Boekverslag : Willy Spillebeen - Anastasia
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2146 woorden.

AnastasiaInhoud

Dit boek gaat over het leven van Anastasia, de jongste dochter van tsaar Nicolaas 2 en over de rest van de tsaren familie.

De overgrootmoeder van Anja, Anna vertelt over hoe zij en haar moeder uit Rusland vluchtten en ook over alles wat ze weet van de Russische Revolutie.

De grootmoeder van Anja moest als klein kind vluchten uit Sint Petersburg. Men had hen gezegd dat haar vader was omgekomen tijdens een bombardement. Ze hielden het nog even uit in Sint Petersburg en haar moeder leerde een Belgische gastarbeider kennen. Toen de situatie in Sint Petersburg te erg werd moesten ze halsoverkop wegvluchten en de Vlaamse man ging met hen mee. De moeder van Anna had een bloeiende kledingszaak en naast de kledingszaak bezaten ze ook een apothekerszaak waar vroeger haar vader in werkte.

Haar moeder, die een welstellende vrouw was, had de treinkaartjes gekocht, maar bijna konden ze niet meer op de trein , maar die man had hen er toch op gekregen. Tijdens die lange en gevaarlijke tocht naar het Oosten was Charles een vriendelijke, bezorgde man. Toen ze op bestemming kwamen, gingen ze in een klein dorpje wonen, dat aan de grens lag van vele vijandige gebieden.

Tijdens hen verblijf in het dorpje veranderde Charles helemaal en ontpopte hij zich tot een echte dronkaard. Anna had daar geen last van, ze amuseerde zich met de vele dieren die zich op het platte land bevonden en in de winter speelde ze buiten in de sneeuw en gleed ze van ijsbanen die haar moeder voor haar maakte. In de lente begon de onrust van de Revolutie ook daar door te dringen en hoorden ze de bombardementen steeds dichterbij komen. Ze hadden ook gehoord dat ze dorpen plunderden en kinderen meenamen. Toen de oorlog zich ook in het dorp afspeelde verstopten ze Anna in een houten ton waar ze in kon zitten. Anna haar moeder, Charles en Anna konden ontkomen en moesten nog verder naar het Oosten trekken.

Ondertussen had Charles al redelijk wat van het geld van Anna haar moeder opgedaan door zoveel te drinken. Gelukkig bewaarde ze haar geld dicht bij haar en was er niks gepakt tijdens de plunderingen.

Van een rustig plattelands dorpje trokken ze naar een drukke havenstad. In de buurt werd er wel gevochten , maar de stad bleef gespaard van bombardementen. De moeder van Anna werkte tijdens hun verblijf in die stad in een hospitaal. Charles hield zich bezig met louche zaakjes en dronk nog altijd evenveel. Op een gegeven moment kwam Charles te weten dat er binnenkort een boot naar Europa vertrok en hij wou graag mee. Dus kochten ze vier tickets voor de boot naar Europa. Charles zou zijn moeder laten weten dat hij afkwam,maar wachtte daar wel erg lang mee.

Toen kwamen ze eindelijk aan in Marseille na ongeveer 11 weken reizen. Charles had gezegd dat Moortsel, zijn geboortedorp mooi was en groot. Toen ze me de trein aankwamen in Kortrijk had Anna’s moeder heel veel heimwee en Charles wou dat ze stopte met wenen en bedreigde haar.

Eens in Moortsel was Charles een ware held. De moeder van Carles was echter niet blij dat hij twee Russische vrouwen had meegebracht. Ze maakte hen het leven echt zuur. Anna en haar moeder hadden het heel zwaar in de tijd dat ze bij de moeder van Charles woonden. Ze waren gewend aan luxe en daar hadden ze die helemaal niet.

Charles stal in die tijd vaak geld van Anna’s moeder om op café te gaan en mensen te trakteren.

Na een tijdje wou Charles een café openen, maar hij zat meer in andere cafés dan in dat van hem en al snel moesten ze het café sluiten wegens schulden.

Daarna had de moeder van Anna een stoffen zaak, weliswaar niet met luxe stoffen , zoals in Sint Petersburg, maar ze had toch redelijk veel succes. Maar als Charles op een dag haar winkel vernield vluchten ze weg uit Moortsel.

Ze gaan naar Brugge, waar Anna’s moeder nog mensen kent uit Sint Petersburg. In Brugge doet Anna’s moeder allerlei herstelwerk voor rijke mensen om zichzelf en haar dochter te onderhouden.

Als Anna 16 is kan ze als kamermeisje in een rijke familie gaan werken. De familie woont in Antwerpen en daar leert ze de overgrootvader van Anja kennen.Anja wou graag alles horen over de levensloop van haar overgrootmoeder en zij vertelde dit in stukjes aan haar kleindochter toen ze van school kwam.

Anja had sinds kort een vriendje, Kurt. Ze waren beiden heel erg geïnteresseerd in de Russische Revolutie. Anja had net iets meer interesse voor het leven van prinses Anastasia na het uitmoorden van de tsarenfamilie. Dus ze besluiten samen een werkstuk te maken. Anja schrijft het stuk over het schokkende levensverhaal van Anastasia en Kurt neemt de gehele Russische Revolutie en allerlei theorieën over de moord op de tsaren familie.

Op het einde van het boek sterft de overgrootmoeder van Anja.De rode draad van dit verhaal is eigenlijk de Russische Revolutie. Ik vind ook dat er in het verhaal veel verliefde gevoelens voorkomen. Het is een roman over oorlog en geweld, liefde en overlevingskracht.


Gevoelens indruk

Ik vind het een het een boeiend boek, omdat het verhaal van de Russische Revolutie me heel erg aanspreekt. Voor mensen die niet van historische verhalen houden zal dit vast wel een saai boek zijn.

Ik voelde altijd heel erg mee met de personages. Ik was heel erg aangedaan van de moord op de tsaren familie. Ze zijn heel erg wreed vermoord en ik gruwelde daar echt van. Soms was ik ook heel erg boos op een personage, bijvoorbeeld Charles en dan zat ik me druk te maken om alles wat hij deed in het boek, ook al weet ik dat dit allemaal niet echt is.


Onderwerp

Ik vind dit persoonlijk een heel erg boeiend onderwerp.Alhoewel velen dit boek helemaal niet zouden willen lezen.

Ik vond dit boek zeker de leesinspanning waard, want ik heb veel bijgeleerd over de Russische Revolutie en het leven van Anastasia na de revolutie. Het heeft me ook doen inzien

dat het leven van nu heel erg verschild met dat van toen. Ik besef nu ook heel goed dat er mensen

rondlopen met heel erg wrede gedachten.

Ik vind dat alle onderwerpen heel goed gecombineerd zijn. Dit boek gaat ook over liefde en overlevingskracht. Ik vind het heel goed dat er tussen

al dat geweld ook plaats is gemaakt voor liefde, bv. tussen Anna en haar moeder, Anna en de man die ze leerde kennen in Antwerpen, maar zeker de liefde tussen Anja en Kurt.

Ik vind het altijd zeer leuk om verhalen te lezen waarin 2 jonge mensen verliefd worden op elkaar en zeker nadat er in het boek bijna alleen maar gewelddadige en gruwelijke dingen zijn gebeurt.


Personages en karakters

Anja: Zij is een verliefde tiener en een van de hoofdpersonages van het boek.

Ik vind haar nogal bruut in omgaan met haar moeder en vriendje Kurt. Ze gedraagt zich volgens mij net iets te volwassen voor haar leeftijd. We weten dat ze stroblond haar en grote, felblauwe ogen. Het is een heel erg vastbesloten meisje die toch wel een beetje koppig is.

Anna: Zij is de overgrootmoeder van Anja. Zij maakte de Russische Revolutie mee als klein kind.

Ze vluchtte uit Rusland en maakte erge dingen mee, maar ziet ondanks alles altijd de blije kant van dingen. Ze heeft net als Anja de grote felblauwe ogen die typisch zijn aan Russische mensen. Ze zal in haar jeugdjaren waarschijnlijk ook de stroblonde haren gehad hebben. Ze is een heel erg lieve typische oma. Die haar achterkleinkind doodgraag ziet. Anja en Anna hebben een heel goede relatie.

Kurt: Hij is het vriendje van Anja. Hij heeft volgens Anja heel mooie, lichtbruin, goudachtige ogen.

Hij is één meter tachtig groot. Het is een heel erg lieve en soms wel redelijk beschaamde jongen. Hij ziet Anja heel erg graag.

Anastasia: Zij is de dochter van tsaar Nicolaas 2. Men beweert dat zij de enige overlevende van de tsarenfamilie was. Ze dook een aantal jaren na de moord op in Duitsland er werden toen vele processen gevoerd of ze wel of niet de echte prinses Anastasia was. Haar leven wordt in dit boek heel goed beschreven.

Charles: Hij is een gast arbeider in Rusland. De moeder van Anna leerde hem kennen en dacht dat het een vriendelijk man zou zijn, maar hij ontpopte zicht tot een afschuwelijke man. Hij heeft een groot drankprobleem en als hij veel had gedronken was hij heel erg opvliegend en kreeg de moeder van Anna soms zware klappen en grove woorden naar haar hoofd geslingerd.Anna en Anja heten eigenlijk ook Anastasia. Charles wou niet dat Anna Anastasia genoemd werd omdat dat niet paste in België. En van dan af aan bleef ze zichzelf maar Anna noemen omdat mensen minder vragen stelden als ze zo heette.

Anja’s vader wil niet dat ze zo noemt, omdat hij alles wat met de tsarenfamilie te maken heeft veracht. Hij was voor het communisme.

Ik vond de personages niet zo heel goed beschreven, maar dit kan misschien niet omdat het boek ver zo veel verschillende mensen gaat. In dit boek gaat het volgens mij meer om de goed beschreven gebeurtenissen.


Geloofwaardigheid.

Het verhaal van de Revolutie is zonder twijfel geloofwaardig, dit zijn immers historische feiten.

Ook het verhaal van Anastasia die toch niet dood blijkt te zijn vind ik geloofwaardig.

Ik denk ook dat het kan dat die vrouw inderdaad prinses Anastasia was.

Het verhaal van de overgrootmoeder lijkt mij ook wel te kunnen. Er zullen wel veel mensen uit Rusland weggevlucht zijn tijdens de Revolutie. Het kan ook wel dat er een boot helemaal van

het Oosten van Rusland naar Europa voer, er waren toen nog geen vliegtuigen en met de trein zou het waarschijnlijk te gevaarlijk zijn.

Het feit dat Anja en Kurt verliefd zijn lijkt mij ook heel erg normaal. Dus ik denk dat dit boek heel erg geloofwaardig is. Er is niks waarvan je zou kunnen zeggen dat het onmogelijk is. Alleen dan de moord op de tsarenfamilie, omdat hij zo wreed is.


Compositie( opbouw en structuur)

In het boek wordt er vaak versprongen van tijd en in die tijd wordt er ook nog versprongen naar een andere situatie.

Maar omdat het boek over drie verschillende mensen gaat kon dit niet anders.

Alle verhalen zijn heel goed met elkaar verweven.

Het begint met Anja die gewoon in deze tijd leeft. Zij vraagt aan haar overgrootmoeder om te vertellen over haar leven en dat gebeurt in het verleden. Maar omdat ze er ook al was tijdens de revolutie vertelt zij ook daar soms iets over. Het verhaal van Anastasia en de Revolutie lees je door de ogen van Anja of door die van Anna.

Alles past dus heel erg goed in elkaar.

Als Anna iets verteld stopt ze soms op een heel erg spannend moment en dan moet

je gewoon verder lezen. Zo blijft het verhaal te allen tijde heel erg spannend.


Taalgebruik

Er is een heel erg afwisselend taalgebruik en dat 262 bladzijden lang.

De woorden zijn in alle situaties heel passend. En alle beschrijvingen van gebeurtenissen zijn

heel erg goed uitgewerkt en gedetailleerd. Maar de gevoelens vind ik dan weer heel erg slecht beschreven. Dat vind ik wel een beetje jammer.

Soms ontstaan er wel grappige momenten in het boek door woordspeling van Anna die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheerst.Bijvoorbeeld als Charles haar moeder uitscheld voor Stomme Koe, dan denkt zij altijd:”Stomme Stier hou je mond.”

Op het einde van het boek, als Anna de overgrootmoeder van Anja sterft, vind ik dat de gevoelens veel te oppervlakkig beschreven zijn. Dus op vlak van gevoelens had de schrijver blijkbaar heel erg weinig inspiratie.


Originaliteit en verbeeldingskracht

Als je het boek leest waan je jezelf soms echt op de plaats waar sommige dingen zich afspelen.

Het was alsof ik aanwezig was bij de belangrijkste gebeurtenissen.

Eigenlijk heb je niet zoveel verbeeldingskracht nodig, want alles is zo goed beschreven dat je alles

voor je ziet afspelen als een film met veel flashbacks die nog in het zwart-wit zijn gefilmd.

Ik vind dit een heel erg origineel boek. Ook al bestaan er veel films en tekenfilms over Anastasia.

In dit boek gaat het over de drie Anastasia’s en de Russische Revolutie. Anastasia was lid van de Russische tsarenfamilie, maar werd niet vermoord, Anna was vier jaar toen ze uit Rusland moest vluchten en Anja is de achterkleindochter van Anna en ze is heel erg geïnteresseerd in

wat er gebeurt is met het vaderland van haar overgrootmoeder. Ze hebben dus allemaal iets te maken met de Revolutie. Dat maakt het boek zo origineel.


Beoordeling

Ik vond dit een heel erg mooi boek. Het heeft me geboeid van begin tot einde.

Ik heb ook veel dingen bij geleerd over de Russische Revolutie.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik meer wou weten over de Revolutie en ook om dat de rest van het verhaal me erg aansprak.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen