Boekverslag : Morton Rhue - The Wave
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 811 woorden.

Samenvatting
Boekverslag:

Opbouw:
Het boek heeft een logische tijdsvolgorde.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in het heden.
De tijd is erg belangrijk, omdat het boek laat zien dat het verleden zich kan herhalen.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten van Amerika.

Hoofdpersonen:
Burt Ross: Is leraar geschiedenis.
Hij is iemand die “geniet van zijn macht’’.
Hij is een goede leraar, maar weet niet wanneer hij met iets moet stoppen.
Laurie: Is een scholiere, ze is ook redactrice van de schoolkrant. Laurie is een rustig iemand, en houd ondanks alles het hoofd koel. Ze is erg bezorgd om haar medeleerlingen, en weet juist wel wanneer iets moet stoppen.
David: Is scholier. Hij is een meeloper. Hij is onaardig, ook tegen zijn vriendin Laurie als deze twijfels begint te krijgen over ‘’De Golf’’.

Bij-personen:

Christy: De vrouw van Burt.
Robbert: De sufferd van de klas, maar hij voelt zich bij de groep horen in de nieuwe situatie met “de Golf”.
Owen: Is de directeur van de school. Naarmate het project ‘’De golf’’ vordert begint ook hij zijn twijfels te krijgen.
Leerlingen: Erik – Brian – Ray.

Thema:
Iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten.
Volg niet blindelings een leider. Ook in deze tijd kan een persoon een massabeweging op gang brengen. Zelfs in een gewone lessituatie.

Korte inhoud:
Burt Ross is leraar geschiedenis op Gordon school. Hij behandelt de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een videofilm. De leerlingen vragen zich af waarom het grootste deel van het Duitse volk zich zo afwachtend en volgzaam gedroeg. Hij wil een experiment uitvoeren: De situatie in Duitsland (voorafgaand en tijdens de oorlog) imiteren. Het begint als een spel.
De leerlingen krijgen er steeds meer plezier in. Door harde bevelen gaan ze steeds beter en preciezer reageren.
Al snel zijn Christy, de vrouw van Ross, en de moeder van Laurie bezorgd. “De Golf”, zoals de beweging heet, gaat werken met emblemen en lidmaatschapskaarten. Sommige leden gaan andere leden controleren op hun gedrag. Niet-leden worden gëintimideerd, ofwel bang gemaakt! Het hele gebeuren dreigt uit de hand te lopen. Het “succes” verbaast zelfs Burt. Hij beseft op tijd zijn verantwoordelijkheid en ook de directeur is bezorgd. Laurie wordt intussen ook lastig gevallen door leden van “De Golf”. Een kneusje, Robbert, wordt lijfwacht van Burt.
Iedereen lijkt meegesleurd te worden door de beweging.
De schoolkrant komt zelfs met een speciale editie. Als je erover nadenkt, is het griezelig. Iemand die weigert lid te worden, wordt afgetuigd. Vooral op aandringen van zijn vrouw besluit Burt het experiment te stoppen. Hij regelt een bijeenkomst van “De Golf’’. Op deze bijeenkomst zal de nationale leider van de beweging iedereen toespreken. In de zaal is de spanning te snijden. Eindelijk wordt de grote leider aangekondigd. Het blijkt een video opname van Adolf Hitler te zijn. In de zaal heerst verdriet, twijfel, verslagenheid, enz.

Titelverklaring:
“De Golf” is de naam van de beweging die Burt opricht.
Hij wil hiermee bewijzen dat mensen door één persoon bewerkt kunnen worden. Een golf staat ook symbool voor iets waardoor mensen overspoeld kunnen worden.

De schrijver:
Todd Strasser is opgegroeid op Long Island ( New York ) en studeerde in New York en Wisconsin. Hij heeft ook door Europa en de Verenigde Staten gereisd. Onderweg had hij allerlei baantjes: van straatmuzikant tot steward op een schip. Later heeft hij twee jaar als verslaggever voor Middletown Times Herald Record.
Todd heeft een aantal verhalen en artikelen gepubliceerd in The New Yorker, The New York Times, Esquire en tijdschriften.
Todd besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het schrijven van boeken en het runnen van een klein bedrijf dat gelukskoekjes maakt. Samen met zijn vrouw en kinderen woont hij in New York.
Todd Strasser heeft het boek “De Golf” onder de naam Morton Rhue geschreven. Het boek “De Golf” is het enige boek van Todd Strasser dat door uitgeverij Slaloom is uitgegeven.

Eigen mening:
Ik vind het verhaal “De Golf” angstaanjagend. Maar tegelijkertijd ook interessant en leerzaam. Het boek zet me aan het denken. Ik vraag me af hoe één persoon een massabeweging op gang kan zetten. Ik vind het boek tegelijkertijd ook leerzaam.
Dit omdat je door het boek een goed beeld krijgt hoe het leven is onder één leider. Ik vond het boek plezierig om te lezen.
Kortom het is een boek dat ik iedereen kan aanraden.

Nawoord:
“De Golf” is gebaseerd op een gebeurtenis die werkelijk heeft plaatsgevonden op een school in Palo Alto, Californië, in 1969. Drie jaar lang heeft niemand erover gepraat. Volgens de betrokken geschiedenis leraar, Ron Jones, was het “een van de afschuwelijkste dingen die ik ooit in een klas heb meegemaakt. Het boek “De Golf” is gebaseerd op de gelijknamige televisiefilm die verschillende onderscheidingen kreeg, waaronder de Emmy Award ( de tv-Oscar ) voor de beste kinderfilm. “De Golf” werd inmiddels ook in Nederland uitgezonden.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen