureen van zinnnen vermoord hij de mooisste gedichten door ze kapot te analyseren en baand zich een weg door onbegrijpelijke Middelnederlandse verhalen . hij zit vanaf dat moment niet meer in het café hij verslaapt zich niet meer . maar dan komen de tentamens die bij hem mondeling worden afgenomen .

Hij krijgt voor alle tentamens lage cijfers en gaat dan bij zichzelf nadenken van : Waarom studeer ik eigenlijk ? omdat ik literair journalist wil worden . Maar waarom ? omdat ik een oom had die dat was en die zo mooi kon vertellen , en die meende dat ik daar wel aanleg voor had ? Maar waarom ? waarom bepaalde andere mensen altijd waar mijn talenten lagen . Opeens wist hij het . het was heel simpel maar daarom niet minder schokkend antwoord . Het kwam doordat hij nooit optrad. Hij stelde nooit paal en perk aan regelzucht van anderen . Zijn leven leeft hij niet zelf nee hij wordt geleefd door zijn omstanders.

Toen de oudpapierman hem vroeg of hij nog oud papier had zei die ja en hij geeft de oudpapierman de 2 andere zakken met boeken en hij stopt met zijn studie .En vanaf toen begon zijn EIGEN leven pasPersonages :Wie is of zijn de hoofdperson(en) ?De hoofdpersoon in het boek is Otto Iking , hij is blind en studeerd Nederlands hij wil graag groot literair journalist worden . Het boek gaat over zijn studententijd wat niet helemaal op rolletjes loopt.Welke andere personen komen in het verhaal voor :Trijntje : Trijntje is de Mentor van Otto en moet hun begleiden en wegwijs maken door de stad . Ook gaat ze met hun mee naar de studentenverenigingen . Trijntje wordt verliefd op otto dit is trouwens wederzijds maar ze heeft al een vriend namelijk Arno , nadat Otto een keer met haar gezoend heeft staat hij opeens met een feest naast een zoenende trijntje met arno op dit moment beseft hij dit niet daar komt hij pas later achter .

Zwanneke : Zwanneke is een meisje met een hoge piepstem en erg kakkerige taaltje . Zwanneke is erg gelovig en wil dat Otto weet dat het een straf van god is dat hij nou blind is maar dat pikt hij niet . Zwanneke loopt in lange rokken .Waar Otto per ongeluk op is gaan staan .

Otto Kant : Otto kant is een medestudent van Otto en Otto Kant wil dat Otto zo gewoon mogelijk meedoet . Otto logeert ook de eerste nachten bij Otto Kant en zo worden ze mekaars vrienden .Fred : Fred is de broer van Otto kant .Arno : Arno is de vriend van Trijntje , Hij is erg jaloers op Otto en wederom erg agressief .Kolo Pok en bas : mensen uit een bandje waar Otto ook bijzat die de instrumenten bij Otto in 1 vqan de 8 kamers neerzette.Deidre : Een vriendin van Otto die haar poppenverzameling in 1 van de 8 kamers neerzette.Iedereen is een helper /voorstander van Otto behalve Arno .

Wat is het doel van de hoofdpersoon en waarom ?Ik denk dat het doel is van de hoofdpersoon zichzelf bewijzen is dat hij alleen kan wonen en studeren . Maar doordat hij altijd geleefd is dit erg moeilijk . Op het laats komt hij erachter dat het niet eens zijn eigen keus was om te studeren .Veranderen de personen in de loop van het verhaal ?Ja Otto veranderd zeker want eerst wordt hij geleefd en doet hij alles wat hem opgedragen wordt en in het eind van het boek niet meer .Is de hoofdpersoon iemand op wie je zou willen lijken ?Nee ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken hij is blind en dit lijkt me erg lastig maar toch vindt ik dat Otto alles erg makkelijk oppikt en een open jongen is in het boek .Welke personages gingen voor je leven en welke niet ?Ik vindt dat Vincent Bijlo het verhaal zo goed geschreven heeft dat alle personen voor je gaan leven.GebeurtenissenSchets de hoofdlijn van het verhaal in 6 stappen1 Otto komt aan op de universiteit

2Otto is helemaal losgeslagen op het alle gebied en gaat veel naar het café

3Otto wordt verliefd op Trijntje

4Otto gaat meer leren en niet meer naar het café

5 Otto haalt erg lage cijfers

6Otto gaat voor zich zelf leven en laat zich niet meer leven

Wat voorn soort begin heeft het verhaal ?Het boek begint dat Otto voor het eerst naar de universiteit gaat en zijn moeder hem als een klein kind aflevertWat voorn soort eind heeft het verhaal ?Het eind gaat over dat Otto niet meer naar de universiteit gaat maar er achter komt dat die helemaal niet zijn keus was maar die van zijn familie dat hij alle jaren heeft gedaan wat er van hem verwacht werd en nergens tegen in is gegaan . Eigenlijk denk je als je het boek leest dat dit het eind van het boek is maar dit blijkt niet dat het zo is er komt namelijk nog een hoofdstuk achter aan dat hij eindelijk tijd heeft om een nieuwe wijzer voor zijn horloge te bestellen die Fred per ongeluk af had gebroken.

Beschrijf de gebeurtenis die het meeste indruk op je heeft gemaakt en waarom :Ik vindt dat het hele boek indruk op mij heeft gemaakt vooral omdat Otto eerst niks zelf besliste en op het laats beslist hij alles zelf.TijdWanneer speelt het verhaal zich af ?Het verhaal speelt zich in deze tijd af.Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van het boek ?Ik denk dat het een heel schooljaar heeft geduurd want in het begin begint hij op de universiteit en op het laatst zijn de tentamens die achter in het jaar zijn .Is het een chronologisch of niet-chronologisch verhaal?Het is een chronologisch verhaal omdat alles in de volgorde verteld wordt zo als het gebeurt.Zijn er veel terugblikken of herinneringen in het verhaal of juist niet?Er zijn helemaal geen terugblikken of herinneringen in het verhaal.Vertelwijze :Is het een ik verhaal, is er een personale verteller of is er een alwetende verteller?Er is een personale verteller . Omdat Vincent alle gebeurtenissen beschrijft. Zoals Otto ze beleeft je komt er weinig te weten over de andere personen in het boek .Thema:Wat is het thema van het boek ?Het thema van het boek is het verdriet en stress van ongewilde afhankelijkheid ..Bedoeling :Heeft de auteur een bedoeling met dit verhaal ?Ja de auteur wil duidelijk maken dat het leven erg moeilijk is als je blind bent en je dan erg afhankelijk bent van je medemens en dit niet altijd prettig is .

Menig :Ik vindt het een erg mooi en aangrijpend boek . Mijn zusje ziet zelf nog maar 3 % dus die is bijna blind hierdoor kon ik het boek erg goed begrijpen . De jongen in het boek heeft in een instituut gezeten en de nadelen daarvan vindt ik erg na voren komen in het boek . Het boek heeft mij wel aan het denken gezet, meer op de manier van als mijn zusje nou in een insituut zou komen zou ze dan net zo worden als Otto ? Ik vindt dat de schrijver alles erg mooi en duidelijk en af en toe met grappen het verhaal heeft verteld van een jongen die blind is maar toch probeert zijn eigen weg te vinden wat niet altijd even makkelijk blijkt is te zijn vooral als je blind bent en erg afhankelijk bent van andere mensenInformatie over de schrijver:

naam : Vincent Robert

Geboortedatum : 27-04-1965

Geboorteplaats : Amsterdam

Maten en gewichten : maten onbekend, behalve schoen, 46, en spijkerbroek 34-36, gewicht ca. 80 kg.

Kinderen etc. : nee (twee parkieten).

OPLEIDING

VWO

jaartal :1985

VERVOLGOPLEIDING(EN)

jaartal : Nederlandse taal- en letterkunde, Universiteit Utrecht

THEATERERVARING / GEMAAKTE PROGRAMMA’S:

200-2001 : 2100

1998-1999 : Scheve Bomen

1997 : Tegen!

1996 : Niet zeiken gewoon doen

1995 : Het pad van fortuin

1993 : De zeespiegel

1991 : De knal van half zeven

1989 : Made in Braille

PRIJZEN:

1988 : publieks- en persoonlijkheidsprijs, Leids Cabaret Festival

RADIO EN TV / FILM WERKZAAMHEDEN / TV REGISTRATIES PROGRAMMA:

jaartal :1992 samenvatting Knal van half zeven

incidentele columns voor uiteenlopende radiopraogramma’s

OVERIGE WERKERVARING (cd’s / publikaties / columns etc):

2001 : Achttienhoog, roman

1998 : Het instutuut, roman

1997. :niet zeiken gewoon doen, cabaretteksten

1996 : het pad van fortuin, theaterteksten

1990 :made in braille, theaterteksten

OVERIGE VERMELDENSWAARDIGE ACTIVITEITEN:

Jaartal 1986 :eerste kennismaking met Mariska

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen