Boekverslag : Boudewijn Buch - De Rekening
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 902 woorden.

Inhoud

De rekening is het verhaal van Lothar Mantoua. Het begint op het moment dat zijn vader alles wat hij volgens de rechtbank mocht meenemen inpakt, waarmee de echtscheiding een feit is.

Dat betekende voor Lothar, zijn broers en zijn moeder een teruggang in inkomen. De eerste helft van zijn jeugd leefde hij in rijkdom, het tweede deel is sober. Het gezin verhuist naar een kleine woning en Lothar moet voor zijn zakgeld gaan werken. In de zomer op de bollenvelden en in de winter auto's wassen. Een week nadat zijn vader is weggegaan steelt Lothar een mes dat door zijn moeder ontdekt wordt en dan moet hij het terug brengen. Doordat zijn moeder er zo'n drama van maakt weet heel het dorp ervan. Dat verhindert dat Lothar voor beter betaalde baantjes in aanmerking kan komen. Via vrienden komt hij bij een fabriek te werken waar hij potjes met oploskoffie moet vullen en wat per stuk betaald wordt. Met een nichtje van de baas beleeft hij zijn eerste avontuurtje.

Als student moet hij werken om z'n studie en z'n kamerhuur te kunnen betalen. Hij werkt in een restaurant van een groot warenhuis en krijgt tussen de middag desgewenst een gratis maaltijd. Maar met geld heeft Lothar nooit leren omgaan en wat hij verdient is eigenlijk te weinig, zodat hij uit het warenhuis steelt om wat extra's te hebben.

Op zijn negentiende jaar wordt hij vader en kiest voor het alternatieve vaderschap, dwz dat hij de moeder niet trouwt, zij is 14 jaar ouder dan Lothar, maar wel het jongetje erkent. Bovendien merkt Lothar dat hij niet alleen van meisjes houdt, maar ook homoseksuele neigingen heeft wat alles nog gecompliceerder maakt.

Door een medestudent komt hij in aanraking met drugs en wordt gebruiker, op het laatst van alles wat hij maar kan krijgen. Ondertussen stapelen de onbetaalde rekeningen zich op.

Een student medicijnen raadt hem aan in therapie te gaan om orde in zijn chaos te scheppen. Het feit dat zijn vader niet zijn studie betaalt en die van zijn broers wel zit hem erg dwars. Ook mist hij hem, met z'n onberekenbaarheid, en het verdriet dat hij met zich meedroeg maar waar hij nooit over sprak. Bovendien heeft hij geen enkele foto van zijn vader omdat zijn moeder alles verscheurd en verbrand heeft.De therapeut kost Lothar een hoop geld, maar echt geholpen voelt hij zich niet, hoewel de behandeling jaren duurt.

Op een moment wordt Lothar failliet verklaard, hij raakt al zijn boeken kwijt en wat hij aan meubels had, komt onder curatele te staan bij iemand die er nou ook niet echt op uit is om Lothar uit de moeilijkheden te halen, maar wel gedurende 10 jaar alle inkomsten van Lothar int om zogenaamd de schulden af te lossen.

Als het zoontje 5 jaar is valt hij en raakt in coma. Beter worden kan hij niet en Lothar besluit alle apparatuur los te laten koppelen zodat het kind kan sterven. Dit is een verdriet dat niet te bevatten is.

Kort hierna pleegt zijn vader zelfmoord.

Alle familie leden moeten bij de notaris komen en daar krijgen ze te horen dat hun vader onvoorstelbaar rijk is.

Lothar erft een miljoen gulden, dat hij echter weigert en aan een goed doel schenkt.

Lothar verhuisd naar Amsterdam, huurt een mooi appartement aan de Keizersgracht, maar kan ondanks hard werken en zwart bijklussen toch de huur niet opbrengen. Dan komt hij in contact met een makelaar die het zelf niet al te bonafide is, maar hem wel in contact brengt met een goede advocaat die in enkele maanden tijd het faillissement opgeheven krijgt.

Via de makelaar koopt hij een ander pand aan de Keizersgracht en laat dat op advies van deze makelaar verbouwen. Ook hierbij wordt hij de nodige keren opgelicht en uitgeschud.

Daags na het opheffen van het faillissement reist hij naar Samoa, een eiland in de Zuidzee. Hij geniet daar van het feit dat de mensen daar leven, in een absolute geldvrije harmonie.

Na de dood van zijn vader ontvangt hij een brief van een nichtje uit Nieuw Zeeland en hij zoekt haar op. Daar komt hij via brieven die zijn vader aan haar gestuurd heeft achter het levensverhaal van zijn vader. Het blijkt dat hij in Duitsland geboren is in een welgestelde Joodse familie. In 1935 verloofd hij zich´, in 1937 besluit hij te vluchten voor de oorlogsdreiging. Een broer vlucht ook en gaat naar Nieuw Zeeland, die komt in de oorlog om. Hij laat een vrouw en een dochter achter.

Lothar's vader komt in Nederland terecht en trouwt daar met een Italiaans joods meisje. In de oorlog vecht Lothar's vader mee met de Engelsen en bombardeert Duitsland, naar alle waarschijnlijkheid zijn familie landgoed.

Daar is in ieder geval na de oorlog niets van over, evenmin als van de rest van zijn familie.

Hij heeft de rest van zijn leven rondgelopen met een schuldgevoel, getracht in zijn vrouw zijn voormalige verloofde terug te vinden en in zijn zoons zijn broers, wat echter niet mogelijk was. Lothar's vader heeft nooit gewerkt, maar heeft het smartengeld waar hij om gevraagd had in Duitsland, Engeland en Nederland goed belegd en zodoende veel geld verdiend. Zijn gemoedsrust echter niet.

Lothar beëindigd zijn psycho- therapie op eigen initiatief en heeft aan het eind van het verhaal iemand die voor hem de boekhouding bijhoudt en een nieuwe vriendin. Voor zijn werk is hij vaak op reis.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen