Boekverslag : Ellen Tijsinger - Morgenster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1435 woorden.












Zakelijke gegevens:

A

-Titel van het boek: Morgenster

-Naam van de auteur: Ellen Tijsinger

-Naam van de uitgever en jaar van verschijnen: Malmberg 1998

B Inhoud

1

Thomas durft op school niet van zich af te bijten en kan moeilijk met zijn klasgenoten omgaan. Hierdoor wordt hij gepest door zijn klasgenoten. Het komt ook voor een deel doordat hij versleten en tweedehands kleding draagt. Thomas verandert in de loop van het verhaal wel. Dat komt door de ontmoeting met Rosa.



Rosa een meisje van 16 dat denkt ze tenminste is ook lang geleden weggelopen van huis.Ze is een brutale meid en heeft ook last van depressie.Ze helpt Thomas zich zelf te ontwikkelen en laat hem zien dat hij het niet zo heel erg heeft.

2

Thomas wordt heel erg gepest omdat hij er armoedig uitziet. Echte vrienden heeft hij niet waardoor hij zich eenzaam voelt. Vader is werkloos en zijn echte moeder is dood. Thomas ontmoet Rosa, een meisje zonder huis of thuis en raakt met haar be-vriend. Om van al het gepest af te zijn, zich thuis niet zo lekker voelt, loopt hij weg. Het straatleven maakt hem ziek en gelukkig komt hij weer naar huis, waar twee lieve ouders op hem wachten.

3

Japie is een aardige man die Rosa kent hij geeft hen werk en een slaapplaats.

Vader die geen prater is en het zo moeilijker maakt voor Thomas om over zijn moeder te praten.Joke de stiefmoeder van Thomas ze probeert het zo goed mogelijk voor hun te maken.

Milou het dochtertje van Joke,Bonkie het kind van zijn vader en Joke.

Robert een klasgenoot die Thomas pest.

4



Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en in de woonplaats van Thomas. Die wordt niet genoemd, maar over hoe hij het beschrijft kun je zien dat dit ook een grote stad moet zijn. Thomas vindt onderdak in het Vondelpark, in leegstaande huizen, in karton-nen dozen of boven een luchtrooster. Ook wordt het Waterloo-plein genoemd, waar Japie zijn ijzerhandel heeft, en dat is allemaal in Amsterdam.



5

Ellen Tijsinger wil laten zien dat hoe groot je probleem ook is het altijd erger kan.En dat je de dingen moet bekijken die je wel hebt en waar je wel tevreden over bent.



6 het is een eigentijds verhaal



7 Samenvatting



1De veertienjarige Thomas zit in de tweede klas van het vwo. Hij kan goed leren, maar wordt vreselijk gepest door zijn klasgenoten. Dat komt voor een deel doordat hij versleten en tweedehands kleding draagt. Thuis hebben ze het niet breed: zijn vader is al een tijd werkeloos. Thomas’ moeder is overleden toen hij heel jong was en jaren later is zijn vader hertrouwd met Joke. Thomas kan haar maar moeilijk accepteren, hoewel ze laat blijken dat ze veel van hem houdt. Thomas denkt vaak aan zijn moeder. Hij voelt zich eenzaam.



2Op een achtend, als hij zijn krantenwijk doet, ziet Thomas een meisje bij de afvalcontainers rondscharrelen. Hij maakt kennis met haar. Ze blijkt Rosa te heten en is ongeveer zestien jaar. Ze leeft op straat. Binnen een paar dagen ontmoeten ze elkaar verschillende keren en langzamerhand groeit er een vriendschap. Rosa woont in een oude ziekenwagen en Thomas bezoekt haar daar regelmatig.



3Jongens van zijn school zien hem er een keer als ze langsfietsen en vernielen meteen Rosa’s ‘huisje’. Ze vlucht en vindt voorlopig onderdak in een opvanghuis voor daklozen. Daar zoekt Thomas haar op. Rosa is erg inde

war. Thomas neemt haar mee naar zijn huis. Daar blijft ze een poosje, maar het is geen gemakkelijke tante. Ze heeft vak vreemde buien. Thomas’ ouders maken duidelijk dat ze liever zien dat Rosa vertrekt.



4Thomas brengt haar weg naar Amsterdam, waar ze een ‘oom’ kent. Als ze bij de oudijzerhandelaar, die Japie heet, aankomen en overnachten, besluit Thomas er ook te blijven. Hij heeft schoon genoeg van het gepest op school en thuis voelt hij zich ook niet op zijn gemak. Japie geeft Thomas wat werk en dat bevalt hem eerst goed, maar het straatleven is toch zo zwaar dat hij ziek wordt. Dan vindt Japie het genoeg.



5Rosa brengt Thomas naar huis. Vlak voordat ze er aankomen, vlucht hij. Hij durft zijn ouders eigenlijk niet onder ogen te komen en zegt dat hij toch liever op straat leeft. Hij komt in een buitenwijk terecht, waar hij in contact komt met een groepje zwervers. Die avond redt hij een van de mannen van de bevriezingsdood. De volgende dagen zwerft hij in zijn eentje door de stad. Hij begint te twijfelen of hij hiermee moet doorgaan. Langzamerhand verlangt hij weer naar huis.



6Op een avond zoekt hij de zwerversgroep weer op, die net samen met de gemeente een daklozenproject heeft opgezet en dat wordt feestelijk gevierd. Daar duikt Thomas’ stiefmoeder op. Ze overtuigt hem ervan dat hij beter naar huis kan terugkeren. Dat besluit hij tenslotte te doen.









































Mijn Mening



Ik vind het een heel droevig verhaal omdat hij zo gepest wordt en hij zich zo eenzaam voelt vooral op zijn moeders dood. Het verhaal is spannend, avontuurlijk en realistisch, want het bevat veel gebeurtenissen. En die gebeurtenissen kunnen in het echt ook gebeuren. Het bevat veel onderwerpen:dood, echtscheiding, pesten, psychische problemen, werkloosheid, moeilijkheid tussen (stief)ouders en kinderen, zwerven, stelen, ziekte en armoede. Maar deze onderwerpen worden wel goed met elkaar in verband gebracht.Het is dus soms best ingewikkeld om bij het verhaal te blijven.Maar ik vond het wel een heel leuk boek en ook spannend het was heel onvoorspelbaar ik had totaal geen idee wat er daarna zou gaan gebeuren.Ik geef het boek een 8,5

























































De schrijver.



Ellen Tijsinger



Ellen Tijsinger werd op 7 september 1947 geboren in Utrecht. In 1970 trouwde ze en ze kreeg een dochter en een zoon en heeft zelfs al een kleindochter, Eline Myrthe waar ze heel blij mee is. Ze houdt ervan om in een oude spijkerbroek en een slobbertrui door het bos of de duinen te zwerven: daar en in haar dromen worden haar boeken geboren.



Op school vond ze het nooit zo leuk. Je moest veel en mocht weinig. Dus ging ze achter in de klas zitten en schreef verhaaltjes en gedichtjes in haar rekenschrift. 's Avonds las ze alles aan haar zusjes voor.



Ze besloot lerares te worden in een leuk vak. Een aantal jaren heeft ze les gegeven in handenarbeid op een Havo en Atheneum. Later gaf ze bij het Middelbaar beroeps Onderwijs les in kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Vanuit haar vakkennis schreef ze een cursus Kinderpsychologie, en een cursus Kinderverzorging en spelleiding voor een schriftelijke onderwijsinstelling en artikelen voor Club, Ouders van Nu en Psychologie.



Voor Benny Vreden schreef ze vroeger liedjes en andere teksten voor grammofoonplaten. In die tijd verschenen er ook boeken over opvoedkunde en psychologie. Maar ineens besloot ze kinderboeken te gaan schrijven. Eerst kleuterboeken en later boeken voor de oudere jeugd. Ze geniet echt van het boeken schrijven. Het is haar werk, maar vooral haar hobby! Ze zou niet zonder kunnen!



De inspiratie voor de boeken die ze voor oudere jeugd maakt haalt ze vaak uit de reizen die ze maakt.

Ze is met een hulpgoederentransport naar Hongarije en Roemenië geweest en schreef toen ze thuis kwam "Vijandig vuur". Daarna trok ze met haar man door Nicaragua, dat leverde het boek "De zwarte vulkaan" op. Na een bezoek aan Burkina Faso in Afrika reisde ze met haar dochter Mariëtte door India voor het boek "Zonnekind".



Ze is erg geïnteresseerd in andere culturen en komt in haar boeken vaak op voor de zwakkeren in de maatschappij. Vriendschap, het maken van keuzes en jezelf ontdekken zijn aspecten die in haar werk een belangrijke rol spelen. Ze schrijft op een gevoelige, kwetsbare manier die kinderen, maar ook veel volwassenen aanspreekt.



Haar boeken voor kinderen van 5-9 jaar zijn:

- 1984 Soms ben ik boos

- 1985 Ben je belupklupt

- 1986 Soms is het feest



Haar boeken vanaf 10-12 jaar en ouder zijn:

- 1988 Word toch Wakker genomineerd door de Nederlandse Kinderjury in 1989 en in België bekroond met het Bronzen boek in 1990.

- 1989 Nikolaj genomineerd door de Nederlandse Kinderjury in 1990 en in België bekroond met het Bronzen boek in 1991.

- 1992 Dat had je gedroomd

- 1993 De tuin zonder eind

- 1994 Vijandig vuur

- 1995 Morgenster bekroond door de Nederlandse Kinderjury in 1996.

- 1996 De zwarte vulkaan

- 1997 Kaper op de vlucht

- 1998 Zonnekind

- 1999 Speurtocht naar het verleden

- Lotus brengt geluk verschijnt oktober 2000 vlak voor de kinderboekenweek!



Ellen Tijsinger won voor diverse boeken veel Kinderjury's in het land en een paar titels werden vertaald in het Duits.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen