Boekverslag :  - De Reis Van De Zwarte Dreack
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 673 woorden.
A1) Het genre

Het genre van het boek is historie en een beet je liefde. Historie omdat het zich in de 17e eeuw afspeelt en liefde omdat hij verliefd wordt op Catelijne en dat ze elkaar dan in het geheim ontmoeten.A2) De hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Benjamin Janszoon van Capelle. Benjamin is klein gebouwd, blond haar en groene ogen. Hij kan goed zwemmen en klimmen. Hij is tegen geweld en is erg trouw en eerlijk. Hij woont op een boerderij en heeft het naar zijn zin daar. Maar dan kan zijn vader de pacht (huur) niet meer betalen en wordt in de gevangenis gegooid. Ze hebben niet genoeg geld om de borg te betalen. Daarom besluit Benjamin mee te gaan op het schip de zwarte Draeck en stuurt een voorschot op zijn loon naar huis om de borg van z’n vader te betalen.

Zijn beste vriend op het schip is Hobbe Jelmers van Pollega. Hij is erg stevig en groot en vaart al een paar jaar. Andere vrienden op ’t schip zijn Evert en Euronemus. Hij wordt op ’t schip verliefd op Catelijne.A3) Betekenis van de titel

De betekenis van de titel (De reis van de zwarte Dreack) is gemakkelijk. ‘De Zwarte Draeck’ is de naam van het schip en ‘de reis’ omdat het schip een lange reis vanuit Amsterdam naar Oos-Indonesië , Java om precies te zijn, maakt.

Een andere titel zou misschien kunnen zijn: Verraad en Bedrog, omdat de bemannig en de officieren vaak muiten, stelen, vechten en samen plannen maken om de 8 kisten met geld en schatten te pakken te krijgen.A4) Mijn mening

Ik vond het boek spannend, omdat het schip verging, er veel ziekten aan boord waren, bij een vechtpartij kreeg je stokslagen, er werd veel gestolen en een ander schip van de vloot vloog in de brand.

Informatief, omdat er veel wordt verteld over het zeemansleven, hoe een schip in elkaar zat en hoe de wereld (-zeeën) eruit zagen in de 17e eeuw.A5) Kern van het boek

Benjamin gaat aan boord en alles lijkt rustig. Maar na een tijdje wordt het water groen en er komen maden in het eten. Er worden veel maats (knechten) ziek en sterven. Er wordt gestolen uit de keuken en de maats worden onrustig, de schipper deelt harde straffen uit. Maar na lange tijd komen ze in Kaap de Goede Hoop en mogen de maats aan land. Ze drinken zich lam en feesten flink. Een week later varen ze weer door. Maar dan in een donkere, stormachtige nacht gebeurde het… Het schip loopt op een klip! Een paar dagen later gaan ze een eiland op en er wordt overlegd. Dan komt Benjamin met het idee een nieuw schip te bouwen. Iedereen is het er mee eens. Als het af is zeilen ze veilig naar Java. Hij besluit met Catelijne te trouwen maar die moet nog 2 jaar werken op Java. Benjamin ziet het schip terugvaren en toen was het boek uit.

Mijn boek eindigt een beetje open want het eindigt met het uitvaren van het schip waarop Hobbe, Evert en Euronemus naar huis varen. Je weet dan niet wat Benjamin doet, vaart hij toch naar huis op een ander schip, of wacht hij tot Catelijnes contract afgelopen is. Ook niet bekend is of Hobbe, Evert en Euronemus veilig thuiskwamen.Dit is het gesloten einde van het boek wat ik zelf heb geschreven:Hobbe, Evert en Euronemus kwamen veilig in Nederland aan. Hobbe bracht het geld naar Benjamins ouders, zijn vader was inmiddels uit de gevangenis, en vertelde over de reis, het vergaan van het schip en de andere avonturen. Later gingen Hobbe, Evert en Euronemus weer varen omdat ze toch geld moesten verdienen.

Benjamin ging mee met een andere schip en voer 2 jaar door Azië. Toen Catelijnes contract afgelopen was trouwde hij met haar en voer terug naar Nederland. Ze openden een winkel in scheepsspullen en kregen 3 kinderen.Toen hij had leren schrijven, schreef ook nog een boek over zijn zeereis en dat werd een succes.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen