Boekverslag : Onbekend/anoniem - Reinaert De Vos
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 810 woorden.


Beschrijving van de leeservaring


Auteur: Hubert Slings (samensteller)

Auteur origineel: Willem die Madocke maakte

Titel: Reinaert de Vos (Tekst in context)

Ondertitel: -

Verschenen in: 1999

Origineel verschenen in: ? de 12e eeuw

Aantal blz.: 104

Leestijd: ? 6 lesuren

Uitgelezen op: 8 oktoberIk heb dit boek niet gekozen, maar we kregen het van school om klassikaal te lezen.

Mijn verwachting vooraf was dat het een moeilijk te lezen boek zou zijn, omdat je steeds van tekst naar context gaat, maar dat viel reuze mee. Ik had verwacht dat het heel saai zou zijn, het was geen boek dat ik gekozen zou hebben om te lezen, maar het was best grappig.

1e reactie achteraf: Dat viel eigenlijk best wel mee!!Ik vind dit werk:


3 erg>

1 niet2 een beetje
Spannend2
Meeslepend2
Ontroerend1
Grappig2
Realistisch1
Fantasierijk3
Interessant2
Origineel1
Goed te begrijpen3Dit werk heeft me aan het denken gezet: Ja

Ik heb iets aan dit werk gehad: NeeDit werk spreekt me wel aan, want er zitten veel dubbelzinnige dingen inHet verhaal gaat over Reinaert, een slimme, listige en toch wel gemene vos, die allerlei streken uithaalt bij de medebewoners van het Dierenrijk. Totdat de dieren er genoeg van hebben en hem dood willen hebben. Maar hij heeft wel recht op een eerlijk proces, daarom moeten ze hem dagvaarden, maar Reinaert bedenkt listen om eronderuit te komen…

De verdieping


De vertelde tijd is niet zo heel lang, ik denk iets van 1 week.

De verteltijd is ? 14 uur.

De volgorde van het verhaal is chronologisch, wel worden de streken die Reinaert in het verleden heeft uitgehaald besproken.

Het verhaal heeft een open einde (Er blijven open vragen, wordt Reinaert gepakt? Hoe loopt het met zijn familie af?)

Het speelt zich af op de Hofdag in Pinksteren, aan het hof van koning Nobel en bij Maupertuus, het hol van Reinaert en zijn gezin.Het verhaal wordt verteld in de alwetende of auctoriale verteller vorm. Hij wisselt steeds van perspectief, zo komen we veel over Reinaert te weten. Ook richt hij zich af en toe tot de lezer.Er zit niet echt spanning in. Als er iets gaat gebeuren, laat de schrijver weten dát het gaat gebeuren, alleen nog niet hoe. Verder is het best voorspelbaar wat er gaat gebeuren, omdat je weet dat Reinaert wel een list zal hebben. Ik kan me wel voorstellen dat de mensen in de Middeleeuwen het wel spannend vonden, want toen hadden ze nog niet zoveel sensatie.Het thema van het boek is: kritiek op de samenleving in de vorm van een dierenverhaal.

De motieven in het boek zijn: listen (van Reinaert), begeerte (van bijna alle dieren) en boetedoening voor deze dingen.De personages hebben vaak namen met een dubbele betekenis, bijvoorbeeld Hersint (Ze heeft er wel zin in) Vrouw Ogerne (O, graag!)

Hieronder staat een sociogram met de belangrijkste personages:De titel Reinaert de Vos slaat op de hoofdpersoon van het boek.

Het boek heeft geen ondertitel en heeft ook geen motto.De relatie tekst en context: Is niet van toepassing

Het eindoordeel


Vragen achter uit het boek:


Vraag 2: Isengrijn de Wolf: “Hij heeft schade en schande toegebracht, mijn vrouw verkracht en mijn kinderen mishandelt.”

Coutois het hondje: “Hij heeft een worst van mij gestolen.” Maar dat blijkt Tibeert de kater gedaan te hebben.

Pancer de Bever: “Hij leerde Cuwaert de Haas het credo en wilde hem Kapelaan maken. Toen beet hij bijna zijn kop eraf, gelukkig dat ik langskwam.”

Cantecleer de Haan: “Coppe de Hen is al de 11e van mijn 15 kinderen die ik aan Reinaert heb verloren.”

Met de klacht van Cantecleer is de maat vol en wordt besloten Reinaert te vervolgen.Vraag 5: vers 358-366 (“gaf me een … koningvrede opgelegd had”) Hij ziet het aan het zegel dat het van de koning is, en DACHT dat de koning geschreven had wat er stond.Vraag 10: Er werd vaak slechts één exemplaar gemaakt van een verhaal. Werd het dan toch vermenigvuldigt, dan kreeg je verschillende handschriften. De belangstelling voor een verhaal kan zijn weggeëbd in de loop van de tijd. Dan werden oude verhalen en handschriften gerecycled: er werden kaften voor nieuwe boeken van gemaakt, of er werd lijm van gekookt.Vraag 15: a) Matigheid is onder alle omstandigheden goed. Dat betekent dat je beter te weinig dan teveel kan nemen.

b) Bruun is juist heel gulzig, het tegenovergestelde van wat hij zegt.Vraag 30: De nieuwsgierigheid van het publiek wordt ook bevredigd, nu krijgen ze nog meer over Reinaerts streken te horen.Vraag 38: De koning heeft alleen het wereldlijk recht. Het kerkelijk recht gold voor iedereen, dus dat betekende dat geestelijken aan leken boetedoening konden opleggen, van bidden tot een pelgrimstocht.Vraag 55: Omdat Reinaert en Cuwaert de enige waren die wisten waar de schat lag. Reinaert is nu weg en Cuwaert is dood.

Omdat Reinaert hem nu weer een streek heeft geleverd, dus zal hij ook wel over de schat hebben gelogen.Persoonlijke beoordeling:Ik vond het een leuk verhaal. Er zitten veel grappen in en veel dubbelzinnigheden, dingen die je zelf niet zo snel zou zien, worden in de context uitgelegd. Zo lees je niet alleen een leuk verhaal, maar leer je ook nog wat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen