Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei’
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1336 woorden.

Zakelijke gegevens

Het boek ‘Het gouden ei’ is geschreven door Tim Krabbe en uitgegeven bij uitgeverij Bert Bakker in 1984 te Amsterdam. Ik heb het boek van de grote lijsters gelezen uitgegeven bij uitgeverij Wolters-Noordhoff in 1994 te Groningen.

Gegevens over de schrijverTim Krabbe is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam waar hij nu nog steeds woont. In 1960 deed hij op de HBS zijn eindexamen en had in 1967 zijn debuut als schrijver en als journalist.

Zijn romans zijn in 12 verschillende talen vertaald en vier van zijn boeken zijn verfilmt. Het boek ‘Het gouden ei’ is verfilmd als de film ‘Spoorloos’.

Naast al zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij ook nog boeken over schaken geschreven. Van 1972 tot 1976 hoorde hij tot de beste 20 schakers van Nederland daar heeft hij ook nog studies van gemaakt.

Korte inhoudRex Hofman en Saskia Ehlvest waren op weg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse zee. Rex stopte bij een benzinestation om te tanken. Ze rustten nog wat uit en begroeven twee muntjes tussen twee stenen. Saskia ging wat te drinken halen, voordat zij verder zou rijden. Ze maakten deze stop, omdat Saskia bang was dat de benzine op zou raken, net als drie jaar geleden. Toen heeft ze drie uur lang in die auto moeten zitten. In die beklemming ging ze helemaal overstuur. Het herinnerde haar aan een droom waarin ze was opgesloten in een Gouden Ei en door de ruimte vloog. Saskia kwam niet terug.

Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of ze zijn vriendin hadden gezien. Hij belde hun hotel en de politie, maar Saskia was weg en niemand wist waar ze was gebleven.

Ze was ontvoerd door Raymond Lemorne, een Franse scheikundeleraar met een vrouw en twee dochters. Hij kwam erop om iemand te ontvoeren, doordat hij op een dag een kind van de verdrinkingsdood redde en bij zichzelf dacht: zou ik ook een misdaad kunnen plegen? Deze gedachte gaf hem de aanleiding zich voor te bereiden op deze misdaad. Hij deed er alles voor om zijn plan te maken. Hij had aan alles gedacht. Na eindeloze voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij een manier. Hij moest op een autoroute bij een tankstation met een mitella proberen een vrouw naar zijn auto te lokken en bewusteloos te maken door middel van een chloroform zakdoek. Dat deed hij bij Saskia.

Tijdens een vakantie in Italiƫ, acht jaar later, vroeg Rex Lieneke ten huwelijk. Dat werd beslist door een spelletje badminton tegen twee Fransen. Later kwam het onderwerp Saskia naar boven en Rex zei dat als Saskia er nu bij was, hij bij Lieneke zou blijven, maar als hij terugkon naar het benzinestation, zou hij dat doen.

's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie had over het Gouden Ei. Na die vakantie was Rex een opsporingscampagne begonnen. Hij had grote advertenties gezet waarin hij degenen die toentertijd bij die benzinepomp waren of daarna Saskia gezien hadden hem te schrijven. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk maar geen die te maken had met Saskia's verdwijning. Maar een paar dagen later kwam er een Franse man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne.

Rex herkende hem als de man met de mitella van de benzinepomp acht jaar geleden. Lemorne wilde hem precies vertellen hoe of wat er was gebeurd, maar dat kon maar op een manier, door het hem zelf te laten ondergaan. Rex wist dat hij dood zou gaan, toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation waar Rex koffie met een slaapmiddel moest drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd lag hij op een matras in een doodskist, dood begraven dus. Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.

HoofdpersonenEr zijn twee hoofdpersonen omdat ze allebei de grootste rollen in het verhaal spelen, zonder deze twee personen zou het verhaal niet kunnen bestaan:

Raymond Lemorne hij is een nette fransman van 49 jaar heeft twee kinderen en is scheikunde leraar.

De dingen die hij doet zoals twee onschuldige kampeerders doodschieten zou hij normaal niet doen maar hij wil weten tot hoever hij kan gaan door deze domme dingen te doen. Hij voelt zichzelf erg slecht door al deze dingen te doen, in het laatste gedeelte van het boek kom je steeds meer over hem te weten.

Maar volgens mij is hij niet helemaal goed bij zijn hoofd in het verloop van het verhaal wordt hij steeds gekker en gaat hij steeds vreemdere dingen doen zoals Rex in een doodskist stoppen. Op een gegeven moment verklaard Rex hem ook voor gek Als Raymond hem vraagt mee naar Frankrijk te gaan om daar te sterven waar zijn vriendin ook gestorven is.

Rex Hofman: Rex is 41 jaar. Hij werkt bij een wetenschappelijk jeugdtijdschrift.

Hij is negen jaar ouder dan Saskia. Hij is er helemaal kapot van dat hij Saskia niet kan vinden.

Rex is een pesterig type, hij houd van gedachten spelletjes. Hij heeft veel vriendinnen maar echt veel kom je niet te weten over hem in het verhaal hij vertelt het verhaal een beetje vanuit zijn ogen.

Andere personenSaskia Ehlvest zij was Rex zijn vriendin ze raakte door de ontvoering op 24- jarige leeftijd spoorloos. Ze heeft rood gespoeld ‘wriemel’ haar. Ze is ijdel maar echt veel kom je over haar niet te weten omdat ze al vlug aan het begin van het verhaal verdwijnt. Ze vertrouwd gauw andere mensen anders had ze Raymond Lemorne ook niet geholpen en was ze ook niet ontvoerd geweest. Ze heeft ook een beetje last van claustrofobie dat komt door de droom in het ei die door de ruimte zweeft.

Waar en wanneerHet verhaal speelt zich af in Frankrijk in de buurt van Autun, in Italiƫ; Marina di Camerota en in het huis van Rex in Amsterdam.

De tijd waarin het zich ongeveer afspeelt is tussen 1950 en 1983 er is dus 33 jaar verschil tussen het begin en het eind van het verhaal

En vanaf het moment 1975/1983 is een tijdsprong je weet niet wat er is gebeurd tussen die tijd. Het is dus een lang verhaal.

TitelverklaringDe titelverklaring van het boek ‘Het gouden ei’ is dat Saskia ooit over een gouden ei heeft gedroomd waar ze in zaten en je er niet dood in kon gaan, de ruimte was erg klein. De enige kans op ontsnapping was botsen met een ander ei. Die droom blijkt werkelijkheid te worden doordat Rex en Saskia allebei in een kist worden opgesloten. Dit is de letterlijke verklaring

Er wordt ook diep op Rex’ wens in gegaan; een worden met Saskia. Nooit meer eenzaam en alleen zijn de angst om nooit contact met een ander te kunnen krijgen.

Als dat gebeurt betekent dat de dood maar beter de dood dan eeuwige eenzaamheid. Dit is de figuurlijke verklaring

ThemaHet thema is misdaad, Raymond Lemorne schiet twee kampeerders dood ontvoert een vrouw en vervolgens dood hij haar en Rex ook, dit valt echt onder het thema misdaad.

Eigen meningIk vond het echt een heel spannend verhaal.

Bijvoorbeeld toen Raymond de kampeerders doodschoot maar vooral toen hij Saskia ontvoerde. Het is gewoon leuk om zo’n slechterik te zien werken en hoe hij Saskia ontvoert, die plannen die hij allemaal opstelt om een vrouw te ontvoeren. Hij wil gewoon zo graag de perfecte misdaad begaan wat hem ook is gelukt.

Het is ook wel een beetje een zielig verhaal want Rex raakt zijn vriendin kwijt en weet niet wat hij moet doen. Eigenlijk is het gewoon een doodeng verhaal je moet er toch niet aan denken dat je je partner op vakantie kwijt raakt. En ook wat die Raymond Lemorne allemaal doet, kampeerders doodschieten en mensen ontvoeren, daar moet je toch niet aan denken.

Het is ook wel interessant om te lezen wat er na 33 jaar is gebeurd bijvoorbeeld dat Rex een nieuwe vriendin had, Lieneke.

Het was echt het eerste verhaal dat ik in een keer heb uitgelezen, echt een top verhaal, logisch en er werden geen moeilijke woorden gebruikt.

Kortom ik zal en heb iedereen aangeraden dit verhaal te lezen!

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen