Boekverslag :  - Wij Zijn Wegwerpkinderen'
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1079 woorden.

Titel

'Wij zijn wegwerpkinderen'

Als Yvonne ergens iets gaat kopen hoort ze een stel vrouwen praten over het tehuis en een vrouw zegt dat ze allemaal maar 'wegwerpkinderen' zijn.

Soort verhaalHet boek behoort tot een probleem verhaal.GebeurtenissenHet probleem van Yvonne is dat zij en haar broers zijn afgestaan door haar ouders en in een tehuis terechtkomen. En naar hun biologische ouders op zoek gaan.1 Beginsituatie: Yvonne, Marcus en Benito worden overgeplaatst naar een ander tehuis.2 Ontstaan van het probleem: Yvonne en Marcus komen erachter dat ze geen wezen zijn.3 Verslechtering van situatie: ze gaan op zoek naar hun moeder.4 Dieptepunt: Hun moeder doet afstandelijk en heeft weinig aandacht voor haar kinderen. Ze moeten terug naar De Toevlucht omdat tante Marie ziek is geworden5 Langzame verbetering: ze mogen terug naar de Bolkerhoeve en krijgen nieuwe pleegouders.6 Verbetering van het probleem: Yvonne gaat op zoek naar haar vader en ze vindt hem. Haar vader doet aardig en zegt een keer op bezoek te komen.Het verhaal begint met dat ze worden overgeplaatst naar De Toevlucht, en eindigt dat Yvonne haar vader ontmoet.

Personen'typen'In het begin van het verhaal is ze 10 en aan het eind van het verhaal 15. Ze is een vriendelijk meisje dat op de Bolkerhoeve woont. Ze gaat zelf op zoek naar haar vaderBijpersonen:- Marcus: broertje van Yvonne

- Benito: broertje van Yvonne

- Meneer Varseveldt: binnenvader

- Mevrouw Varseveldt: binnenmoeder

- Tante Marie: 1e pleegmoeder op Bolkerhoeve

- Oom Rienus: 1e pleegvader op Bolkerhoeve

- Freddy: zoontje van Marie en Rienus

- Patricia: heeft op de Bolkerhoeve gewoond

- Bert: heeft op de Bolkerhoeve gewoond

- Willy: heeft op de Bolkerhoeve gewoond

- Marieke: zusje van Willy, heeft ook op de Bolkerhoeve gewoond

- Alfred: heeft op de Bolkerhoeve gewoond

- Karen Hoytink: moeder van Yvonne, Marcus en Benito

- Ronald: zoontje van Karen

- Tante Stella: 2e pleegmoeder op Bolkerhoeve

- Oom Koos: 2e pleegvader op Bolkerhoeve

- Vader

- Ans: vrouw van vader

- Guido: zoontje van Ans en vaderTijda) Het verhaal speelt zich rond 1980 af.

b) Tussen het begin en eind loopt 5 jaar.

c) Het is een Chronologisch verhaal.

d) Nee

e) Ja, want je bent bijv. in December en de volgende blz. in Juni.VertelwijzeHet verhaal is door Yvonne´s ogen verteld. Het is een ik-verhaal.RuimteHet verhaal speelt zich voornamelijk af in het tehuis en de Bolkerhoeve.OnderwerpHet onderwerp van het boek is dat 3 kinderen op zoek gaan naar hun ouders.

Bedoeling boodschapIk vind niet dat er een duidelijke boodschap in zit.

TaalHet taalgebruik was niet moeilijk, omdat ik de meeste woorden wel kende.

SamenvattingAls Yvonne, Marcus en Benito bij de toevlucht aankomen verwelkomen de heer en mevrouw Vaseveldt hen. Ze leiden hen rond en stellen hun nieuwe groepsleidster voor juffrouw Annie´. De volgende dag gaat ze naar haar nieuwe school en zit ze bij haar broer Marcus in de klas. 's Avonds gingen ze een strip maken en ze hadden heel veel lol. In de Paasvakantie ging Yvonne samen met Marcus bij haar oma slapen. Daar kwamen ze erachter dat hun vader nog leefden en in de gevangenis had gezeten. ( Tot nu toe was tegen hen gezegd dat hun vader en moeder dood waren) Waarom wilde hun oma niet zeggen. Wel vertelde ze dat hun moeder ze had afgestaan toen Benito net geboren was.Op een dag werden de kinderen van de Toevlucht bij elkaar geroeppen. Daar vertelde de binnenvader (meneer Vaseveldt) dat er een gezinshuis kwam, en dat Yvonne, Marcus, Benito en Patrica daarna toe mochten. Piet sloeg met een vlakke hand op tafel en vroeg waarom hij daar niet naar toe mocht. De binnenvader antwoordde dat 4 het maximum was. Ook vertelde Willem dat ze van de zomer op kamp gingen op de veluwe. Iedereen was dol enthousiast alleen Piet zei niks.'s Nachts werd Yvonne wakker van een hoop herrie en werd uit bed gehaald. Er was brand! Toen ze allemaal buiten waren was alleen Piet er niet. De binnenvader ging de auto halen en Piet zoeken. De rest ging bij de binnenmoeder naar binnen. In de morgen kwam de binnenvader terug met Piet. De rest ging de rommel opruimen en poetsen. Later bleek dat Piet de brand had gesticht, omdat hij jaloers was dat hij niet naar de Bolkerhoeve mocht. Piet kwam niet meer terug in de Toevlucht.In de Herfst verhuisde ze met z´n 4e naar de Bolkerhoeve. De pleegouders noemde ze oom Rienus en tante Marie.

Yvonne en haar broers begonnen steeds vaker over haar moeder te praten. Uiteindelijk scheef oom Rienus een brief en kwam hun moeder kwam op bezoek. Ze verheugde zich er erg op alleen werd het geen succes. Hun moeder was stil en had alleen aandacht voor haar ander zoontje.Een paar weken daarna gaat Patricia weg uit de Bolkerhoeve, en terug naar de Toevlucht. Daarvoor in de plaats kwam Bert. Met kerst kwam Karen weer. (Moeder van Yvonne, Marcus en Benito) Ze hadden allemaal cadeautjes voor haar gemaakt en gegeven. Toen Karen weer naar huis ging kreeg Yvonne een foto album van haar.Ook Bert ging weg uit de Bolkerhoeve en er kwamen 2 meisjes voor in de plaats: Marieke en Willy. In de winter werd tante Marie ziek en ze moest naar het ziekenhuis. De kinderen moesten terug naar de Toevlucht. In maart konden ze weer terug naar de Bolkerhoeve alleen kregen ze nu andere pleegouders. Oom Koos en tante Stella. Willy verzette zich hevig tegen en al gauw moesten Willy en Marieke weg. In hun plaats kwam weer een jongen: Alfred.Na een tijdje kwam Karen weer om kennis te maken met de nieuwe pleegouders. Ook nu had ze weinig aandacht voor haar kinderen. Toen ze weg ging liep Yvonne mee naar de bushalte en vroeg dingen over haar vader, haar 2e ex-man en waarom ze zo naar tegen hen deed. Daar op antwoordde ze niet en stapte in de bus. Toen Yvonne thuis kwam scheurde ze de foto eruit waar haar vader op stond en de rest verbrande ze.Als Yvonne in de herfstvakantie bij haar tante ging logeren, komt ze na een hevige ruzie achter waar haar vader woont. Ze besloot om naar hem te toe gaan.

Toen ze daar aankwam reageerde haar vader verrast en ze bleef bij haar vader slapen. Tegen tante Stella had ze gezegt dat ze nog een nachtje bij tante Alie bleef slapen. Bij haar vader komt ze erachter waarom zijn familie niks meer met hem te maken wil hebben. Als ze de volgende dag naar huis gaat, spreken ze af dat hij, z´n vrouw en zoontje een keer op bezoek komen. Op het station belt ze tante Stella op een vraagt of ze haar komt halen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen