Boekverslag : Jessica Durlacher - De Dochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 860 woorden.

De titel.



‘DE DOCHTER’ van Jessica Durlacher.

Het boek is uitgegeven door: ‘De Bezige Bij’

Het boek is in 2000 uit gegeven en heeft nu al meer dan tien drukken.



Het motto of de opdracht.



‘Voor mijn dochter en mijn zoon Moos.

En niet te vergeten voor Leon.



De biografie.



Jessica Durlacher is geboren in 1961. ze debuteerde in 1997 met de roman ‘Het Geweten’ hiervoor ontving ze in 1998 de Debutantenprijs, en in 1999 ‘Het Gouden Ezelsoor’.

‘Het Geweten’ verscheen in 1999 in een Duitse vertaling en werd daar ook genomineerd voor de Literaturpreis Nordrhein- Westfalen.



De personages.



Max Lipschitz: Hij is de hoofdpersoon in dit boek, hij is 23 jaar. Om hem draait het boek.

Sabine Edelstein: Zij is de vriendin van Max en is 21 jaar als ze hem ontmoet.



Het boek in 1 zin.



De achter gronden maakt dat het met de liefde maar niet wilde lukken, en maakt het onmogelijk om zich echt aan elkaar te kunnen binden.



De samenvatting.



Judith, de tweelingzus van Max zijn vader komt een week bij hun logeren. Ze is na de oorlog naar Chicago gegaan. Judith is erg ziek en dit zal de laatste keer zijn dat ze haar broer ziet. Ze gaan met zijn alle naar Het Anne Frankhuis.Max ontmoet daar een medewerker: Sabine.

Anderhalf jaar na het bezoek van Judith sterft ze.Max gaat met zijn vader mee naar de begrafenis in Jeruzalem. In Jeruzalem wordt het Simon teveel, hij zakt in elkaar. Als Max hem overeind helpt staan ineens zijn moeder en Sabine voor hem. Na het verblijf in Israël neemt de relatie van Max en Sabine een serieuze vorm aan. Een jaar later wonen ze samen.

Sabine kan het niet zo goed met haar eigen ouders vinden.

Op een dag verdwijnt Sabine opeens zonder iets te zeggen. In een brief schrijft ze dat ze wel van Max houdt maar geen gemeenschappelijke toekomst ziet. Max denkt dat ze een ander heeft.



15 Jaar later is Max uitgever geworden. Op de Buchmesse in Frankfurt ziet hij ineens een portret van Sabine hangen. Zij heeft een fotoboek gepubliceerd. Hij krijgt daar van iemand anders het adres van haar in Los Angelel. In Frankfurt kruisen de taxi’s elkaar ze gaan dan samen uit eten.

Na de boekenbeurs houden ze contact en op 21dec 1998 vliegt Max naar L.A.

Sam een schrijver van Max woont ook in L.A. Hij overhandigt onder een etentje een kopie van het manuscript van zijn memoires: een lange reis naar de Milky Way.

In de auto terug eist ze dat Max nu een beslissing neemt over hun toekomst, die in ieder geval niet in Nederland licht. Max is erg overvallen.

De volgende morgen is ze weer met de noorderzon vertrokken.Max blijft nog een paar weken in L.A. Dan trekt Sam ook nog eens zijn manuscript in. Max gaat naar Nederland terug.

In het vliegtuig leest hij het stuk van Sam, hij herkent het verhaal van Sabine’s vader er in.

Hij had in Friesland ondergedoken gezeten bij familie Van Vliet, samen met Lisa Stern, op wie hij verliefd wordt. Minne de zoon des huize werd jaloers en een week nadat hij hun tweeën had betrapt in de bezem kast werden ze opgehaald door de Duitsers.

In het manuscript, dat Max voor zich heeft, is het Sam die de verhouding met Lisa heeft. Aan de verhouding komt al snel een eind als hij de zoon des huize, Hans Fledders van Vliet met zijn geliefde in de kast betrapt. Enkele dagen later doen de Duitsers een inval. Voor het vertrek kom Lisa Sam nog duidelijk maken dat Hans haar tot seks gedwongen had, als ze het niet zou doen zouden ze worden verraden. Sam weet Lisa na de oorlog te vinden maar meer dan een vriendschap komt het niet.

Max wil ondanks het niet uitgeven van het boek toch alle feiten nagaan of ze kloppen.

Hij krijgt de achternaam van Lisa: Mandelbaum.

Max gaat naar Jeruzalem waar Lisa woont. Zij had een paar jaar geleden bezoek gehad van een vrouw die alles wilde weten over Hans. Max begrijpt uit haar beschrijving dat ze bezoek heeft gehad van de moeder van Sabine.

De vermoedens van Max klopte, de moeder van Sabine was bij Lisa geweest.

Sabine’s vader was Hans Fledders Van Vliet, maar heeft een andere naam aangenomen.

Sabine haar moeder vertelde dat Sabine er niet goed mee om kon gaan en dat ze daardoor twee keer met de noorderzon was vertrokken.

Het boek van Sam komt uiteindelijk toch uit



Mijn mening.



Ik vond dit boek erg boeiend.

Ik vond de afwisselingen in het boek erg boeiend.



Een citaat.



Een telefoon gesprek uit het boek.



‘Met mij.’

‘Ja, ik weet wie je bent.’

‘Ook goedemorgen.’

‘Dat heb ik lang niet meer gehoord.’

‘Wat zegt Sam dan?’

‘Waar heb jij het over?’

‘Niets.’

‘Dat begint goed.’

‘Ik ben niet veranderd, oké?’

Stilte.

Ik zei:’Oké, ik ben wel veranderd.’

‘Ik ben ook veranderd.’

‘Wat doe je straks?’

‘Wanneer?’

‘Met de lunch?’

‘Sam.’

‘O, Sam.’

Wat:’O, Sam?’

‘Niets. Zeg het af.’

‘Dat kan niet. Hij gaat straks weg.’

‘Maar wanneer vlieg jij dan? Je gaat toch vandaag?’

‘Sam gaat vandaag weg. Ik vlieg morgen. Ik heb om drie uur nog een aftpraak.’



De stijl van het boek.



Het verhaal wordt verteld door de ikfiguur. De zinnen zijn zeker niet langdradig en nodigt uit om verder te lezen. De woord keus is goed, er zitten niet tot nauwelijks moeilijke woorden in.

Het boek is hierdoor gemakkelijk en prettig leesbaar.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen