Boekverslag : Andreas Burnier - Het Jongensuur
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 585 woorden.

Titel

Het Jongensuur



1e druk

1969



Samenvatting

De hoofdpersoon in het verhaal is Simone, een joods meisje van 9 jaar. Het verhaal begint in 1940 tijdens de WO2. Simone woont dan nog met haar ouders samen in Waterstad (Den Haag)

Haar vrienden zijn vooral jongens en daar gaat ze dan vaak mee voetballen. Ze zit dan nog op een normale school, maar dan moeten alle joodse kinderen naar aparte scholen. Simone komt dan bij mevrouw Cohen en die geeft haar les.

Dan besluiten haar ouders onder te duiken. Om het risico te spreiden wordt Simone gescheiden van haar ouders. Zo komt ze in 1941 in Lichtstad (Eindhoven) terecht, waar ze vijf maanden bij de familie Grunberg woont. Als ze vertelt dat ze in een jongen wil veranderen dan mag ze in de oude kleren van meneer Grunberg lopen.

Op het volgende onderduikadres in Muurstad (Amersfoort) 1942, een jaar later woont Simone bij een socialistische familie die haar vrij laat. Ze voelt zich daar eenzaam, want ze heeft daar geen vrienden en ze kan niet naar school. Als er verraad dreigt gaat ze met een familielid naar zijn huis in een naburige havenstad. Ook daar kan ze niet naar school.

Later komt Simone in 1943 in Veendorp (Slagharen) terecht bij een loodgieter en zijn vrouw.

In 1944 zit Simone ondergedoken in Zanddorp (Harderwijk) bij een boeren gezin.

Samen met haar vader keert Simone in 1945 tenslotte terug naar Lichtstad.

Simone wil graag een jongen worden, ze scheert daarom haar kop kaal. En ze trekt jongenskleren aan en probeert zo mee te zwemmen tijdens "het jongensuur".

Ze komt wel binnen maar omdat ze een badpak aanheeft wordt ze weggestuurd.



Thema

Het thema van het boek "Het Jongensuur" is dat de hoofdpersoon Simone eigenlijk een jongen wil zijn. Ze wil dit bereiken door haar hoofd kaal te scheren en haar als jongen te verkleden.

Zij denkt dat God tijdens haar geboorte een fout heeft gemaakt. Als ze dan een keer ongesteld wordt legt ze zich erbij neer. Ook nog een thema is oorlog en onderdrukking. De oorlog heeft invloed om wat Simone meemaakt en hoe ze leeft, ze is de hele tijd op de vlucht.

De schrijfster wil met boek eigenlijk vertellen wat zij zelf vroeger heeft meegemaakt, want zij wilde vroeger ook een jongen worden.



Eigen Mening

Het onderwerp

Het is duidelijk wat het thema van het boek is, nl. dat de Simone een jongen wil zijn.

Dat onderwerp kom je niet vaak tegen en daarom vind ik het boek wel origineel. Ik heb er zelf nog nooit over nagedacht. Maar de onderwerpen oorlog en onderdrukking kom je wel weer vaak tegen.



De gebeurtenissen

Het gaat heel erg om de gevoelens van de hoofdpersoon. Er gebeurd daarom niet echt veel.

En de gebeurtenissen zijn soms een tikkeltje ongeloofwaardig.



De bouw

Het verhaal is aardig moeilijk opgebouwd. Het begint in 1945 en eindigt in 1940, ze gaat dus terug in de tijd. Ze vertelt het in omgekeerde volgorde. Ik vind dat niet begrijpelijk ik snap ook niet waarom. Het verhaal heeft daardoor niet echt een "happy end".



De personages

Het verhaal gaat eigenlijk maar over een iemand en dat is Simone. Je komt veel over haar gevoelens te weten. De hoofdpersoon deed soms rare dingen (b.v. sm op haar 11e.)

Ik kon me niet goed verplaatsen in de hoofdpersoon, want het probleem wat zij heeft dat trekt mij niet.



Het taalgebruik

Het was makkelijk taalgebruik en ik las het boek zo uit.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen