Boekverslag : Anne De Vries - Reis Door De Nacht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 782 woorden.

Uitgever: Callenbach; eerste druk in 1960



Samenvatting

Dit boek speelt in de 2de wereldoorlog. Het gaat over Jan de Boer en zijn familie. Die net een dag zijn komen wonen in Zwolle. Daarvoor woonden ze in Zeist. Omdat de verhuizing zo ver was en ze het huis eerst even leefbaar wilden maken hebben ze het jongere broertje van Jan (Frist) in Scheveningen gebracht en het 6 jarige zusje (Manneke) zit in Rotterdam. Op de 1ste dag dat Jan zijn vader, moeder en Geusje (het 1 jaar jongere zusje van Jan) in het huisje in Zeist zijn breekt de oorlog in Nederland uit. Daarom willen ze zo snel mogelijk naar Rotterdam en Scheveningen rijden. Ze vertrekken meteen maar om bij de plaats van bestemming te komen blijkt niet makkelijk overal zijn bruggen opgeblazen uiteindelijk lukt het de familie Scheveningen te bereiken en daarna ook Rotterdam (daar ontmoet hij Trijntje die later zijn vriendin zou worden). Als ze weer in Zwolle zijn beginnen ze al snel met het verzet. Ze brengen bijv. krantjes rond of prenten. Op een dag is er een bijeenkomst in het huis van de fam. De Boer een NSB'er merkt het en waarschuwt de politie snel vluchten de Jan, vader, moeder, Guusje, Hanneke, Frits en een paar onderduikers van de fam. De Boer weg alleen oom Gerrit en David(een onderduiker) blijven in het huis achter al snel openen de Duitser het vuur oom Gerrit en David schieten meteen terug. David overlijdt door dit vuurgevecht en oom Gerrit kan nog net ontsnappen. Alleen het huis brand af tot de grond. Vanaf dit moment zit het gezin overal in Nederland. Jan zit bij een oom in Scheveningen alleen hij mocht daar alleen blijven als hij stopt met het verzet. Maar op een dag komt Wim( hij was in die tijd onderduiker bij Jan en is toen zijn beste vriend geworden) hem halen.

Of hij mee wil doen aan een kraak met bonkaarten. Jan besluit met te doen en zo komt hij bij een KP (KP= knokploeg). Daarna gaat Jan weer na een andere KP. Daar zitten ook 2 meisjes in: Anje en Sylvia. Sylvia blijkt een verader Jan wordt niet opgepakt maar een paar andere wel.

Jan is zo boos dat hij besluit samen met nog iemand van de KP Salvia te vermoorden. Dat lukt maar hij wordt daarbij zelf ook opgepakt. Na een tijdje komt hij weer vrij.

Dan komt hij te horen dat zijn vader is opgepakt. Hij besluit weer naar Zwolle te gaan naar oom Gerrit(de oude knecht). Dan horen ze na een tijdje dat de evacuatie er bijna aankomt. Eindelijk is het zover en ze besluiten vader uit het kamp in Duitsland te halen. Eenmaal daar aangekomen blijkt meneer de Boer overleden. Jan is diepbedroefd, totdat blijkt dat het een vergissing is, Piet de Boer is dood. Evert Jan de Boer leeft nog…….!!! Dit is het einde van de oorlog, een reis door de nacht.


Mening

Ik vind het een goed boek. Er wordt namelijk duidelijk beschreven hoe de bevolking in de Tweede Wereldoorlog heeft geleden onder het Duitse juk, en hoe de bevolking de bezetting meemaakt. Het is goed geschreven, waardoor je je helemaal kan inleven in de situatie van de personages, en daardoor voel je met hen mee. Dat komt ook doordat de gedachten van de personages uitvoerig worden beschreven.

De nare stukken, bijvoorbeeld waarin Sylvia de groep verraadt, of waarin Jan een N.S.B.-er moet doden, hebben me aan het denken gezet; is het wel juist wat er gebeurt, waarom zou die persoon zo handelen…? Die nare stukken hebben veel indruk op me gemaakt.

Er zit ook veel spanning in en het boeit, ik heb het, ondanks de dikte, in een adem uitgelezen. Die spanning wordt veroorzaakt doordat de hoofdpersoon voor een dilemma staat en een belangrijke keus moet maken, of midden in een actie van de verzetsgroep (overval bijvoorbeeld). Daardoor zit je als het ware in je boek vastgegroeid.

Dat komt ook omdat het thema velen interesseert; de Tweede Wereldoorlog is nog maar 56 jaar geleden. Het kan dus ook echt gebeurd zijn, het is bekend dat het er in het verzet hard aan toe ging. Dat maakt het nog interessanter. Het is ook leerzaam, veel dingen over het verzet en de werkwijze van het verzet heb nooit geweten voordat ik dit boek las.



In het ziekenhuis ontmoet hij Trijntje, een verpleegstertje, en hij wordt verliefd op haar. Helaas moet hij haar achterlaten, want de familie De Boer gaat weer terug naar Drenthe, waar hun huis ongedeerd op hen staat te wachten.



Ik vind dit een mooi stukje want dit gaat over iets anders dan alleen maar oorlog. Er zit ook veel liefde in het verhaal en dat maakt het boek zo spannend.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen