Boekverslag : 1976-1980 - Nadia Comaneci, De Fee Van De Olympische Spelen In 1976 Ingez
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 662 woorden.

Nadia Comaneci is een naam die elke turnliefhebber ongetwijfeld kent.


En dat is niet zomaar... Nadia Comaneci haalde namelijk de allereerste 10 op 10 in de geschiedenis van het turnen.

Nadia werd geboren in Onesti in 1976, een stadje in het oosten van Roemenië. Ze werd op een zonnige dag opgemerkt door Bela Karolyi toen ze in de tuin aan het spelen was. Bela was de plaatselijke turncoach en zag in Nadia veel talent. Hij nodigde haar uit om eens een kijkje te komen nemen in zijn turnschool. Nadia deed dat en al gauw bleek dat ze zich onderscheidde van de rest van de turnsters. Haar durf en afgewerkte bewegingen zorgden ervoor dat ze werd opgeleid tot een topturnster, en dat op haar 9de levensjaar. In 1971 haalde ze al de Roemeense beker bij de junioren en het ging alleen maar de goede kant uit.


Maar de Olympische Spelen zouden voor Nadia dé uitdaging worden. Ze was toen 14 en zou toen moeten bewijzen dat ze met druk kon omgaan. Nadia deed iets wat niemand ooit van haar verwachtte: ze scoorde een perfecte 10 op 10 aan de brug met ongelijke leggers! Het Canadese scorebord kon geen 10.00 zetten, omdat het maar 3 digits had, en zo kwam er 1.00 op het bord. Maar Nadia wist dat ze geschiedenis had geschreven door een eerste 10 te halen in de turnsport. Later haalde ze ook nog enkele 'perfecte 10en' aan balk. Voor de Olympische Spelen uit waren had Nadia 7 keer het waardecijfer 10 gekregen. Op die Olympische Spelen haalde ze medailles in de all-round competitie, aan balk, grond, brug en met het team. Nadia had de wereld veroverd met haar perfecte oefeningen. En alhoewel ze nooit lachte, had ze de harten van alle mensen veroverd.


Na de Olympische Spelen won Nadia opnieuw de Roemeense beker en ze haalde in een periode van 4 jaar (1976-1980) maar liefst 30 keer de perfecte score van 10 punten op haar naam geschreven!!!


In 1980 nam Nadia terug deel aan de Olympische Spelen in Moskou. Nadia was ontwikkeld in een volwassen vrouw en haar lichaam kon de moeilijke oefeningen niet meer goed aan. Nadia turnde minder moeilijke oefeningen, maar scoorde toch nog enkele keren de perfecte 10. Ze haalde 4 medailles op 18-jarige leeftijd.


Omdat Nadia zoveel aandacht kreeg vanuit het Westen, was ze veel in het buitenland. De toenmalig dictator, Nicolaei Ceausescu wou dit niet, en dwong haar te trouwen met Nico Ceausescu, zoon van Nioclaei. Nadia weigerde en ontvluchtte het land. Wat eerst het lievelingetje van Roemenië was, werd nu een opgesloten vrouw, want ze mocht het land niet uit. Maar in 1982 is het genoeg geweest voor haar en vlucht ze vanuit Roemenië naar Hongarije en vandaar naar de Verenigde Staten. Overal schrijven de kranten de meest wilde verhalen over de ontsnapping van Nadia.


Wanneer de Olympisce Spelen van 1984 in Los Angeles worden gehouden, treedt Nadia op als internationale jury en ze merkt dat haar voormalige trainer, Bela Karolyi geen haar veranderd was. Ook hij was naar de USA gevlucht en coachte nu topsterren als Mary-Lou Retton en Julliana McNamara. Mary-Lou Retton wint de gouden all-around medaille.

Nadia blijft in de USA en ontmoet er Bart Conner, een voormalig topturner en Olympisch medaillewinnaar van de Spelen in 1984. Ze worden verliefd en in 1996 trouwen ze in Boekarest, de Roemeense hoofdstad, waar Nadia nu nog altijd als een heldin wordt onthaald.


Ze is nu gelukkig, na een erg bewogen leven te hebben gehad.


Nu runt ze samen met haar man Bart en eigen turnschool die de naam 'The Bart Conner Gymnastics Academy' draagt. Ze geeft ook het tijdschrift International Gymnast uit (www.intlgymnast.com) en runt de ook nog het bedrijf Grips etc. dat turnmateriaal produceert.

Nadia keert zo'n 6 à 7 keer per jaar terug naar haar geboorteland en geeft jaarlijks een paar miljoen weg aan enkele Roemeense kidnertehuizen, die onder meer te kampen hebben met serieuze financiële problemen.

Nadia is een succesvolle zakenvrouw geworden een niemand zou nog het onschuldige kindsterretje in haar herkennen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen